Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών; / Ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών; / Ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από τον κορωνοϊό

«Ο πρίγκιπας Ποτέμκιν ήθελε να παρουσιάσει στην αυτοκράτειρα Αικατερίνη ότι στην Κριμαία έχει επιτευχθεί μεγάλη ανάπτυξη και αναδιοργάνωση. Έφτιαξε στις όχθες του ποταμού Δνείπερου ένα σκηνικό τεχνητών χωριών και έβαλε στρατιώτες ντυμένους χωρικούς να χαιρετάνε». Με αυτόν τον ρωσικό μύθο, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε από το Φόρουμ των Δελφών την εικόνα της ελληνικής οικονομίας από τότε που εξελέγη ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όμως «είναι ωραία τα ντεκόρ, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι»...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ύφεση ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, και η χώρα μας είχε τη χειρότερη απόδοση στους 27 της Ε.Ε.: -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και -1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ το 2018 και το 2019 είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. «Ηρθε η κυβέρνηση υποσχόμενη να δημιουργήσει μια μεγάλη οικονομική έκρηξη και μέσα σε έξι μήνες μάς φέρνει σε ύφεση πριν έρθει ο κορωνοϊός, το λένε τα στοιχεία της Eurοstat» τόνισε.

Δεν φταίνε οι παθογένειες, φταίνε οι πολιτικές

Αφού επισήμανε ότι «δεν φταίνε για όλα οι παθογένειες, φταίνε και οι πολιτικές», προειδοποίησε ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια», τονίζοντας ότι δεν τον φοβίζει μόνο ο κίνδυνος να επιστρέψει η ανεργία στο 26% από το 17% που την είχε μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα νέα μέτρα. Εξήγησε ότι σήμερα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως ενώ όλες οι χώρες του χρόνου θα έχουν ανάκαμψη σχεδόν όμοια με την πτώση του ΑΕΠ το 2020, η Ελλάδα θα έχει τη μισή.

Δηλαδή «ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το 2021 στη δύσκολη θέση να πάρει μέτρα», γιατί, σε αντίθεση με το 2020, που υπάρχει ρήτρα διαφυγής, η χώρα τον Απρίλιο του 2021 θα κληθεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο («μακάρι και το 2021 να μην υπάρχει στόχος για το πλεόνασμα, αλλά για το 2022 και μετά θα υπάρχουν»).

Θα κληθεί να πάρει μέτρα, «διότι το έλλειμμα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί θα είναι διπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχαμε ύφεση πριν από τον κορωνοϊό κι αν είχε προχωρήσει εμπροσθοβαρώς με μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της πραγματικής οικονομίας». Η απάντηση στους φόβους το χρέος να οδηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά είναι «να κάνουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική και να έχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε.

Καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει κάνει την επιλογή της σταθερής πολιτικής επικοινωνίας με τα κόμματα για τα κρίσιμα. Ερωτηθείς δε αν υπάρχει έδαφος για σύγκλιση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., είπε ότι «εμείς καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου, η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνιέται με κυβερνήσεις συνεργασίας...».

“Σύγχρονο ισχυρό κόμμα της Αριστεράς”

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ενηλικιώθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για όλη την κοινωνία και σήμερα καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο, από το Κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος». Ανέφερε ότι, όπως σε όλα τα μεγάλα κόμματα, υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικές φωνές, ωστόσο σημείωσε πως διακρίνει ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν υπάρχουν ουσιαστικές στρατηγικές και ιδεολογικές διαφωνίες, αλλά μια αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός.

«Η πολιτική δεν μπορεί να σχεδιάζεται σε κλειστά γραφεία, αλλά με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, που δεν περιμένουν», «είναι ανάγκη της κοινωνίας να αποκτήσει σύγχρονο ισχυρό κόμμα της Αριστεράς, που να είναι η καρδιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης», υπογράμμισε. Τόνισε ότι έχει αποφασίσει πως πρέπει να πάμε μπροστά, κάτι που «δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές». «Χαίρομαι γιατί δεν υπάρχει διατυπωμένη διαφωνία ως προς στρατηγικά ζητήματα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες στην τακτική, οι οποίες όμως «πρέπει να μην λειτουργούν παραλυτικά».

Με αφορμή την ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

Επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένη στρατηγική”

Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, ότι είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να είχαμε από το 2016, όμως δεν το επέλεξε. Είπε ότι τότε ο Π. Τζεντιλόνι είχε ζητήσει τη δυνατότητα να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες στα 6 έως 12 μίλια στη βάση της οριογραμμής της υφαλοκρηπίδας του ’77, η οποία δίνει επήρεια στους Οθωνούς 70% και σε ένα νησάκι νοτίως της Ζακύνθου 32%. Ο τότε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς είχε πει στον Αλ. Τσίπρα «ότι θα δεχτούμε τεράστια επίθεση από την αντιπολίτευση, γιατί θα παραχωρούσαμε κυριαρχικά δικαιώματα στους ψαράδες και δίνουμε μικρότερη επήρεια στα νησιά».

Το 2016 δεν είχαμε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο”

Εξήγησε γιατί σήμερα χαιρετίζει την απόφαση: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τότε δεν είχαμε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, τώρα υπάρχει επιτακτική ανάγκη η χώρα να κινηθεί στις ράγες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής». Δηλαδή, να κλείσει ΑΟΖ με την Ιταλία, «ακόμα και με συμβιβασμούς κατά την άποψη μου όχι τραγικούς», με την Αλβανία και την Αίγυπτο. Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική, να οδηγήσει αυτή η συμφωνία σε άμεση διαπραγμάτευση και με την Αίγυπτο για διαμόρφωση ΑΟΖ και να προχωρήσουμε τώρα στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, που θα είναι προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει αν συμφωνήσουμε και με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και το τι θα κάνουμε και στην Κρήτη.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουμε μια εθνική γραμμή, που να οδηγήσει κάποια στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την άλλη πλευρά. Όμως «για να πας εκεί πρέπει πρωτίστως να έχεις ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική ώστε στο τραπέζι ο αντίπαλος να μη ζητάει δέκα κι εσύ κανένα. Να ζητάς δέκα κι εσύ, δέκα κι ο άλλος, και να βρεθεί η χρυσή τομή με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL