Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Τουρισμός δεν είναι τα... μπιτσόμπαρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Τουρισμός δεν είναι τα... μπιτσόμπαρα

Δεν ξέρω αν είναι... κομμουνιστικό μέτρο η επιβολή γιγαντιαίου προστίμου σε μπιτσόμπαρο της Μυκόνου (αλήθεια, υπήρχαν μπιτσόμπαρα και εις τας «κομμουνιστικάς χώρας»;).

Εκείνο που έμαθα, όμως, αφορμής δοθείσης είναι ότι υπάρχει μπιτσόμπαρο εν Μυκόνω που απασχολεί, λέει, 200 άτομα! Φαντάζομαι ότι ως πληγείσα επιχείρηση από την πανδημία θα πήρε επιστρεπτέα προκαταβολή, θα μπήκε στο ΤΕΠΙΧ κ.λπ. κ.λπ.

Δεν έχω τίποτα με τα μπιτσόμπαρα.... Αντιθέτως. Αλλά τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση της κατηγορίας ομολογώ ότι μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Διότι, παρακολουθώντας το θέμα, διαπίστωνα ότι την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν ανοίξει 9 στα 10 ξενοδοχεία 5 αστέρων (και δωδεκάμηνης λειτουργίας) στην Αθήνα. Hilton, Intercontinental, King George, Caravel, Titania, σχεδόν όλα τα Divani (με εξαίρεση ένα, νομίζω, που λειτουργούσε με... πληρότητα 3%) και πολλά πολλά άλλα στην Αθήνα, παρότι είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν, παρέμεναν κλειστά.

Βεβαίως δεν με έπιασε ο πόνος για τους μεγαλοξενοδόχους. Αλλά μόνο στα ξενοδοχεία που ανέφερα δουλεύουν καμιά δεκαριά χιλιάδες άτομα. Και στην παρουσίαση της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη, με δανεικά σλόγκαν, για τους εργαζόμενους δεν άκουσα τίποτα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ αλλά και όλους τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, τουλάχιστον τα μισά καταλύματα θα παραμείνουν φέτος κλειστά. Και 250.000 εργαζόμενοι θα παραμείνουν χωρίς δουλειά.

Σήμερα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τα συνδικάτα τους πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Περίπου την ίδια ώρα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τη σπουδάζουσα νεολαία.

Ενδιαφέρουσα εικόνα... Διότι κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και το ξήλωμα της κυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη. Που είχε κερδίσει με 44% περίπου τις εκλογές το 1991, με τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ τότε βαρύτατα ταλαιπωρημένους από αρρώστιες και την υπόθεση Κοσκωτά. Σκληρές πολυήμερες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων και μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών κατά της μεταρρύθμισης Κοντογιαννόπουλου. Τότε που δολοφονήθηκε ο Τεμπονέρας στην Πάτρα και κάηκαν τέσσερις εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα Κ. Μαρούση, στην Πανεπιστημίου, από φωτιά που είχαν προκαλέσει δακρυγόνα των ΜΑΤ...

Λίγο αργότερα -το 1993- η Ν.Δ. σαρωνόταν εκλογικά...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL