Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η άληθεια για την κάνναβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η άληθεια για την κάνναβη

του Βαγγέλη Απόστολου*

Όταν το Μάρτιο του 2018 φέραμε στη Βουλή το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη, είχα πει για τη στάση της Ν.Δ.: «Αντί με θάρρος να υποστηρίξει ένα εγχείρημα που από τη μία θα δώσει λύση στην αγωνία τόσων ασθενών και από την άλλη θα τονώσει την οικονομία και θα βάλει τη χώρα μας σε μια νέα αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αποφάσισε να ενδυθεί την κουτοπόνηρη προβιά του πολιτικάντη και να βρει καταφύγιο στην ποντικότρυπα των πιο φοβικών και συντηρητικών αντανακλαστικών».

Πρωταγωνιστής τότε στη σχετική συμπεριφορά, ο βουλευτής κ. Βορίδης, που στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε το ν/σ «ως ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς». Σήμερα όμως ως υπουργός δεν αναφέρθηκε στη φαρμακευτική κάνναβη και οι λόγοι είναι γνωστοί: οι δεκάδες επενδυτές που έχουν σχεδιάσει και ξεκινήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χάρη στο πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, ο κ. Βορίδης ασχολήθηκε με τη βιομηχανική κάνναβη με μια ρύθμιση που επιβάλλει την ολοσχερή καταστροφή τής παραγωγής στην περίπτωση που η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβιδιόλη ξεπερνά το 0,2%, η οποία μπορεί να προκληθεί όχι από υπαιτιότητα των παραγωγών, αλλά ακόμη και από πρόσκαιρα δυσμενείς για την καλλιέργεια κλιματολογικές συνθήκες.

Πρόκειται για ρύθμιση ταφόπλακα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που φτάνει ακόμη και να αναγκάζει τους ίδιους τους αγρότες - παραγωγούς να καταστρέφουν τη σοδειά τους.

Το ζήτημα των ορίων της τετραϋδροκανναβιδιόλης απασχόλησε και τη δική μας κυβέρνηση κι αυτά που διαπιστώσαμε μετά από διεξοδική έρευνα ήταν ότι:

* Οι περιπτώσεις δειγμάτων υπέρβασης των ορίων του 0,2% που διαπιστώθηκαν από το 2015 έως το 2019 ήταν ελάχιστες.

* Οι υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν πολύ λίγο υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αποδείχθηκε ούτε μια φορά η καλλιέργεια για ευφορική αντί για βιομηχανική χρήση.

* Σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως στην Ιταλία, καλλιεργείται βιομηχανική κάνναβη με όριο TΗC 0,6%.

Αν ο κ. Βορίδης δεν αποδεχόταν τις δικές μας διαπιστώσεις, θα μπορούσε πριν φέρει κάποια ρύθμιση, να αναθέσει τη σχετική έρευνα σε ειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές.

Γι’ αυτό θεωρούμε τη διάταξη εκφοβιστική και τιμωρητική, αφού ένα θέμα έρευνας, καθοριστικά επηρεαζόμενο από τις καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζεται με αστυνόμους και εισαγγελείς.

Ταυτόχρονα βέβαια η ρύθμιση αυτή είναι και αντιαναπτυξιακή, καθώς έχει ήδη προκαλέσει ανάσχεση της επαγγελματικής προσπάθειας καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής κάνναβης. Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιομηχανικής κάνναβης για το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 εκτιμάται σε μεγαλύτερη του 50%.

Αυτό που περίμεναν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη τόσο οι αγρότες καλλιεργητές της βιομηχανικής κάνναβης, όσο και οι επενδυτές που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν η περαιτέρω στήριξη και διεύρυνση της δραστηριότητάς τους.

* Ο Βαγγέλης Απόστολου είναι βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL