Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Νίκος Μαυραγάνης: Ας μιλήσουμε για φρέσκο χρήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Μαυραγάνης: Ας μιλήσουμε για φρέσκο χρήμα

Του Νίκου Μαυραγάνη*

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικά μέτρα. Αυτό διδάσκεται σε όλες τις επιστήμες (Οικονομίας, Νομικής, Φιλοσοφίας κ.λπ.) με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη όμως και στην Ευρώπη, που παινεύεται ότι διαθέτει υψηλό βιοτικό και προνοιακό επίπεδο, φαίνεται να λησμονούν την πιο πάνω σχεδόν αξιωματική αρχή.
Η Ε.Ε. ίσως -εάν εγκριθεί το λεγόμενο σχέδιο ανάκαμψης από τους “ομόσταυλους”... της κ. Μέρκελ, δηλαδή την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (Frugal 4)– θα... στείλει χρήματα για... ”επενδύσεις” από το 2021 και μετά…

Με επιστροφή ή συμψηφισμό!

Μάλιστα η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου έως το 50% των επιδοτήσεων με συμψηφισμό άλλων μελλοντικών επιδοτήσεων ή με κατευθείαν καταβολές.

Όμως και ο τελευταίος σε γνώσεις απλών Οικονομικών γνωρίζει ότι μια οικονομία, για να λειτουργήσει, χρειάζεται οπωσδήποτε και ζήτηση, δηλαδή καταναλωτές, δηλαδή ανθρώπους. Αλλά τους ανθρώπους φαίνεται πως κάποιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τους έχουν καταδικάσει σε αφανισμό και δουλοποίηση!

Τι έχει δώσει μέχρι στιγμής η Ε.Ε.; Δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία, φυσικά, η υπερχρεωμένη ελλάδα οφείλει να επιστρέψει. Δίνει χρήματα με επιτόκιο 1%, για να τα δανείσουν οι τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με (ληστρικό) επιτόκιο 8%! Όσοι ξέρουν λίγα πράγματα από επιχειρήσεις καταλαβαίνουν ότι θα είναι εξαιρετικά δυσχερές οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν (διότι οι περισσότερες αδυνατούν λόγω προηγούμενης υπερχρέωσης) να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά.

Τι άλλο δίνει η Ε.Ε.; 2,5 δισ. ευρώ (πρόγραμμα SURE). Αλλά τα δίνει με τρόπο που ξεκινάει το γνωστό σπιράλ οικονομικού θανάτου του νέου γύρου Μνημονίων, που έρχονται... Διότι, αντί να στηρίξει στο 100% το εισόδημα των εργαζομένων, θεσμοθετεί τη μείωση αυτού (και επακόλουθα της αγοραστικής δύναμης) κατά 20% σε πρώτο στάδιο... και έπεται συνέχεια…

Ευκαιρία” υποδούλωσης

Υπενθυμίζω ότι η μαύρη πτώση της κοινωνίας και της οικονομίας ξεκίνησε το 2010 με μειώσεις 20%! Τη συνέχεια τη θυμόμαστε όλοι μας πολύ καλά…

Κάποιοι ιθύνοντες πλούσιων χωρών ίσως πιστεύουν ότι η κρίση ατομικών ελευθεριών και οικονομιών που προκάλεσε η κατά τα φαινόμενα “εργαστηριακή πανδημία” αποτελεί γι’ αυτούς “ευκαιρία” υποδούλωσης των υπολοίπων!

Αναρωτιέται όμως κάποιος:

Σε έναν κόσμο με περισσότερο ανθρωπισμό θα υπήρχε λύση;

Φυσικά και ναι. Την υπονόησαν ο Μάριο Σεντένο (πρόεδρος του Eurogroup και του Μηχανισμού Σταθερότητας και υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας) και η Κριστίν Λανγκάρντ (πρόεδρος της ΕΚΤ), λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν φτάνουν και ίσως πρέπει να υπάρξει και φρέσκο χρήμα! Μιλάμε για φρέσκο χρήμα και όχι για νέα δάνεια σε ήδη υπερχεωμένους!

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα άρθρα 15-16 του Καταστατικού της, είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει και να εγκρίνει την έκδοση πραγματικά φρέσκου χρήματος.

Το ύψος της έκδοσης πρέπει να είναι της τάξης του 1,5 τρισ. ευρώ, δηλαδή του 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, όση δηλαδή αναμένεται να είναι η ύφεση του 2020 και όσα χρήματα είναι αυτά που λείπουν το 2020 από τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, την αγορά και τα κράτη.

Άμεσα και χωρίς καμία υποχρέωση επιστροφής

Τα χρήματα αυτά πρέπει να χορηγηθούν άμεσα και χωρίς καμιά υποχρέωση επιστροφής ανά ΑΦΜ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν δηλωθεί στο φορολογικό σύστημα και να είναι ακατάσχετα.

Τα ποσά κατανομής οφείλουν να είναι -αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα- αντιστρόφως ανάλογα της οικονομικής δύναμής τους και -σχετικά με τις επιχειρήσεις- ευθέως ανάλογα.

Ένα μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να διοχετευθεί και στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, ώστε να ελαφρυνθεί το οικονομικό κόστος μιας ενδεχόμενης Bad Bank, με ταυτόχρονη όμως υποχρέωση της τελευταίας για μακροχρόνιες ρυθμίσεις (άνω των τριάντα ετών κατά περίπτωση) και με επιτόκιο έως 2% επιπλέον euribor εξαμήνου.

Μοναδικό μειονέκτημα της πρότασης αυτής αποτελεί η προσωρινή πληθωριστική πίεση, που θα προκαλέσει, περίπου κατά τρεις μονάδες, πράγμα όμως που στην οικονομία της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει μάλλον ευεργετικά (ας θυμηθούμε τις περσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ότι για να είναι υγιής η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να αναπτύξει πληθωρισμό περί το 3%).

Η ζήτηση στα προ καραντίνας επίπεδα

Εξάλλου θα πρέπει να κατανοήσουμε πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργήσουμε έκρυθμη αύξηση της ζήτησης, αλλά απλώς θα την επαναφέρουμε στα προ καραντίνας επίπεδα, καλύπτοντας τόσο τα κενά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και σε αυτούς των επιχειρήσεων και θεραπεύοντας παράλληλα τις κρατικές δημοσιονομικές αδυναμίες, που προκαλούνται από την έλλειψη ρευστότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων!

Το παραπάνω αίτημα έκδοσης πραγματικά φρέσκου χρήματος οφείλει να υποβληθεί στο γενικό και το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες κάθε ενδιαφερόμενης χώρας, αλλά με προσυνεννόηση των χωρών με μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας (δηλαδή Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Κύπρος, Γαλλία).

Υπενθυμίζεται ότι οι πιο πάνω χώρες διαθέτουν μετοχικό ποσοστό στην ΕΚΤ άνω του μισού των μετοχών των χωρών του ευρωσυστήματος, ενώ η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να διάκειται θετικά σε μια λύση φρέσκου χρήματος, όπως βεβαίως και ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup και του Μηχανισμού Σταθερότητας!

Εάν όλα τα παραπάνω παραμείνουν επί χάρτου και δεν υιοθετηθούν από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ -έστω με παραλλαγές-, τότε, υπό το βάρος των κοινωνικών και εθνικών αναταράξεων που θα προκαλέσει η επερχόμενη δριμύτατη ύφεση, όλα θα αλλάξουν απότομα!

Και τότε ίσως ένα πιο δίκαιο και ανθρωποκεντρικό σύστημα έρθει στο προσκήνιο.
Καλή δύναμη...

* Ο Νίκος Μαυραγάνης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών και πρ. υφυπουργός Μεταφορών

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL