Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Φίλης: Η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δείχνει πως αντιλαμβάνεται την αριστεία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φίλης: Η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δείχνει πως αντιλαμβάνεται την αριστεία (Video)

Θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για τον διορισμό του Νικόλαου Κούκη στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Υπέρ της πρότασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για το διορισμό του κ. Κούκη, δήλωσαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» δήλωσαν τα άλλα κόμματα.https://www.youtube.com/embed/ZRSvDLJzoGg

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη:

Ίσως δεν είναι τόσο γνωστό εντός των συνόρων το Ίδρυμα, επειδή κυρίως δραστηριοποιείται εκπροσωπώντας τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό· είναι όμως θεσμός με μακρά ιστορία και σημαντική προσφορά. Και για αυτό αποτελεί μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης να το διοικούν άνθρωποι με κύρος, εμπειρία και γνώσεις και να διαθέτει αυτονομία στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δράσεών του.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς που έχουν διατελέσει πρόεδροι μέχρι σήμερα: πρώτος ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης, παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα, σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου και βεβαίως πανεπιστημιακός. Κατόπιν, ο ακαδημαϊκός και διαπρεπής ιστορικός Μιχαήλ Σακελλαρίου. Ο επίσης διαπρεπέστατος οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης. Ο πολύ γνωστός και έγκυρος ιστορικός από το Ίδρυμα Ερευνών, Νίκος Οικονομίδης. Ο Αργύρης Φατούρος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και προσφάτως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Πρόσωπα ανάλογου διαμετρήματος και κύρους επιλέγονται για να στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο. Δείτε τα μέλη του απερχόμενου: ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, η αρχαιολόγος Ιουλία Σκουνάκη, ο Κώστας Γαβράς, δεν χρειάζεται συστάσεις, ο Κώστας Γραμμένος, το ίδιο, ο Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης, ο ιστορικός Δημήτρης Κυρτάτας, ο γλωσσολόγος Γεώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, ο διαπρεπής εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης, η κοινωνική ανθρωπολόγος Αθηνά Αθανασίου, ο κοινωνιολόγος Μιχάλης Σπουρδαλάκης -όλοι τους ένας προς έναν.

Δεν θέλω να υποτιμήσω έναν άνθρωπο που απευθύνεται στην Επιτροπή μας, πρώτα από όλα γιατί δεν έρχεται μόνος του, προτείνεται από την υπουργό Πολιτισμού. Τον σέβομαι λοιπόν και τον καλωσορίζω. Και βέβαια, είναι καθήκον μας να εκφράσουμε γνώμη για το διορισμό του.

Ποιο είναι, όπως μας συστήθηκε, το μείζον προσόν του; Ότι ήταν υπεύθυνος των λυκειακών τάξεων των Σχολών Δούκα. Σημαντικό προσόν; Σημαντικό. Για τη συγκεκριμένη θέση;

Μας συστήθηκε, επίσης ως κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, το οποίο το έλαβε προ δύο μηνών από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου και προ δέκα ημερών -fast track διαδικασία- αναγνωρίστηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Κάπου γράφει στο βιογραφικό του ότι ομιλεί την αγγλική. Ωραία. Και παρουσίασε το έργο του, το οποίο είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με το πολιτισμό, λες και η εκπαίδευση δεν αποτελεί μέρος του πολιτισμού· λες και ο πολιτισμός είναι μόνο ποίηση και ζωγραφική, δεν είναι και εκπαίδευση.

Είναι επίσης στέλεχος της ΔΑΚΕ, συνδικαλιστής, και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ. Θαυμάσια! Έχω ψηλά στη συνείδησή μου τους ανθρώπους με κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα. Αλλά είναι τα προσόντα του αυτά αρκετά για τη θέση που καλείται να καταλάβει, αναλογιζόμενοι μάλιστα τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στο παρελθόν;

Την ερώτηση δεν την κάνω ρητορικώς. Κατά τη γνώμη μου η πρόταση της κας Μενδώνη αποτελεί απόδειξη της θεώρησης που έχει η ΝΔ για την αριστεία και το επιτελικό κράτος: στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην πλήρη και αδίστακτη κομματικοποίηση του κράτους, χωρίς να αφήνουν απέξω ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα που συζητάμε σήμερα. Και δεν διστάζουν, για να πετύχουν το στόχο τους, να υποχρεώνουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συμμετέχει -το θέτω λεπτά- σε μια παρόμοιου επιπέδου συζήτηση.

Την ίδια στιγμή η υπουργός δεν δέχτηκε καν την απερχόμενη διοίκηση. Δεν δέχτηκε αυτούς τους διαπρεπείς Έλληνες, που υπήρξαν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και έκαναν σοβαρά βήματα ανάκαμψης του Ιδρύματος, το οποίο τη μνημονιακή περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε συρρικνωθεί και χρεοκοπήσει. Το παρέδωσε η απερχόμενη διοίκηση σφριγηλό -όσο επέτρεπαν οι συνθήκες- και ελεύθερο χρεών. Και είμαστε περήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνησή μας έδειξε εμπιστοσύνη στους διαπρεπείς αυτούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, χωρίς το ελάχιστο κομματικό κριτήριο, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τους ίδιους ανθρώπους που απαξίωσε η υπουργός, και να τους συναντήσει ακόμα. Όπως εξάλλου έκανε και με άλλες διοικήσεις που αντικατέστησε. Δείγμα γραφής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL