Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εξωτερική πολιτική Ν.Δ. χωρίς πνοή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωτερική πολιτική Ν.Δ. χωρίς πνοή

Μετά την αρχική κινητικότητα που επέδειξε ως υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας μοιάζει βραχυκυκλωμένος και χωρίς πνοή, ίσως διότι τους τελευταίους μήνες τον τόνο δίνουν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες, κακώς, τον πρώτο λόγο έχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι στρατηγοί, αληθινοί και μη. Προσωπικά δεν θα κατηγορήσω την κυβέρνηση της Ν.Δ. για έλλειψη «τσαμπουκά» έναντι της Άγκυρας, αλλά για σπασμωδικές ενέργειες, καθώς και ότι «πιάστηκε στον ύπνο» στο ζήτημα του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Δέχομαι ως αιτιολογία και την επιδρομή του κορωνοϊού. Όμως οι απειλές και εντάσεις παραμένουν ενεργές και σε περιόδους κρίσης, ιδιαίτερα στην πολύπαθη ευρύτερη περιοχή μας. Ενίοτε οι κρίσεις, ακόμα και οι τραγωδίες, μπορούν να εμπνεύσουν φιλειρηνικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν αναμένεται από τη Ν.Δ., της οποίας το πολιτικό λεξιλόγιο δεν περιέχει τις φράσεις ειρήνη, κοινή ασφάλεια, συνανάπτυξη.

Θυμίζω ότι το 1999 ένας σεισμός στην Ελλάδα (με επίκεντρο την Πάρνηθα) και ένας πολύ μεγαλύτερος στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, λίγες ημέρες μετά, συνοδεύτηκαν από έκρηξη αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας.

Έτσι προέκυψε η αποκληθείσα «διπλωματία των σεισμών», στην οποία είχε εμπλακεί ενεργά και ο ΣΥΝ, προτείνοντας ευθύς αμέσως ελληνοτουρκική συμφωνία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών των δύο χωρών. Πρόταση που είχε συνοδευτεί από επίσκεψη Κωνσταντόπουλου, Παπαγιαννάκη, Μουσταφά Μουσταφά και του υπογράφοντος σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα τον Νοέμβριο του 1999.

Αναρωτιέμαι αν ανάλογο κλίμα και πρωτοβουλίες θα μπορούσε να είχε τροφοδοτήσει η σημερινή κρίση του κορωνοϊού. Σήμερα η δική μας πλευρά βάλθηκε να μετατρέψει την ευρωτουρκική διένεξη για το προσφυγικό σε ελληνοτουρκική. Τα σύνορα του Έβρου έγιναν σημείο αντιπαράθεσης και απόκρουσης εκ μέρους μας επίδοξων «εισβολέων», που δεν ήταν άλλοι από μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως ήταν επόμενο, με την παρέλευση πολλών ημερών, οι «πολιορκητές» αποχώρησαν ή αποσύρθηκαν, πιθανότατα με την παρέμβαση και των τουρκικών αρχών. Τότε η δική μας κυβέρνηση, αντί να χαιρετίσει την εξέλιξη αυτή ως βήμα καλής θέλησης, έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «νικήσαμε τους Τούρκους στον Έβρο», ενώ στο μεταξύ η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί από τον διεθνή Τύπο και στο Ευρωκοινοβούλιο για πράξεις βίας εναντίον ανυπεράσπιστων και απελπισμένων ανθρώπων.

Όσο για τη βαλκανική πολιτική της Ελλάδας, παραμένει ίδια με την προ κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ περίοδο, ενώ και στην Ε.Ε., όπου και με τον κορωνοϊό αναδείχθηκε η αντίθεση Βορρά - Νότου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κινήθηκε καθόλου για την ενεργοποίηση της επταμερούς συνεργασίας των χωρών - μελών της Ένωσης στη Μεσόγειο, γνωστή ως πρωτοβουλία Τσίπρα, με αφετηρία το 2016.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL