Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Συμβολική παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ενάντια στα όργια καταστολής των ΜΑΤ στις πλατείες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβολική παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ενάντια στα όργια καταστολής των ΜΑΤ στις πλατείες!

Αναλυτικά η ανακοίνωση τη Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

Τελευταίο καταφύγιο της αποτυχημένης κυβέρνησης της Δεξιάς είναι διαχρονικά η αστυνομική βία και καταστολή. Όταν οι αποτυχημένοι χειρισμοί οδηγούν την οικονομία σε τέλμα και τον κόσμο της εργασίας σε αδιέξοδο, η λύση είναι πάντοτε η περισσότερη αστυνομική βία. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία -με την αδράνειά της απέναντι στην επερχόμενη κρίση- έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν βίαια σε νέους και νέες της πόλης που βρέθηκαν στις πλατείες Καλλιθέας και Κουλέ Καφέ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία Καλλιθέας και προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων κρότου-λάμψης προς τον κόσμο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το βράδυ της Κυριακής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εκδιώκουν αναίτια και με χρήση σωματικής και λεκτικής βίας ανθρώπους που βρέθηκαν στις δύο αυτές πλατείες, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών χημικών.

Τα δύο αυτά περιστατικά δεν είναι ούτε ασύνδετα ούτε τυχαία. Έρχονται να προστεθούν στις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις σε πλατείες της Αθήνας, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιδόθηκαν σε όργιο καταστολής απέναντι σε νέους και νέες που είχαν βρεθεί με την παρέα τους σε ελεύθερους δημόσιους χώρους. Διότι, σε αυτήν την περίοδο, τα πάρκα, οι πλατείες και οι παραλίες είναι οι μόνοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι όπου μπορούν να βρεθούν μαζί οι άνθρωποι μιας πόλη.

Η κυβέρνηση της Δεξιάς έχει βάλει στο στόχαστρο τόσο τις δημοκρατικές μας ελευθερίες, όσο και τους ελεύθερους χώρους. Δε θέλει να έχουν οι νέες και οι νέοι τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε ανοιχτούς χώρους, να συζητούν, να παίζουν μουσική και να ονειρεύονται ελεύθεροι. Θέλει τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους, να ενημερώνονται από την -καλοπληρωμένη- τηλεοπτική προπαγάνδα της. Και αντιλαμβάνεται τους ελεύθερους χώρους μόνον ως πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτών. Γι’ αυτό και θέλει να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα τη Νέα Παραλία και τις πλατείες της πόλης, γι’ αυτό και θέλει να γεμίσει τις παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες ξενοδοχείων και οργανωμένων beach bar.

Εμείς είμαστε απέναντι στην κοινωνία του φόβου και της καταστολής που οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θέλουμε ακόμη περισσότερους ανοιχτούς και ποιοτικά αναβαθμισμένους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Θέλουμε περισσότερες πλατείες, περισσότερα πάρκα και περισσότερους χώρους αναψυχής, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, ούτως ώστε να μπορούν να κρατούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και προφύλαξης.

Θέλουμε οι νέες και οι νέοι της χώρας να μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς το φόβο να φάνε ξύλο ή να βρεθούν με σπασμένα δόντια στο κρατητήριο. Θέλουμε να μπορούμε να βρεθούμε με την παρέα μας στις πλατείες της πόλης μας χωρίς το φόβο να περικυκλωθούμε ξαφνικά από διμοιρίες των ΜΑΤ που πετούν κροτίδες και δακρυγόνα αδιακρίτως. Η χώρα μας έχει ζήσει τέτοιες σκοτεινές εποχές. Εμείς όμως δε θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Η ακροδεξιά “κανονικότητα” που ετοιμάζουν δε μας χωράει.

Οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες ανήκουν σε όλες και σε όλους μας!

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fyouthsyrizathess%2Fposts%2F2705817262996472&width=500

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL