Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Χίλια μύρια κύματα για τη δικαίωση της Ελένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χίλια μύρια κύματα για τη δικαίωση της Ελένης

Η κοινή γνώμη, όπως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αρχικά διχάστηκε, αμφιταλαντεύτηκε, μέχρι που, μετά την πορεία των ερευνών, τη σωρεία των στοιχείων και των καταγγελιών κατά των δύο κατηγορουμένων..., συγκινήθηκε εντέλει.

Όταν δεν μπορούσαν πλέον τα μίντια να αποκρύψουν τις ανατριχιαστικές πτυχές αυτής της υπόθεσης και οι πιέσεις των τοπικών κομματαρχών έπεσαν στο κενό. Η μακρά δικαστική διαδικασία καταπλακώθηκε από την επικαιρότητα, όπως ήταν αναμενόμενο, για μια άκρως ενοχλητική υπόθεση.

Φεμινιστικές οργανώσεις και άνθρωποι που συμπαραστέκονταν στην οικογένεια δεν ξέχασαν ποτέ την Ελένη Τοπαλούδη, απαιτώντας δικαίωση με συγκεντρώσεις τους στα δικαστήρια. Ώσπου φτάσαμε στις αγορεύσεις. Η εισαγγελέας τής έδρας συγκλόνισε με την αγόρευσή της και επικρίθηκε σφόδρα για τους «συναισθηματισμούς» στους οποίους υπέπεσε. Ο εύθικτος -κατ’ εξαίρεση- ΔΣΑ προσβλήθηκε και ζήτησε να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον της. Τη στιγμή που στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν βρήκε ούτε έναν λόγο να παρέμβει...

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, με απόλυτο αντιθεσμικό και πρωτοφανή τρόπο φρόντισε να βάλει στη θέση της την εισαγγελέα λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: εισαγγελείς, δικαστές, παράγοντες της δίκης, οικογένεια Τοπαλούδη, πολιτικούς.

Αλλά και ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες: αν θέλουν να έχουν θέσεις ευθύνης, πρέπει να απεκδυθούν του φύλου τους. Να γίνουν «άντρες», χωρίς συναισθηματισμούς και εξάρσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, εν αναμονή της απόφασης, γνωστός τηλεπαρουσιαστής του ΣΚΑΪ κάγχασε τον σεξισμό του σε άλλο ένα δείγμα του «παιδαγωγικού» ρόλου των ΜΜΕ στην πράξη.

Με δεδομένο ότι επιμελώς εξαιρέθηκαν από τη δίκη οι γυναίκες ένορκοι καθώς και τις σχέσεις με τη Ν.Δ. του δικηγόρου τού ενός κατηγορουμένου, αλλά και του μέλους του ΔΣΑ που πρωτοστάτησε στο «ντου» στην αίθουσα του δικαστηρίου με προφανή σκοπό την αναβολή, η παρέμβαση του επιτελάρχη του Μαξίμου μόνο αθώα δεν είναι. Κι ας ωρύεται σύσσωμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις «προσωπικές απόψεις» που ανακάλυψε ότι έχουν οι πολιτικοί σε δημόσιες δηλώσεις τους.

Τέλος, μετά την ομόφωνη απόφαση ενοχής των κατηγορουμένων, ψύχραιμα και αντικειμενικά να ρωτήσω: πόσο δύσκολο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα για έναν ομαδικό βιασμό και μια αποτρόπαια γυναικοκτονία; Χίλια μύρια κύματα χρειάστηκαν... Τόσα όσα νανούρισαν το σώμα της Ελένης Τοπαλούδη. Κόμποι στον λαιμό τους να γίνουν. Αν έχουν έστω ένα ίχνος ντροπής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL