Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Μη δεσμευτικές συστάσεις από την Κομισιόν για το ευρωπαϊκό καλοκαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μη δεσμευτικές συστάσεις από την Κομισιόν για το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

Μια αγωνιώδη προσπάθεια να μην χαθεί τελείως η τουριστική περίοδος αντικατοπτρίζουν οι χθεσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές και το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό, οι οποίες, ωστόσο, αποτελούν απλές “συστάσεις”, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ζητήματα εθνικής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά, στο κρίσιμο ζήτημα των αποζημιώσεων για τις ακυρώσεις ταξιδίων λόγω κορωνοϊού κατέστη σαφές χθες ότι το δικαίωμα των επιβατών για επιστροφή των χρημάτων τους δεν αμφισβητείται, αν και η Επιτροπή προτείνει τρόπους να γίνουν πιο “ελκυστικά” τα κουπόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν τα οικονομικά προβλήματα που η κρίση προκάλεσε στις αεροπορικές εταιρείες καθώς και σε ταξιδιωτικούς πράκτορες.

“Οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων εάν το επιθυμούν. Τελεία και παύλα” δήλωσε κατηγορηματικά η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών για τον τουρισμό, ενώ συμπλήρωσε πως “την ίδια στιγμή, υπάρχει μια κρίση ρευστότητας”. “Αν κάποιος μπορεί να πάρει ένα κουπόνι ή θα ήθελε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις λαμβάνοντας ένα κουπόνι, αυτό μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό” τόνισε η ίδια, κάνοντας λόγο για προτάσεις “ευελιξίας”, όπως το να ισχύει για έναν χρόνο η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων εάν δεν χρησιμοποιηθεί το κουπόνι.

Επιστολές για παραβιάσεις στα κράτη - μέλη

Την ίδια στιγμή, η Μ. Βεστάγκερ ανακοίνωσε πως θα αποσταλούν επιστολές στα κράτη - μέλη που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο εν λόγω θέμα ως πρώτο βήμα για την εκκίνηση των διαδικασιών επί παραβάσει.

Αργότερα, όμως, η αρμόδια επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν σημείωσε πως οι επιστολές θα σταλούν σε όλα τα κράτη - μέλη υπενθυμίζοντάς τους την υποχρέωση τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και προωθώντας τις προτάσεις για να γίνουν πιο ελκυστικά τα κουπόνια.

Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο μελών της Επιτροπής αλλά και στο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της γενικής γραμματείας Μεταφορών είχε κάνει λόγο για δώδεκα χώρες που παραβιάζουν τη νομοθεσία, η επίτροπος Βαλεάν τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας πως υπάρχουν “διαφορετικές περιπτώσεις” και διαφορετικά “κριτήρια” και ότι αυτά είναι υπό εξέταση έτσι ώστε να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες επί παραβάσει “πολύ σύντομα”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δώδεκα χώρες που με επιστολή τους ζητούσαν από την Επιτροπή να επιτρέψει την αντικατάσταση με κουπόνια των επιστροφών χρημάτων μετά από ακύρωση των πτήσεων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή τη μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι θα φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων.

“Όχι” στην ελληνική πρόταση

Σε ό,τι αφορά, επίσης, την ελληνική πρόταση προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε όσους έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ ή αντισωμάτων 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα, η Επιτροπή δεν την περιέλαβε στις συστάσεις της. Όπως εξήγησαν τόσο η Μ. Βεστάγκερ όσο και η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, δεν υπάρχει “επιστημονική απόδειξη” για την υποστήριξη αυτών των τεστ, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, όπως το να θεωρείται κάποιος υγιής λόγω των τεστ, αλλά να κολλήσει μετά ή να φέρει τον ιό χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί ακόμα.

Άνοιγμα συνόρων βάσει συγκρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης

Κατά “συντονισμένο τρόπο”, όσο το δυνατόν περισσότερο “αρμονικά” και “χωρίς διακρίσεις” συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων στην Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, η Μ. Βεστάγκερ προειδοποίησε χθες ότι “δεν θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι”.

Στο γενικότερο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.

Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με τη γειτονική της χώρα Γ εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τη χώρα Β. Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της και όχι μόνο για όσους έχουν τη δική της υπηκοότητα.

Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη - μέλη να λάβουν αποφάσεις με βασικό κριτήριο την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα, δηλαδή όχι μόνο τη μείωση των κρουσμάτων αλλά και τη σταθεροποίησή τους ή και την επάρκεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών ενδεχόμενων κρουσμάτων μεταξύ των χωρών.

Συστάσεις για τις εφαρμογές κινητών

Η Επιτροπή δημοσίευσε, επιπλέον, κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης έτσι ώστε να καθοδηγηθούν οι προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές. “Τέτοιες εφαρμογές ανίχνευσης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, ασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων” τονίζει η Επιτροπή.

Συστάσεις για τα ξενοδοχεία

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, η Επιτροπή συστήνει τη λήψη αυστηρών μέτρων για τη διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών αλλά και του προσωπικού. Όταν η φυσική απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί πλήρως, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, όπως η χρήση γυάλινων ή πλαστικών ταμπλετών, η χρήση μάσκας κ.λπ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Παράταση απαγόρευσης

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες - μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL