Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Να πεινάσουν οι κουλτουριάρηδες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να πεινάσουν οι κουλτουριάρηδες!

Το μεγάλο κύμα υποστήριξης στους εργαζόμενους της τέχνης, του θεάματος και του ακροάματος τρόμαξε την κυβέρνηση. Αρχικά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έτρεξε στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ο ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και η «Αυγή» πραγματοποίησαν τη δράση #save_art, ουσιαστικά για να απαξιώσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες και όσους πολίτες στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Κατόπιν, ο Κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε μεγάλη σύσκεψη με πολλούς υπουργούς, ώστε την Πέμπτη να ανακοινώσουν μέτρα ενίσχυσης που μόνο με ασπιρίνες μπορούν να παρομοιαστούν.

Στη συνέντευξη Τύπου η Λ. Μενδώνη ανέγνωσε μια έκθεση ιδεών, κατά την οποία είπε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας ανακάλυψε η Πολιτεία πως υπάρχει αδήλωτη εργασία στον χώρο του πολιτισμού. Θα μπορούσαμε να καγχάσουμε με την ίδια ένταση με την οποία θα κλαίγαμε γι’ αυτή τη διαπίστωση, καθώς υποδηλώνει παντελή άγνοια του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα.

Σε άλλο σημείο, αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο προστασίας των δημιουργών και των συντελεστών των έργων τέχνης, η Λ. Μενδώνη φάνηκε κολλημένη στο 2005. Μίλησε για ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα προστατευτούν τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων που πλήττονται από την πειρατεία! Δεν έχει ακούσει τίποτα ούτε για τις νέες διαδικτυακές πλατφόρμες που κερδίζουν έδαφος στη διάδοση του κινηματογράφου και της μουσικής ούτε για τα έργα τέχνης που μεταδόθηκαν από θεσμούς και ιδρύματα χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις οι συντελεστές τους να πήραν ούτε ένα ευρώ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους ανθρώπους του πολιτισμού τεμπέληδες που, ενόσω είναι γκαρσόνια, κάνουν και τους κουλτουριάρηδες.

Και τι πρέπει να γίνει με τον πολιτισμό; Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ στο πλαίσιο του New Deal φρόντισε ώστε το κράτος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων μουσικών, ηθοποιών, χορευτών, συγγραφέων, φωτογράφων, ζωγράφων και γλυπτών. Επίσης, εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματά τους στις νέες μορφές διάδοσης της τέχνης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πίνακες, σχέδια και γλυπτά κοσμούν από τότε δημόσια κτήρια στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Ας θυμηθούμε, επίσης, τι απάντησε ο διαχειριστής του New Deal Χάρι Χόπκινς όταν ρωτήθηκε γιατί μια κυβέρνηση πρέπει να παρέχει θέσεις εργασίας σε άνεργους καλλιτέχνες: «Διάολε, πρέπει να τρώνε φαγητό κι αυτοί, όπως και οι άλλοι άνθρωποι».

Το πρόβλημα είναι πως οι κυβερνώντες θέλουν όλο τον πληθυσμό πεινασμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL