Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Πάμε πλατεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Πάμε πλατεία

"Στις συνθήκες τής υπό εξέλιξη πανδημίας, μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης, είναι αυτονόητο ότι οι δημότες που βγαίνουν ξανά από τα σπίτια τους έχουν αυξημένες ανάγκες πρόσβασης σε ελεύθερο δημόσιο χώρο. Γι’ αυτόν τον λόγο προκαλούν εντύπωση δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρεί σε σχέδιο αποκλεισμού πλατειών και άλλων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Ανοιχτή Πόλη".

Με αφορμή τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή, η κυβέρνηση μαζί με τα επιτελικά και επιδοτούμενα ΜΜΕ επιχειρούν να μας πείσουν πως οι μέχρι χθες υπεύθυνοι πολίτες μετατράπηκαν αίφνης σε ένα τσούρμο ανεύθυνων, αντικοινωνικών και επικίνδυνων νέων που ήρθαν να θέσουν σε κίνδυνο την τάξη και την υγεία των πολιτών.

Με τα ΜΜΕ να στρώνουν το χαλί του αυταρχισμού, η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει με καταστολή, απαγορεύσεις, λουκέτα και ακόμη περισσότερη μείωση του δημόσιου χώρου.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να φροντίσει ο αστικός χώρος να μεγαλώσει ώστε να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ανάγκη για λίγο περισσότερο ουρανό και να μειώσει τον συγχρωτισμό, έρχεται και εφαρμόζει την επιλογή της απαγόρευσης και των αστυνομικών μέτρων πειθαναγκασμού των πολιτών.

Σε μια κοινωνία που αυτή την περίοδο έχει ανάγκη από περισσότερο δημόσιο χώρο, ο κοινωνικός αυτοματισμός των ΜΜΕ και η χωροφυλακίστικη λογική των κυβερνώντων αποτυπώνουν και τη γενικότερη αντίληψη των μηχανισμών εξουσίας τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον εντός του οποίου ζουν και κινούνται. Οι πολίτες εργαλειοποιούνται αναλόγως με τις επικοινωνιακές ανάγκες της κεντρικής εξουσίας και ο δημόσιος χώρος, είτε αυτό λέγεται πλατεία είτε λέγεται γενικότερα περιβάλλον, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο ως χώρος εμπορικής και επιχειρηματικής χρήσης.

Η κατασκευή του “κοινωνικού κινδύνου” από διάφορες μερίδες πολιτών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που χέρι - χέρι κουνούσαν απειλητικά το δάχτυλο στην κοινωνία ώστε πίσω από αυτό το δάχτυλο να κρυφτούν τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ανικανότητες της κεντρικής εξουσίας στη διαχείριση της κρίσης.

Κι αφού πάντα κάποιοι άλλοι έφταιγαν, έτσι και τώρα το φταίξιμο πέφτει στη νεολαία αλλά και σε όσους τολμούν να διεκδικήσουν λίγα τετραγωνικά μέτρα για να ανασάνουν διεκδικώντας λίγο περισσότερο κοινόχρηστο χώρο πριν επιστρέψουν τα τραπεζοκαθίσματα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL