Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Πίστευε και μη ερεύνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Πίστευε και μη ερεύνα

Εμπιστεύσου τους επιστήμονες. Μην ρωτάς. Μην αμφιβάλλεις. Μην ανησυχείς. Αυτό είναι το νέο δόγμα που βγάζει προς τα έξω η κεντρική εξουσία. Γιατί, κάπου πίσω από τα παρασκήνια, κάποια ομάδα ειδικών και επιστημόνων συνεδριάζει, μελετά δεδομένα και αποφασίζει για σένα, για μένα, για όλες και όλους μας.

Κι εμείς απέναντι σε μια οθόνη, παθητικοί τηλεθεατές, ακούμε και υπακούουμε χωρίς ερωτήσεις, χωρίς απορίες, χωρίς αντιρρήσεις και ενστάσεις. Πίστευε και μη ερεύνα. Και κυρίως χωρίς να κάνεις ενοχλητικές ερωτήσεις.

Και κάπως έτσι περάσαμε στη “νέα κανονικότητα” και στη σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων. Με την κυβέρνηση να δηλώνει πως εμπιστεύεται τους επιστήμονες και τους πολίτες με τη σειρά τους να υποχρεούνται να εμπιστευθούν την κυβέρνηση που ανακοινώνει τις αποφάσεις της απαξιώνοντας τον αντίλογο και δαιμονοποιώντας την κριτική, γιατί εδώ, σου λένε, “μιλάει η επιστήμη”.

Και αφού το λέει η επιστήμη, και η μάσκα από τη Δευτέρα θα είναι αναγκαίο μέτρο προστασίας και τα παιδιά μας τελικά δεν κινδυνεύουν πια από τον κορωνοϊό. Πίστευε και πλήρωνε τώρα για μάσκες.

Πίστευε και μην ανησυχείς για τα παιδιά σου. Και κυρίως μην ασκείς κριτική στην κυβέρνηση, γιατί με τη στάση σου αυτή είναι σαν να αμφισβητείς την επιστήμη.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ψευδοεπιστήμη, μας μάλωσε ο κ. Τσιόδρας, στον οποίο επίσης έχει διά ροπάλου απαγορευτεί η κριτική.

Επειδή όμως η ζωή μας δεν είναι μόνο καραντίνα και κορωνοϊός και η κυβέρνηση με τα κατεπείγοντα νομοθετήματά της φροντίζει το τελευταίο διάστημα συχνά να μας το υπενθυμίζει, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τον βαθμό στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του εμπιστεύθηκαν τους επιστήμονες όταν έστηναν τα νομοσχέδια για το περιβάλλον και την Παιδεία.

Θα είχε μια αξία να μάθουμε ποιους επιστήμονες και ποιες επιστημονικές επιτροπές εμπιστεύθηκαν ο κ. Χατζηδάκης και η κ. Κεραμέως όταν προετοίμαζαν τα νομοθετικά τους εκτρώματα.

Γιατί από τα δύο αυτά νομοσχέδια, η εικόνα που βγαίνει είναι πως οι υπουργοί, αντί με επιστήμονες, μάλλον συνεργάσθηκαν και διαβουλεύτηκαν με επιχειρηματίες και οικονομικά συμφέροντα που υπαγόρευσαν τις απαιτήσεις τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οπότε εύλογες οι απορίες μας για το αν τελικά η κυβέρνηση έχει όντως την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας ή απλώς σύρεται πίσω από επιχειρηματικές απαιτήσεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL