Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Η βυθισμένη λέμβος του ελληνικού τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η βυθισμένη λέμβος του ελληνικού τουρισμού

Και μιας και ο λόγος για μαξιλάρια ασφαλείας, καλό είναι να θυμόμαστε και να μη λησμονούμε πως ίσως το πλέον προστατευτικό μαξιλάρι που είχε η χώρα και η οικονομία μας στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων ήταν ο τουρισμός.

Ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 28% του ΑΕΠ, που αναλογεί σε 49 δισ., αλλά και το 25% των θέσεων εργασίας. Ο τουρισμός, που, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας αναλυτής, από σωσίβια λέμβος της οικονομίας μας τείνει να μετατραπεί σε ναυαγισμένη λέμβο που θα παρασύρει στον βυθό της ανεργίας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά και τη χώρα ολόκληρη στα βαθιά νερά της ύφεσης.

Το πλήγμα που αυτή την περίοδο δέχεται ο ελληνικός τουρισμός είναι άνευ προηγουμένου και το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες, καθώς οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, στο σύνολό τους, βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με οριστικά λουκέτα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού στον Τουρισμό καταγγέλλει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, ότι η κατάσταση είναι τραγική και ότι αυτοί οι εργαζόμενοι μένουν εκτός των όποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτή την περίοδο θα είχαν ήδη πιάσει δουλειά και, αντί γι' αυτό, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους χωρίς εργασία, χωρίς χρήματα, χωρίς προοπτική και χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την Πολιτεία. Η κατάρρευση του ελληνικού τουρισμού σημαίνει και την οικονομική κατάρρευση για σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που στηρίζουν τη ζωή τους στην τουριστική σεζόν.

Πρόκειται γι' αυτούς που δουλεύουν την άνοιξη, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, για να ζήσουν και τον επόμενο χειμώνα. Πρόκειται γι' αυτούς για τους οποίους ο ερχόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι από οδυνηρός έως καταστροφικός. Πρόκειται γι' αυτούς που βρίσκονται εκτός σχεδιασμού για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει άλλες προτεραιότητες αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες.

Γιατί προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεν ήταν η στήριξη των εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό, αλλά η ενίσχυση και η προώθηση των “πελατειακών σχέσεων” με αποκλειστικό της “πελάτη” στον τουρισμό τη Marketing Greece, όπως αποκάλυψε πριν από δύο ημέρες η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ώς εκεί φτάνει το ενδιαφέρον και η μέριμνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τουρισμό, και εκεί σταματά. Οι υπόλοιποι τουλάχιστον δεν θα γίνουν 300 κιλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL