Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ουσιαστικός διάλογος Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου / "Μένουμε όρθιοι" και στην πρωτογενή παραγωγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουσιαστικός διάλογος Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου / "Μένουμε όρθιοι" και στην πρωτογενή παραγωγή

Σε σειρά εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και κατά κλάδο βάσει και των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζει κάθε ένας εξ αυτών, καθώς και στις προτάσεις μέτρων που παρουσιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε όρθιοι”, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, σε έναν ουσιαστικό διάλογο που είχε χθες με εκπροσώπους φορέων από τους τομείς της αλιείας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.

Στη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, που διήρκεσε περισσότερο από 1,5 ώρα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πρωτογενή παραγωγή από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και ο Αλ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε τομέας παραγωγής με τις ιδιαιτερότητές του, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις και άκουσε τις προτάσεις των παραγωγών.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι υποστηρίζει την ένταξη των αγροτικών - κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους. Πρότεινε δε την επιδότηση και των αγροτών όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη άμεσης παροχής μικροπιστώσεων μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προχωρά η κυβέρνηση της Ν.Δ., και πρότεινε μέτρα στήριξης κάθε κλάδου ξεχωριστά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis), τη συνεισφορά στην απορρόφηση προϊόντων μέσω κοινωνικών δομών και κρατικών υπηρεσιών, την άμεση εφαρμογή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, την αναβολή καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αδικία που υφίστανται οι αγρότες και οι παραγωγοί, καθώς, όλως παραδόξως, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από την εξαγγελθείσα έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε τη συνέχιση του διαλόγου και την εξειδίκευση των προτάσεων μέτρων σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής, γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, ενώ διευκρίνισε ότι τα μέτρα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι” και περιλαμβάνουν τους αγρότες αφορούν το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που απαιτείται άμεσα για την αποφυγή της κατάρρευσης της παραγωγής.

Στην τηλεδιάσκεψη έδωσαν το παρών εκπρόσωποι αλιευτικών συλλόγων, επαγγελματιών αλιέων, συνδέσμων και συλλόγων κτηνοτροφίας, αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγών λαϊκών αγορών από πολλές περιοχές της χώρας.

Επίσης συμμετείχαν ο τομεάρχης της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Θεοφάνης Κουρεμπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL