Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πρόκειται για νεοφιλελεύθερη δικτατορική φαντασίωση. Να αντισταθούμε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκειται για νεοφιλελεύθερη δικτατορική φαντασίωση. Να αντισταθούμε!

Του Δημήτρη Παπανικολόπουλου*

Ανεύθυνη κυβέρνηση, υπεύθυνος λαός

Η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα, τα οποία τηρούνται. Γι αυτό τα πάμε καλά από πλευράς αριθμών. Ο μόνος ανεύθυνος σε αυτή την ιστορία είναι η κυβέρνηση που α) δεν ήθελε να κλείσει τις εκκλησίες, βάζοντας το μικροκομματικό συμφέρον της πάνω από τη δημόσια υγεία, β) δεν προχωρά σε αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες, και γ) δεν ενισχύει το ΕΣΥ.

Σοβιετική προπαγάνδα

Η ΝΔ από την αρχή της θητείας της ξεπληρώνει γραμμάτια σε όσους τη στήριξαν. Δεν την ενδιαφέρει η κατακραυγή του κόσμου, γιατί πιστεύει ότι με τη βοήθεια όλων των ΜΜΕ που ελέγχει και την ελέγχουν θα πείσει τον κόσμο ότι (όπως έχει αρχίσει ήδη να προπαγανδίζει) οποιαδήποτε επιτυχία ενάντια στον κορονοϊό οφείλεται στους μεγάλους ηγέτες της χώρας, ενώ οποιαδήποτε αποτυχία οφείλεται στον κόσμο, που γι αυτό πρέπει να νιώθει ένοχος. Ούτως ή άλλως η ΝΔ είναι τηλεοπτικό κόμμα εντάσεως κεφαλαίου, γι αυτό και εκπροσωπείται όλο και περισσότερο από νέα στελέχη με ακραίο τηλεοπτικό λόγο αντί των παλαιών που στηρίζονταν στο κοινωνικό τους εκτόπισμα.

Όταν ο νεοφιλελευθερισμός πλήττεται, υπάρχει και η δικτατορία

Η οικονομία οδεύει σε μεγάλη ύφεση και ήδη το φάντασμα της εκ νέου φτωχοποίησης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πλανιέται από πάνω μας. Οι κοινωνίες ζητούν στήριξη, ενώ στο εξωτερικό η κρατική παρέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις αποτιμάται σε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ. Η ΝΔ, όμως, δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο θέλει αναθεώρηση, γιατί πιθανότατα ο κόσμος θα στραφεί προς τον αυθεντικό εκπρόσωπο αυτής της άποψης. Γι αυτό, επιδιώκει να κρατήσει το μαξιλάρι των 32 δις, που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα λεφτά των φορολογουμένων, και να τα δώσει στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και ανέργους. Ούτε φυσικά χρειάζεται να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές ή να κάνει μαζικά τεστ και να αγοράσει επαρκή εξοπλισμό. Πως, όμως, θα αντιμετωπίσει τον ιό; Μαντρώνοντας για όσο χρειαστεί τους πολίτες στα σπίτια, ώστε η κρίση να παρέλθει με δικά τους έξοδα (οικονομικά και ψυχολογικά). Δεν την ενδιαφέρει το πότε και πως θα ξαναβγεί ο κόσμος με ασφάλεια και τι θα αντικρίσει όταν βγει. Την ενδιαφέρει την καινούργια κρίση να πληρώσουν αυτοί που πλήρωσαν και την προηγούμενη. Γι αυτό έχει περάσει από τα μέτρα για τη θωράκιση της υπάρχουσας κοινωνίας στα μέτρα που λείπουν από μια φαντασιακή κοινωνία όπου θα ελέγχεται κάθε κίνηση του πολίτη.

«Αφήστε τη γκρίνια, εδώ κινδυνεύουμε». Η φτώχεια και η ψυχολογική πίεση θα αντιμετωπιστεί με πατριδοκαπηλεία

Και τι θα γίνει, όταν ο κόσμος αρχίσει να αντιδρά, γιατί δεν θα έχει λεφτά και υπομονή να αντέξει τον εγκλεισμό; Ό, τι γίνεται κάθε φορά που η ΝΔ αμφισβητείται: θα χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ για να αποσυνδέσουν τους πραγματικούς φόβους από τις πραγματικές αιτίες και για να σπείρουν τον τρόμο που θα τον συνδέσουν με εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, τους μετανάστες, τους Τούρκους, το ΣΥΡΙΖΑ, τους διαδηλωτές. Οι κυβερνώντες ζουν την απόλυτη φαντασίωσή τους: μας λένε ότι πρέπει να φοβόμαστε τα πάντα και ότι μόνο αυτούς έχουμε να μας προστατεύουν, ακόμα και αν μας κακομεταχειρίζονται, μας αφήνουν φτωχούς και άνεργους.

Ε, λοιπόν, αρκετά

Τα λεφτά που υπάρχουν στην άκρη είναι γι αυτούς που τα έβαλαν, όχι γι αυτούς που χειροκροτάνε το μνημόνιο Βρούτση. Δεν θα κάτσουμε αιωνίως στα σπίτια μας, επειδή η κυβέρνηση δεν θα ξέρει τι της γίνεται με την εξάπλωση του ιού και επειδή θα έχει φέρει στα όριά του το δημόσιο σύστημα υγείας. Ας δώσουν λεφτά στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους και ανέργους, για να μπορέσουμε να μείνουμε στα σπίτια μας όσο χρειαστεί και να βγούμε όρθιοι και όρθιες από αυτή την περιπέτεια. Ας δώσουν λεφτά στο ΕΣΥ και ας κάνουν μαζικά τεστ για να μπορέσουμε να βγούμε με ασφάλεια κάποια στιγμή. Αλλιώς θα βγούμε ούτως ή άλλως, για να παλέψουμε για τη ζωή μας, όπως παλεύουμε και τώρα που μένουμε μέσα.

* Δρ. Πολιτικής Επιστήμης - ερευνητής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL