Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό και να μη χάσουμε τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό και να μη χάσουμε τη δημοκρατία

Το θέμα είναι οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας να μην σχηματίζουν ουρές στην τράπεζα. Τα ρεπορτάζ για το θέμα αυτό έπεσαν «βροχή». Μόνο κατάπτυστους δεν τους χαρακτήρισαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Γ. Χαρδαλιάς, με την αγαστή συνεργασία των φιλικών  στην πλειοψηφία τους στην κυβέρνηση ΜΜΕ.  

Αντί να είχε προβλέψει η κυβέρνηση και άρα αποτρέψει το συνωστισμό στα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών από τους συνταξιούχους που έσπευδαν να λάβουν τις συντάξεις τους, τους κουνούσε επιδεικτικά το δάχτυλο μέσω των εκπροσώπων της.

Ούτε καν πέρασε από το μυαλό της πόσοι 80χρονοι έχουν e-banking. Ούτε φυσικά τη νοιάζει γιατί οι -με κρατικό χρήμα ανακεφαλαιωμένες τράπεζες- δεν φρόντισαν να έχουν έναν υπάλληλο να βοηθάει στην ανάληψη χρημάτων από το ΑΤΜ. Να ενημερώνει ότι δεν γίνονται πια πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ ή ενημερώσεις βιβλιαρίων. Μακριά ακόμα και από την κοινή λογική η σκέψη τους ότι ένας ηλικιωμένος παραδοσιακά στο τέλος του μήνα θέλει να σηκώσει τη συνήθως πενιχρή σύνταξή του και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να το κάνει.

Χώρια η κυβερνητική υποκρισία με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη να υπόσχεται πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, την παύση των χρεώσεων των τραπεζών σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την κάρτα ανάληψης, και τα ιδρύματα να εξακολουθούν να επιβάλουν  χρεώσεις από την έκδοση κάρτας, το άνοιγμα e-banking μέχρι και την κάθε ηλεκτρονική πληρωμή.

Η εικόνα των ανεύθυνων πολιτών που δεν υπακούν στα κελεύσματα της κυβέρνησης για διατήρηση της ατομικής ευθύνης έναντι της πανδημίας πρέπει να μεγεθυνθεί για να πείσει την κοινωνία, ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση, το φταίξιμο δεν θα το έχουν οι κυβερνώντες.

Για τα χειρότερα στη χώρα την ευθύνη εκτός των συνταξιούχων που σχημάτισαν ουρές στις τράπεζες, θα έχουν οι συμπολίτες μας που μόλις φανεί ο ήλιος, παίρνουν το δρόμο για να βολτάρουν κατά δεκάδες στις παραλίες της Θεσσαλονίκης.

Τηλεοπτικά κανάλια, σάιτ, εφημερίδες, του δόγματος της ατομικής ευθύνης, ως μόνης προοπτικής να διασωθούμε από τον ιό συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις για να εμπεδωθεί η πεποίθηση της ανευθυνότητας συμπολιτών μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Οι Θεσσαλονικείς σε έναν περίπατο δίπλα στη θάλασσα στη Νέα Παραλία της πόλης τους, φάνηκαν δεκάδες να βαδίζουν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και τα δέντρα στην ίδια παραλία σχεδόν να αγκαλιάζονται, λόγω φώτοσοπ .

Γιατί πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού των πολιτών- για να συνεχίζει να μη στηρίζει τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους της- αν δεν προετοιμάσει το έδαφος με ανυπότακτους, ανεύθυνους πολίτες που για να αντιμετωπιστούν, πρέπει να δράσει άμεσα, φυσικά, για την προστασία του συνόλου της κοινωνίας.

Για αυτό το νου μας… Να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό, αλλά να μη μας φτάσουν με την ευκαιρία που τους δίνει η πανδημία, να ζούμε με λειψά δικαιώματα και ελευθερίες και τη δημοκρατία, που τόσο αίμα χύσαμε ως λαός για να την κερδίσουμε, περισσότερο κουρελιασμένη από ποτέ άλλοτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL