Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Υποκριτή αναγνώστη μου, φίλε μου, αδελφέ μου..."(1)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Υποκριτή αναγνώστη μου, φίλε μου, αδελφέ μου..."(1)

Περίεργο πράγμα! Την περασμένη εβδομάδα, ξυπνώντας κομμάτι πρόωρα, χάζευα απ’ το παράθυρο την ανατολή σ’ έναν καθαρό ουρανό. Φαίνεται ότι, για λίγες στιγμές, με ξαναπήρε ο ύπνος, καθώς «είδα» μπροστά μου μια όμορφη κοπέλα, με ρούχο αρχαιοελληνικό, να με κοιτάει κατάματα και να μού λέει αυστηρά τα λόγια του τίτλου. Αιφνιδιασμένος, πρόλαβα μόλις να την ρωτήσω ποια είναι; «Η αδελφή του Ήλιου και της Σελήνης»2 μου απάντησε και εξαφανίστηκε.

Ξύπνησα σαστισμένος. «Υποκριτή αναγνώστη»; Άρχισε όμως σύντομα να ενεργοποιείται η παλαιά μνήμη. Πρώτη και καλύτερη εμφανίστηκε «Η Ροδοδάκτυλη Ηώς»,3 τ’ όνομα της Νεράιδας. Αλλά η απορία συνεχίστηκε μέχρι να θυμηθώ ότι τα μέλη και τα στελέχη της Νεολαίας ΕΔΑ και κυρίως της Δ. Ν. Λαμπράκη, την "Αυγή" χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο δήλωσης πολιτικής «ταυτότητας» και πρόσκλησης για ένταξη στις οργανώσεις.

Η ίδια πρακτική, ενισχυμένη με συστηματικές κυριακάτικες εξορμήσεις πώλησης της εφημερίδας, εφαρμοζόταν μεταδικτατορικά από το ΚΚΕ εσωτερικού και όχι μόνο πια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Άρχισα, λοιπόν, να καταλαβαίνω... Θυμήθηκα τους απλήρωτους εργαζόμενους της «Α» και την απειλή. Καπάκι ήρθαν και τα «Ημερολόγια Καραντίνας» στην σελ. 21 της "Αυγής" 18.3.2020, αλλά και η υπογράμμιση της ιστοσελίδας syndromes.avgi.gr

Από εδώ και πέρα τον λόγο έχουν οι αριθμοί, που καθόλου δεν τιμούν κανέναν μας, από τα μέλη, στελέχη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Μέση ημερήσια κυκλοφορία της «Αυγής», συμπεριλαμβανομένου του κυριακάτικου φύλλου, περίπου 1.200 φύλλα.

2. Μέση ημερήσια δαπάνη αγοράς ≈ 1,75 ευρώ (για 6 φύλλα την εβδομάδα).

3. Μέση ημερήσια δαπάνη παλαιών συνδρομητών (80 τον αριθμό) ≈ 1,33 ευρώ.

4. Μέση ημερήσια δαπάνη νέων συνδρομητών, μέσω του syndromes.avgi.gr ≈ 0,34 ευρώ.

5. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, προ της διεύρυνσης ≈ 30.000 αριστεροί πολίτες, δηλαδή «υπερασπιστές των εργαζομένων και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους», αλλά και «εργοδότες» ως ιδιοκτήτες της "Αυγής".

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι αριθμοί μιλούν, σχεδόν κραυγάζουν! Ναι, δικαίως μάς κατηγορεί ως «υποκριτές» η Νεράιδα του ονείρου. Αυτοακυρωνόμαστε στον βασικό ισχυρισμό μας, αυτόν που μόλις πιο πάνω αναφέρθηκε. Έχουμε, λοιπόν, μια τελευταία ευκαιρία να βιώνουμε στην πράξη αυτό που δηλώνουμε, την αριστεροσύνη μας: Την άμεση, κατεπειγόντως δε, εγγραφή μας στην syndromes.avgi.gr, εφόσον -όπως συμβαίνει- η συντριπτική πλειονότητά μας διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Αυτά! Και κάτι επίκαιρο: είναι στην ιδιοσυστασία του Αριστερού Ανθρώπου, στην Ιστορία της Αριστεροσύνης η βούληση και η πράξη «να κάνει Οίστρο της Ζωής τον Φόβο του Θανάτου!».4

Με αγάπη

Κωστής Χρονάκης

1 Παραφράζοντας ελαφρά τον Μποντλέρ - «Άνθη του Κακού».

2 Βλέπε Ελληνική Μυθολογία.

3 Ηώς = Αυγή

4 Ανδρέας Εμπειρίκος (αν θυμάμαι καλά).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL