Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ / Οριζόντια υποχρεωτική συνεισφορά ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ / Οριζόντια υποχρεωτική συνεισφορά ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα της μείωσης κατά 50% της βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και η οριζόντια συνεισφορά βουλευτών, γραμματέων, προέδρων και διοικήσεων οργανισμών ζητάει η Όλγα Γεροβασίλη με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής. Για μια “συμβολική” κίνηση μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως δεν είναι “ώρα για πλειοδοσία”.

Έπειτα από την προτροπή Μητσοτάκη για εθελοντική μείωση των μισθών βουλευτών και υπουργών της Ν.Δ., η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός της Αλέξης Τσίπρας αποφάσισαν πως θα πρέπει η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50% να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Όπως αναφέρει στην επιστολή της η γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων και να ληφθεί απόφαση της Ολομέλειας κατά τη συνεδρίασή της την προσεχή Πέμπτη.

Πέραν αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί: σε όλους τους ευρωβουλευτές, γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ και γενικά σε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους. “Ζητάμε επίσης την κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η Ν.Δ. στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους” αναφέρει χαρακτηριστικά η Ό. Γεροβασίλη.

Τα χρέη Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και τα golden boys θύμισε ο Ν. Βούτσης

Την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή όλου του πολιτικού συστήματος σε όσα περνάει ο ελληνικός λαός με απόφαση της Βουλής υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημείωσε ότι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, “θα πρέπει ωστόσο και το πολιτικό σύστημα να συμμετάσχει και να συμβάλει σε ό,τι υφίσταται ο κόσμος”. Κάτι που διασφαλίζουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν “μία υποχρεωτική, και όχι εθελοντική που προτείνεται από τη Ν.Δ., συμμετοχή μας”.

Παράλληλα, καταλόγισε υποκρισία σε κάποιες πλευρές του πολιτικού συστήματος. “Να θυμίσω ότι τα δύο κόμματα, που ήταν τα κύρια κόμματα της Μεταπολίτευσης, και συγκεκριμένα η Ν.Δ. χρωστάει ακόμα 270 εκατομμύρια στο τραπεζικό σύστημα” είπε, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως τα όσα έχουν συμβεί τους δύο τελευταίους μήνες με “κάποιες απίστευτα προκλητικές αμοιβές στα λεγόμενα golden boys όλων των ΔΕΚΟ και όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα”. “Καταγράφεται διπλασιασμός των αμοιβών τους πολύ πέραν αυτών που παίρνουν ο βουλευτής, ο υπουργός και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία για να μην προκαλείται το κοινό αίσθημα” επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Στ. Πέτσας: Συμβολική και εθελοντική κίνηση

“Όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση” επισήμανε κυνικά, σ' αυτό το φόντο, ο Στέλιος Πέτσας, αναζητώντας επικοινωνιακό αντιπερισπασμό “στην ηθική” κίνηση του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και τους υπουργούς να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους. Αναγνώρισε δε, χωρίς περιστροφές, την “εθελοντική βάση” της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι ούτε το ποσοστό, ούτε τα χρήματα. Είναι μια συμβολική κίνηση του πολιτικού συστήματος”. Στην ίδια γραμμή περί “συμβολισμού” κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας στα “Παραπολιτικά”. “Είναι βεβαίως και μια οικονομική ενίσχυση η οποία θα πρέπει να προσμετρηθεί, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το συμβολικό” σημείωσε η ίδια.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στην «καραμέλα» ότι «δεν είναι ώρα για πλειοδοσία», επιχειρώντας να φωτογραφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει να γίνουν «υποχρεωτικές» οι περικοπές βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων και να καταργηθεί ο διπλασιασμός των αποδοχών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η Ν.Δ. στις ΔΕΚΟ εν μέσω πανδημίας.

Ανεπαρκή τα μέτρα στηριξης της οικονομίας

Γ. Δραγασάκης: Η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από ό,τι κάνουμε σήμερα

“Εάν αφήσουμε την ύφεση να βαθύνει, δεν την περιορίσουμε κι αυτή γίνει ανεξέλεγκτη, τότε η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη”

Την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ζητώντας περισσότερες και μεγαλύτερου εύρους πολιτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας. “Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, μετά τον κορωνοϊό, θα εξαρτηθεί από το τι κάνουμε σήμερα.

Εάν αφήσουμε την ύφεση να βαθύνει, δεν την περιορίσουμε κι αυτή γίνει ανεξέλεγκτη, τότε η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη” σημείωσε, εκτιμώντας πως η ΠΝΠ που προβλέπει “μισό μισθό για μισή εργασία” εκλαμβάνεται από πολλές επιχειρήσεις ως «σήμα» γενικευμένων μειώσεων και απολύσεων.

“Αυτό που είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να αποτρέψουμε μια νέα γενιά λουκέτων, ανεργίας και φτωχοποίησης” είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομίας. Σημείωσε δε πως πρέπει “να παλεύουμε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται, παράλληλα με τα άμεσα μέτρα ανάσχεσης και ανακούφισης, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη, μετά την κρίση, ημέρα.

Επιτακτική ανάγκη το ευρωομόλογο

“Σε τέτοιες κρίσεις γίνεται ακόμη πιο φανερό πόσο χρειάζονται θεσμοί όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία ιδρύσαμε το 2019. Όπως άμεσα χρειάζεται να θεσμιστεί το πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις, το νομοσχέδιο για τις οποίες παραδώσαμε μετά την 7η Ιουλίου” πρόσθεσε ο Γ. Δραγασάκης, ενώ τόνισε πως αυτό που χρειάζεται δεν είναι “να ξαναγράψουμε το Εργατικό Δίκαιο, αλλά να το περιφρουρήσουμε”.

“Για την Ευρώπη και τις εθνικές οικονομίες η έκδοση ευρωομολόγου είναι επιτακτική” τόνισε, εκτιμώντας πως με την κρίση αυτή “ένας κόσμος καταρρέει και ένας νέος κόσμος διαμορφώνεται”. “Το διακύβευμα είναι αν τη νέα σελίδα θα γράψουν οι δυνάμεις που θα καλούν για νέα λιτότητα ή οι δυνάμεις που θα καλούν για βιώσιμη ανάπτυξη και αλληλεγγύη” υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL