Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ξύνουν τον πάτο του βαρελιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξύνουν τον πάτο του βαρελιού

Για το Μακεδονικό, τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη... «Βόρεια Μακεδονία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι μια... ζωγραφιά: «συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Τέτοια θερμότητα, τέτοια υποδοχή: συγχαρητήρια, καλωσορίσατε, καλή συνεργασία. Κύριε πρέσβη, μας κακομαθαίνετε!

Για το οικονομικό, όποιος άκουσε χθες τα μέτρα της κυβέρνησης Σταϊκούρα - Γεωργιάδη - Βρούτση καταλαβαίνει τρία πράγματα:

α) τον πανικό του Μαξίμου από την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, που δεν θα σταματήσουν τη φτώχεια και θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναστάτωση,

β) την πίεση από τις κοινωνικές ομάδες (όπως το «κίνημα της γραβάτας») που εξέλεξαν τη Ν.Δ., η οποία αδυνατεί να τις ελέγξει,

γ) ότι ξύνουν τον πάτο του βαρελιού κάθε εβδομάδα για να βρουν λεφτά.

Η πραγματικότητα είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Η Ν.Δ. δεν παρήγαγε νέο χρήμα. Αντίθετα, υπονόμευσε την ανάπτυξη του 2,8% που παρέλαβε και την έκανε 1%.

Και δεν θα υπάρξουν. Το μετρήσανε και το ξαναμετρήσανε και ξέρουν ότι το καλοκαίρι δεν θα έχουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο, αφού κανείς δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του στο κράτος.

Γι’ αυτό μελετούν τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο, μετά την περικοπή των μισθών κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα. Και γι’ αυτό αποδέχονται ότι υπάρχει το «μαξιλάρι» του Τσίπρα και βάζουν χέρι στα 37 δισ. - στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι τα 21 από αυτά μπορούν να τα πάρουν άμεσα και να τα ρίξουν στην οικονομία. Είναι και αυτή μια μικρή ικανοποίηση.

Λύνουν αυτά το πρόβλημα; Όχι, το μετακυλίουν για αργότερα, όταν δεν θα υπάρχει υγειονομική κρίση (προσέξτε, παρεμπιπτόντως, ότι η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας των γιατρών και χωρίς μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία), αλλά θα υπάρχει οικονομική ερήμωση και καταστροφή.

Με τα μέτρα που κάθε εβδομάδα ανακοινώνουν θα έχει σωθεί η οικονομία; Όχι. Θα έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη; Όχι, διότι η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις, παραγωγή και κατανάλωση.

Οι επενδύσεις δεν έρχονταν στο καλό πρώτο εξάμηνο, θα έρθουν όταν όλες οι εταιρείες στον κόσμο θα μετρούν ζημιές;

Η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν φτάσει η λαίλαπα, ενώ για τουρισμό φέτος ούτε λόγος.

Και κατανάλωση δεν θα υπάρξει, διότι ουδείς θα μπορεί να καταναλώσει όταν του έχουν κόψει το μισθό 50%. Μια τρύπα στο νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL