Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΗΛΕΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ / Σύγκρουση μεγατόνων για την αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΗΛΕΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ / Σύγκρουση μεγατόνων για την αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης

Παρά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις περί “ενότητας” και “αλληλεγγύης” στη μάχη κατά του κορωνοϊού, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. παραμένουν, όπως φάνηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, διχασμένοι όταν το διακύβευμα είναι να μπει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

H χθεσινή, πολύωρη τηλεδιάσκεψη των 27 με βασικό θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ αντικατοπτρίζοντας τη δυσκολία τους να συμφωνήσουν σε μια πραγματικά ριζοσπαστική στρατηγική, που θα συμπεριλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγου. Με πρωτοστάτριες την Ιταλία και την Ισπανία να πιέζουν έντονα τη Γερμανία και την Ολλανδία προς αυτήν την κατεύθυνση, τελικά οι 27 συμφώνησαν να επανέλθουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. με νέες προτάσεις σε δύο εβδομάδες, σπρώχνοντας, ως είθισται, για ακόμη μία φορά τις σημαντικές αποφάσεις για αργότερα.

Παρέμβαση Λαγκάρντ

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του ευρωομολόγου ζήτησαν με επιστολή τους εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμμαχος των εννέα χωρών ήταν η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε χθες την έκκλησή της για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει κρίση “επικών" διαστάσεων λόγω του κορωνοϊού. Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων της πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, των ενέσεων ρευστότητας και των εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και της έκδοσης ευρωομολόγου προκειμένου να μοιραστούν το βάρος και ο κίνδυνος από την απαιτούμενη αύξηση δαπανών.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων με ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1 τρισ. ευρώ για φέτος. Ένα ενδεχόμενο νέο εργαλείο, όπως το λεγόμενο “κορωνομόλογο”, όμως, θα παρείχε στην ΕΚΤ περαιτέρω ευελιξία προκειμένου να αγοράσει περισσότερα ομόλογα.

Μέρκελ - Ρούτε: Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πιο κατηγορηματική από ποτέ και υποστηριζόμενη από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε προέβαλε αντιρρήσεις, προειδοποιώντας, όπως διέρρευσε στο Bloomberg, ότι πρόκειται για “μη ρεαλιστικές προσδοκίες”.

Σκληρή στάση Κόντε

Στον αντίποδα, σκληρή επίθεση στις καθυστερημένες αντιδράσεις της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Η σκληρή στάση της Ιταλίας στη χθεσινή τηλεσύνοδο κορυφής συνοψίζεται στη φράση του Ιταλού πρωθυπουργού που επικαλέστηκαν πολλά εγχώρια μέσα ενημέρωσης: «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει, όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας» είπε ο Κόντε, όπως μετέδιδαν χθες το δίκτυο RΑΙ και η εφημερίδα "La Repubblica". Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Κόντε διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κανείς δεν σκέφτεται «αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους. Κάθε χώρα ανταποκρίνεται στο δημόσιο χρέος της και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται σ' αυτό».

Ο Σάντσεθ στο πλευρό του Κόντε

Στο πλευρό του Τζ. Κόντε βρέθηκαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Π. Σάντσεθ εξέφρασε την ιδέα να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της Ε.Ε. -τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup- η κατάθεση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε δέκα ημέρες, κάτι που, όπως φάνηκε, “πέρασε” τελικά, παρά τις φήμες περί απειλής “βέτο” των δύο χωρών.

Διαφωνία και για τους όρους του ESM

Υπογραμμίζεται ότι, εκτός από την έκδοση ευρωομολόγου, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνδεθούν με τυχόν δανεισμό από τον ESM μέσω πιστωτικής γραμμής, μια δυνάτοτητα που αποφάσισε το Eurogroup να δώσει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Τα 2 τρισ. των ΗΠΑ επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορωνομολόγου που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Εξάλλου, ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρέμβαση Ντράγκι

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε παρέμβαση προχώρησε χθες και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σε άρθρο του στους "Financial Τimes" με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα», ο Ντράγκι επισήμανε ότι «η απώλεια εισοδημάτων που υφίσταται ο ιδιωτικός τομέας -και όλο το χρέος που ανελήφθη για να καλυφθεί το έλλειμμα- πρέπει τελικά να απορροφηθεί, πλήρως ή εν μέρει, στους απολογισμούς των κυβερνήσεων».

Συγκρίνοντας τον αντίκτυπο του ιού με αυτόν του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ευρώ, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να διογκωθεί «ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και η οικονομία από τα σοκ για τα οποία δεν ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας" και τα οποία «δεν μπορεί να απορροφήσει».

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΚΕΪΝΣ

“Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές”

Την αδυναμία να λάβει πραγματικά φιλόδοξα μέτρα η Ε.Ε. προς όφελος όλων των οικονομιών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια μιας τόσο καταστροφικής κρίσης σχολίασε χθες το βράδυ μέσω Facebook και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές.

Πόσο επίκαιρα ακούγονται τα λόγια του Τζ.Μ. Κέινς, αν και τα είπε 84 χρόνια πριν, ανάμεσα στους δύο πολέμους”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας: “Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL