Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Απόλυτη δικαίωση της ΑΥΓΗΣ: Παραδοχή Βρούτση ότι οι εργαζόμενοι είναι «στον αέρα» (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόλυτη δικαίωση της ΑΥΓΗΣ: Παραδοχή Βρούτση ότι οι εργαζόμενοι είναι «στον αέρα» (Video)

Στην αποκάλυψη του σημερινού πρωτοσέλιδου της ΑΥΓΗΣ για το ψαλίδι στους μισθούς κατά 50% εν μέσω πανδημίας κλήθηκε να απαντήσει ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον Alpha υπερασπίστηκε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και επέμεινε ότι προστατεύει τις θέσεις εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν διασφαλίζει στους εργαζόμενους ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Αφού όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της εκπομπής ότι μπροεί να διατηρείται η θέση εργασίας αλλά όχι με τους ίδιους εργαζόμενους. 

Ο κ. Βρούτσης ενώ αρχικά το αρνήθηκε το επιβαιβέωσε απόλυτα αμέσως μετά και με τον πιο κυνικό τρόπο.

«Όχι κ. Χατζή δεν είναι έτσι. Καμία επιχείρηση ιστορικά με τους εργαζόμενους της δεν κάνει συμβόλαιο, δια βίου συμβίωσης. Πάντα οι εργαζόμενοι αλλάζουν. Άρα το εκ περιτροπής είναι ένα μέτρο που προϋπάρχει ήδη και έρχεται ως μέτρο σωτηρίας των εργαζομένων.»

Πιο συγκεκριμένα νωρίτερα είχε αναφέρει: "Το μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης δεν είναι καινούργιο. Ισχύει πάρα πολλά χρόνια στην πατρίδα μας. Είναι ψευδές ότι αποφασίστηκε 50% μείωση του μισθού. Είναι μια ακροβασία, άλματος εκ μέρους όσων το θέτουν. Το μέτρο αυτό έρχεται στις επιχειρήσεις που καταρρέουν που ο τζίρος τους είναι στο 0 και δίνουμε την δυνατότητα στον επιχειρηματία με την απαραίτητη προϋπόθεση της ρήτρας διατήρησης θέσεων εργασίας να βάλει το προσωπικό του σε εκ περιτροπής απασχόληση."

Ψέματα του Γ. Βρούτση και για την διάρκεια του μέτρου

«Το μέτρο αυτό θα ισχύει για ένα μήνα, ή δύο μήνες. Όταν τελειώσει η κρίση όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα θα καταργηθούν αμέσως» είπε ενώ στην ΠΝΠ γράφεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα αυτά θα διαρκέσουν για 6 μήνες.

Ο κ. Βρούτσης στην αρχή της συνέντευξης περιέγραψε τα μέτρα αυτά ως "έκτακτα αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα και γίνονται για να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τους εργαζόμενους" ενώ προσπαθεί να πείσει πως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας είναι υπέρ των εργαζομένων:

"Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται μέσα σε μια πλειάδα άλλων μέτρων που πήραμε για τη διασφάλιση της εργασίας." είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε στο ρεπορτάζ του ο Ανδρέας Πετρόπουλος, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (άρθρο 9) δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ανοιχτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ακόμα κι αν αυτές είναι κερδοφόρες, με μονομερή απόφαση του εργοδότη να απασχολούν από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους ανεξαιρέτως μόνο για δέκα ημέρες (!), οδηγώντας έτσι σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσειέως και 60%!

Εντυπωσιάζει ο κυνισμός της κυβέρνησης τη στιγμή που παίρνει τα πιο αντεργατικά μέτρα, την ίδια ώρα να παρουσιάζεται ως "σωτήρας των εργαζομένων". "Δείχνουμε ευαισθησία" είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης και πραγματικά ψάχνουμε να τη βρούμε...

Κατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Έ. Αχτσιόγλου: Το υπουργείο Εργασίας δημιουργεί ένα κύμα ανέργων και φτωχών εργαζόμενων (Video)

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων

Εργατικό Κέντρο Χανίων: Κατάργηση 40ωρου και μείωση μισθών 50% από την πίσω πόρτα

 

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση που επιτρέπει απασχόληση μόνο του 50% των εργαζομένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL