Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Βρούτσης στην πανδημία χαίρεται

Λοιπόν. Ωραία χειροκροτήσαμε τους σύγχρονους μπουρλοτιέρηδες και κλεφταρματολούς και ωραία πετάξανε τα F-16 μας για να στείλουν μήνυμα εθνικής ενότητας.

 

Στήλη Ταληράκια του Σχολαστικού

Λοιπόν. Ωραία χειροκροτήσαμε τους σύγχρονους μπουρλοτιέρηδες και κλεφταρματολούς και ωραία πετάξανε τα F-16 μας για να στείλουν μήνυμα εθνικής ενότητας.

Και ωραία μας πασάρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχιστράτηγο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη ως Σοφία Βέμπο.

Πάμε να δούμε τι κάνουν, την ίδια στιγμή, στην αγορά εργασίας.

Ο Βρούτσης εξαγγέλλει διάφορα μέτρα. Αλλά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε προχθές υπήρχαν μέτρα που δεν είχε εξαγγείλει.

Για παράδειγμα: Οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους δύο εβδομάδες τον μήνα και να τους δίνουν τον μισό μισθό.

Προσέξτε: Όχι μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Όλες οι επιχειρήσεις. Χωρίς προϋπόθεση. Και χωρίς έστω κάποια έγκριση από το υπουργείο Εργασίας.

Και προσέξτε: Για ένα εξάμηνο.

Ενώ η απαγόρευση απολύσεων ισχύει για έναν μήνα μόνο.

Επίσης: Οι όμιλοι επιχειρήσεων μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από τη μία επιχείρηση στην άλλη. Χωρίς καμία κατοχύρωση των δικαιωμάτων του και χωρίς φυσικά να χρειάζεται να ρωτήσουν κάποιον.

Το ερώτημα φυσικά είναι αν όλοι αυτοί θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στις προηγούμενες θέσεις τους με τα δικαιώματα που είχαν προηγουμένως.

Χα χα, μην είστε ρομαντικοί.

Διότι ο Βρούτσης υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν «τον ίδιο αριθμό εργαζομένων». Όχι τους ίδιους εργαζόμενους. Ούτε τους ίδιους μισθούς.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν και να ξαναπροσλαμβάνουν τους εργαζόμενους μήνα παρά μήνα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην ΠΝΠ του Βρούτση αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών.

Σε αυτό να προσθέσουμε το δώρο του Πάσχα. Το οποίο μετατίθεται για το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας.

Και φυσικά είναι εντελώς αμφίβολο αν θα καταβληθεί.

Ο Βρούτσης, φυσικά, πανηγυρίζει. Τη δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία και τη μετάθεση του δώρου του Πάσχα τη διατυμπανίζει ως «αποτρέψαμε τις απολύσεις και κατοχυρώσαμε το δώρο του Πάσχα».

Ορισμένες παρατηρήσεις:

Πρώτον, ο Βρούτσης κάνει πάντα το ίδιο πράγμα εκ συστήματος. Κάθε φορά που παίρνει μέτρα μεγαλύτερης ελαστικοποίησης και επισφάλειας συγχαίρει τον εαυτό του που απέτρεψε τα χειρότερα.

Δεύτερον. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει τέτοια αίσχη. Παντού προσπαθούν να προστατεύσουν την εργασία, διότι, αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα, η οικονομία θα καταρρεύσει.

Εδώ οι εργοδότες απλά παίρνουν τηλέφωνο στο Μαξίμου και λένε «παιδιά, κανονίστε μας αυτό κι αυτό».

Στην πραγματικότητα τους έχει έρθει κουτί. Βρήκε ο Βρούτσης κλειστή τη Βουλή και οργιάζει.

Τρίτον. Έχουμε ΓΣΕΕ καραγκιόζηδων. Ούτε αυτό συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Ούτε που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Τέταρτον. Στην τηλεόραση αυτά φυσικά δεν υπάρχουν. Ούτε στις ιστοσελίδες, πλην των δεδηλωμένων αριστερών. Η συζήτηση έχει περιθωριοποιηθεί πλήρως.

Συζητάμε μόνο για το τι ήρωες που είναι οι νοσηλευτές μας, πόσο ενωμένοι πρέπει να είμαστε και ποια μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων παίρνει η κυβερνησάρα μας.

Είναι απίστευτο πώς περιθωριοποιείται μια είδηση που αφορά 1.000.000 εργαζόμενους και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.

Και είναι απολύτως σαφές ότι αυτά που παίρνονται σήμερα δεν θα επιστραφούν ποτέ. Μην περιμένουμε να μας λυπηθούν, ούτε οι επιχειρήσεις ούτε ο Βρούτσης.

Θα περάσει ο κορωνοϊός και θα έχουμε γυρίσει στον 19ο αιώνα. Και ο Βρούτσης θα θέλει να του πούμε και μπράβο.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, αυτό που βοηθάει πολύ τον Βρούτση, την κυβερνησάρα και τα κανάλια είναι ότι όλα αυτά ο κόσμος είναι σε θέση να τα διαπιστώνει, αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι για να τα αποτρέψει.

Οπότε τα θεωρεί μέρος της γενικότερης γκαντεμιάς και τα αφήνει στην άκρη.

Οπότε σου λέει η κυβέρνηση: Ναι, τα ισοπεδώνουμε όλα. Και σας πουλάμε και το άσπρο για μαύρο. Τι θα κάνετε, θα βγάλετε ένα οργισμένο δελτίο Τύπου;

Βγάλτε και δύο.

Οσο η κυβέρνηση δεν πλήττεται και τα κανάλια την προστατεύουν από την κριτική και το πολιτικό κόστος, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Τι θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση να φοβηθεί; Μια καμπάνια για τις θέσεις εργασίας. Ένα παρατηρητήριο για το τι συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους. Ένας μηχανισμός νομικής βοήθειας για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους. Ένα ισχυρό συνδικάτο επισφαλών. Η πίεση στις επιχειρήσεις που υιοθετούν το σχέδιο Βρούτση. Η νομική προσβολή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και αν εμπλακεί πολύς κόσμος, μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα.

Διότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει φωνή. Και φωνή δεν είναι η ψήφος στις εκλογές.

Ο σχολαστικός

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις