Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτωπο ζωής» ενάντια στον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτωπο ζωής» ενάντια στον κορωνοϊό

Όπως επισημαίνει «Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς αποτελεσματικών και ουσιαστικών μέτρων για την πραγματική διασφάλιση της υγείας των συνανθρώπων μας και, κυρίως, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως και των αναγκών για αξιοπρεπή διαβίωση όσων μένουν σπίτι χωρίς ή με πολύ μειωμένο μηνιαίο εισόδημα».

Ανακοίνωση της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού δεν αναμένεται να είναι σύντομη αλλά ούτε και ανώδυνη. Δική μας προτεραιότητα και συνάμα υποχρέωση, είναι να δώσουμε όλοι και όλες μαζί τη μάχη, ενωμένοι σε ένα «μέτωπο ζωής», για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να μην κάνει βήμα πίσω από τις ιδεοληψίες και τη νεοφιλελεύθερη λογική της. Μια λογική που σήμερα αποδεικνύεται ότι κοστίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη, αφού βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών. Οι γυρολόγοι του νεοφιλελευθερισμού διέλυσαν στο διάβα τους το κοινωνικό κράτος και τις δομές καθολικής προστασίας και ευημερίας.
Πιστή στο δόγμα της και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και δυνατών, η ΝΔ επιτρέπει να γίνει και αυτή η κρίση ευκαιρία για κάποιους να κερδοσκοπήσουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και φόβο, ως σύγχρονοι μαυραγορίτες, αλλά και να μετακυλήσει τα οικονομικά βάρη στην κοινωνική πλειοψηφία, στον κόσμο της εργασίας. Αυτή είναι μια εικόνα από το μέλλον που μας επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία, αφού όπως είπε και ο Άδωνις Γεωργιάδης και έχουν επαναλάβει κατά καιρούς και άλλα στελέχη της, μπορούμε να ζήσουμε με 400 ευρώ. Η κυβέρνηση στο όνομα της ατομικής ευθύνης κρύβει τις δικές της ανεπάρκειες και τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Δε δίστασε να διπλασιάσει τις τιμές ενοικίασης (και όχι επίταξης) των ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν επιτάσσει τα αντιδραστήρια για τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ που κατέχουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και επιτρέπει στους εργοδότες να μειώσουν στο μισό το μισθό των εργαζομένων τους, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις απολύσεις.

Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση έχοντας μια κυβέρνηση που :

Χ Καθηλωμένη στις ιδεοληψίες της δεν προχωρά σε πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ τρεις εβδομάδες τώρα ομνύει στην αναγκαιότητα ενίσχυσής του. Έχοντας ακυρώσει το καλοκαίρι του 2019, τις 4000 προσλήψεις που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, εξήγγειλε λιγότερες προσλήψεις, που όμως αργεί επιδεικτικά να ολοκληρώσει ενώ παράλληλα καλεί σε εθελοντική ενίσχυση του ΕΣΥ.
Χ Θέτει ως προτεραιότητα μία σειρά από περιοριστικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή δεν διασφαλίζει την τήρηση αυτών στους χώρους εργασίας και παράλληλα επιτρέπει την συνέχιση λειτουργίας επιχειρήσεων με μεγάλο συνωστισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.
Χ Σχεδιάζει πολιτικές με βάση το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», την ίδια στιγμή που είναι ολοφάνερο ότι είναι αναγκαίο πως χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης του κόσμου της εργασίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας, με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.
Χ Επιλέγει να επενδύσει στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, κάνοντας καθημερινή χρήση drones και ελικοπτέρων και όχι στην προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της υγείας και του κόσμου της εργασίας.
Χ Στο τέλος της ημέρας δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και επιλέγει να μετακυλήσει την ευθύνη στους πολίτες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν δείξει την απαραίτητη στάση κοινωνικής ευθύνης και εγρήγορσης.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, εμείς οι νέοι και νέες δεν θα αρκεστούμε μόνο σε καταγγελίες των λαθών και των παραλείψεων της Νέας Δημοκρατίας.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς αποτελεσματικών και ουσιαστικών μέτρων για την πραγματική διασφάλιση της υγείας των συνανθρώπων μας και, κυρίως, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως και των αναγκών για αξιοπρεπή διαβίωση όσων μένουν σπίτι χωρίς ή με πολύ μειωμένο μηνιαίο εισόδημα.

Μήπως λοιπόν:

→ είναι λιγότερο κοστοβόρες οι προσλήψεις τουλάχιστον 4.000 γιατρών και νοσηλευτών από τα 30.000.000 ευρώ που δίνονται δώρο στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, αντί να γίνει επίταξη των υποδομών τους λόγω πανδημίας;
→ δεν αρκεί η εθελοντική συνεισφορά εκατοντάδων ιατρών και νοσηλευτών/τριών που με αυταπάρνηση προσφέρονται στη μάχη ενάντια στην πανδημία;
→ το επίδομα των 800 ευρώ χρυσώνει το χάπι στις απολύσεις, ενώ αφήνει απ’ έξω πολλές ομάδες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και όσων εργάζονταν σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας;
→ πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα για όσους είναι ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν ενώ παραμένουν σπίτι;
→ πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα για τον προσφυγικό πληθυσμό με την αποσυμφόρηση δομών όπως η Μόρια, των 20000 προσφύγων, αλλά και για τους φυλακισμένους, τους Ρομά, τους τοξικοεξαρτημένους και τους άστεγους;

Διεκδικήσεις Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

1η Πρόταση: Να ενισχύσουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Άμεσες προσλήψεις γιατρών και όχι μόνο νοσηλευτών. Άνοιγμα περισσότερων κρεβατιών νοσηλείας και εντατικής θεραπείας και επίταξη ιδιωτικών μονάδων ΜΕΘ. Άμεση εξασφάλιση μέσων προστασίας στο ιατρικό προσωπικό.
2η Πρόταση: Άμεση προμήθεια και επίταξη διαγνωστικών τεστ από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια για να μπορούν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.
3η Πρόταση: Α) καταβολή του συνόλου του μισθού στους εργαζομένους που έχουν πληγεί. Β) Έκτακτο επίδομα ανεργίας στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ που αυτή την περίοδο δεν έχουν καμία δυνατότητα εύρεσης εργασίας. Γ) οριζόντιο – έκτακτο κοινωνικό επίδομα (κοινωνικό μέρισμα) με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για την ενίσχυση του κόσμου της κοινωνικής πλειοψηφίας.
4η Πρόταση: Απαγόρευση απολύσεων και κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα για μείωση μισθού κατά 50%.
5η Πρόταση: Επιδότηση ενοικίων με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
6η Πρόταση: Έκτακτο επίδομα αντίξοων συνθηκών εργασίας (σε ποσοστό του μισθού) σε όσους εργάζονται κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες όσων μένουν σπίτι. Στο υγειονομικό προσωπικό, στους εργαζόμενους/ες στα super market, στις ταχυμεταφορές και στον επισιτισμό.
7η Πρόταση: Ενίσχυση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” προσφέροντας πραγματική βοήθεια στους ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα.
8η Πρόταση: Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων, και κυρίως των άστεγων, οι οποίες είναι αδύνατο να μείνουν σπίτι και να προστατευτούν από τον COVID-19. Επίταξη ξενοδοχειακών κλινών για την βραχυπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών στέγασης.
9η Πρόταση: Άμεση αποσυμφόρηση των δομών κράτησης των προσφύγων και μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου ώστε όλοι οι πρόσφυγες να εντάσσονται αυτόματα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Άμεση δημιουργία μικρών και ευέλικτων δομών και στελέχωση αυτών με το αναγκαίο προσωπικό για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών τους.
10η Πρόταση: Να κλείσουν όλοι οι μαζικοί χώροι εργασίας (βιομηχανικές δραστηριότητες) που δεν παράγουν είδη πρώτης ανάγκης.
11η Πρόταση: Άμεση ενίσχυση των πολιτικών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, διότι, δυστυχώς, παρατηρείται αύξηση τέτοιων περιστατικών.

Για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις φοιτητές/τριες:

1η Πρόταση: Ως διδαχθείσα και εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου για την φετινή χρονιά να θεωρηθεί η μέχρι στιγμής διδαχθείσα ύλη.

2η Πρόταση: Εφαρμογή για την φετινή χρονιά της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση την πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας

3η Πρόταση: Κάλυψη κόστους σύνδεσης στο Internet για κάθε φοιτητή/τρια, μαθητή/τρια που το έχει ανάγκη. Παράλληλα, εξασφάλιση από το κράτος πως όλοι/ες θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

4η Πρόταση: Οι φοιτητές να έχουν το απαραίτητο υλικό που θα μελετήσουν στη διάρκεια του εξαμήνου καθώς και το απαραίτητο υλικό για τις εργασίες που θα εκπονήσουν στη διάρκεια του εξαμήνου. Απαιτείται άμεση πρόσβαση στα διδακτικά συγγράμματα και στην υπόλοιπη βιβλιογραφία που είναι απαραίτητη για τη μελέτη και εκπόνηση εργασιών.

5η Πρόταση: Μείωση των διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών Σπουδών

Εν μέσω της πανδημίας, το βλέμμα όλων μας οφείλει να είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα. Αν και ο ορίζοντας της εξόδου από την υγειονομική κρίση δεν είναι ακόμη ορατός, οφείλουμε βγαίνοντας απ’ αυτή να έχουμε ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα έχει αντέξει και θα έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της εποχής.

Μόνο έτσι, μετά την υγειονομική κρίση, θα μπορέσουμε να μην κάνουμε λόγο για τεράστιες απώλειες.
Μόνο έτσι, αυτές τις δύσκολες στιγμές, μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς.
Με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, με έκτακτες προνοιακές πολιτικές υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σε ότι αφορά εμάς τους ίδιους, έχουμε από καιρό επιλέξει να τηρήσουμε στάση κοινωνικής ευθύνης και να μείνουμε σπίτι. Θα αποφύγουμε τις αναίτιες μετακινήσεις. Θα βοηθήσουμε εθελοντικά όποιον/α δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του/της. Αναγνωρίζουμε, ότι η στάση του καθενός ξεχωριστά οφείλει να είναι στάση προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης και εγρήγορσης και όχι ατομικισμού και ιδιοτέλειας.
Είναι μονόδρομος, όμως, η υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε η ίδια να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ζήσουμε όλοι και όλες, και μάλιστα με αξιοπρέπεια για όσο διάστημα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

Κανένας και καμία μόνος του και μόνη της στην κρίση
Οι ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη των λίγων
Η αλληλεγγύη δεν μπαίνει σε καραντίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL