Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Αν. Ξανθός: Η πρωτοβάθμια υγεία να μπει πιο ενεργά στη μάχη – Να υπάρξει ένα δίκτυο φροντίδας για τα χρόνια νοσήματα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: Η πρωτοβάθμια υγεία να μπει πιο ενεργά στη μάχη – Να υπάρξει ένα δίκτυο φροντίδας για τα χρόνια νοσήματα (Video)

«Το τραγικό γεγονός της απώλειας δύο ανθρώπων που ήταν έξω από τα ραντάρ της φροντίδας της Δημόσιας Υγείας αναδεικνύουν ένα σοβαρό κενό που έχουμε επισημάνει από μέρες τώρα. Σωστά δίνεται η εντύπωση να αυξήσουν οι ΜΕΘ, να προσλάβουν προσωπικό να μείνει ο κόσμος στο σπίτι είναι όμως σαφές ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι ένας κόσμος, με σοβαρά χρόνια προβλήματα, ο οποίος αποκλεισμένος στο σπίτι με μια μόνο επικοινωνία, με έναν γιατρό κινδυνεύει να χαθεί, χωρίς να έχει την φροντίδα που θα έπρεπε».https://www.youtube.com/embed/1-UHMFCcPio

«Ένα ευρύτατο δίκτυο κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ειδικά για τις χρόνιες περιπτώσεις και χρειάζονται μια καλή και από κοντά παρακολούθηση των αναγκών τους. Αυτό μπορεί να γίνει από ένα δίκτυο γιατρών όπως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, τα ΤΟΜΥ, το βοήθεια στο σπίτι ώστε να ενισχύσουμε την φροντίδα των ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα. Αυτό το κενό αναδείχθηκε σήμερα» σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Η πρωτοβάθμια υγεία θα πρέπει να μπει πιο ενεργά στη μάχη» πρόσθεσε σημειώνοντας πως το ότι δεν γίνεται δεν θεωρεί ότι έχει να κάνει με ιδεοληψία αλλά κυρίως με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δηλαδή το ότι «η μάχη δίνεται στις εντατικές, αλλά αυτό αφορά χώρες που έχουμε ραγδαία εξάπλωση και σοβαρών κρουσμάτων που δημιουργήσαν μπλακ άουτ στα συστήματα υγείας μεγάλων χωρών. «Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη φάση και σωστά έχουν αναστείλει τα απογευματινά ιατρεία, ή άλλες δραστηριότητες των νοσοκομείων».

Να αναπτυχθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός κλινών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

«Τώρα είμαστε στη φάση που πιέζουμε ως αντιπολίτευση, οι νοσοκομειακοί γιατροί επίσης από την πλευρά τους σωστά πιέζουν να αναπτυχθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός κλινών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε παίρνοντας ανενεργές κλίνες, ή αυτές που ήταν στο όριο της Εντατικής που διαθέτουν κρεβάτια που μπορούν να υποστηρίξουν αυξημένων αναγκών νοσηλεία».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί επιτάσσονται και αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες κλίνες των στρατιωτικών κλινών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα εννοείται» πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Αναφορικά με την καταγγελία που έκανε ο Παύλος Πολάκης  για επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, 30.000.000 ώστε να πληρώσει τεστ για τον κορωνοϊό που έχουν γίνει σε Ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι «απ’ ότι φαίνεται υπάρχει θέμα. Θα πρέπει να διερευνήσουμε πως γίνεται και μπήκε αυτός ο συντελεστής»..

Ενώ αναφορικά με τις κλίνες εξήγησε πως «είμαστε στη φάση που δεν έχουν αξιοποιηθεί οι κλίνες που μπορεί να διαθέσει το κράτος. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των δημόσιων κλινών εντατικής και να ενισχυθούν σε γιατρούς και νοσηλευτές».

Ασυδοσία με τα τεστ κορωνοϊου 

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στην ασυδοσία που παρατηρήθηκε με τα τεστ για τον κορωνοϊό.

«Υπήρχε κάποια στιγμή μία δυσκολία στην προμήθεια του αναγκαίου αριθμού τεστ και συνακόλουθων αντιδραστηρίων. Αυξήθηκαν τα αντιδραστήρια που διενεργούν με αξιοπιστία το τεστ και ταυτόχρονα υπήρχε μια ασύδοτη κατάσταση στον Ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή κάποιοι πλήρωναν 200 – 300 ευρώ για να κάνουν το τεστ, ενώ κανονικά θα έπρεπε ο θεράπων γιατρός να κρίνει αν θα πρέπει να κάνει κάποιος να κάνει το τέστ.

Τέλος ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε πως «όλος ο τομέας που αφορά τον κορωνοϊό θα πρέπει να τεθεί κάτω από το κράτος» και να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για όλους δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, για να γίνει το τεστ. Επίσης θα πρέπει να συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ για  να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για όλους ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL