Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Πρωθυπουργική σιωπή στα διαγγέλματα για τους χειμαζόμενους εργαζόμενους / «Πόλεμος» κατά του κορωνοϊού με τηλεοπτικά πυροτεχνήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωθυπουργική σιωπή στα διαγγέλματα για τους χειμαζόμενους εργαζόμενους / «Πόλεμος» κατά του κορωνοϊού με τηλεοπτικά πυροτεχνήματα

Με όρους... τηλεοπτικής σκηνοθεσίας και ακολουθώντας παρωχημένες επικοινωνιακές «συνταγές» επιχειρεί το επιτελείο της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του «εθνικού ηγέτη» μέσα από τα διαδοχικά του μηνύματα προς τους πολίτες - τηλεθεατές χωρίς να αναφέρεται στον ιό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που εξαπλώνεται -με ιλιγγιώδη ρυθμό- στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, τα εμφατικά αιτήματα των «ηρώων με τις πράσινες και λευκές μπλούζες» -κατά τον πρωθυπουργό- για καθολική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό βρίσκουν τον τοίχο του Μεγάρου Μαξίμου. «Είμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός είναι αόρατος, αλλά όχι ανίκητος» έχει επισημάνει, αντιγράφοντας αυτούσια τη φράση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο εξοπλισμός του κόσμου της εργασίας ωστόσο περιορίζεται σε φθηνούς εμπαιγμούς και «ασπιρίνες».

Διαγγέλματα - πυροτεχνήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει και νέα διαγγέλματα αυτή την εβδομάδα. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι «αυτός ο τρόπος επικοινωνίας ενισχύει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό ενόψει της πρωτοφανούς πρόσκλησης που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης -και επομένως- και η χώρα μας». Τα τηλεοπτικά μηνύματάτου ωστόσο -πέρα από τις αυτονόητες συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας- δεν «ακουμπούν» τις αλυσιδωτές πληγές που άνοιξε ο κορωνοϊός στον κοινωνικό ιστό.

Η μετατροπή του εργατικού δικαίου σε tabula rasa αντιμετωπίστηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη με μια απλή έκκληση προς τους εργοδότες «να μην κάνουν απολύσεις». Φορώντας παράλληλα φιλεργατικό μανδύα, ισχυρίστηκε πως «φροντίζουμε, πέρα και πάνω απ' όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση». Παρά την πολιτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, απέφυγε να εξαγγείλει την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν με πρόσχημα το κύμα προληπτικών μέτρων.

Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε ένα φιλοδώρημα 800 ευρώ «για όλους όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου», αφού ο πρωθυπουργός επανειλημμένως προειδοποιεί ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία»... Ταυτόχρονα, η μόνη εγγυημένη προστασία που θα έχουν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο με απόφαση διοικητικής αρχής είναι το βοήθημα των 800 ευρώ που θα καλύπτει το διάστημα έως το τέλος Απριλίου και το οποίο, ουσιαστικά, μεταφράζεται σε επίδομα 533 ευρώ τον μήνα για ένα δίμηνο.

Δώρο Πάσχα από... καλοκαίρι

Συν τοις άλλοις, σε ιλαροτραγωδία εξελίχθηκε το σίριαλ με το δώρο του Πάσχα, που θα δοθεί με... τα μπάνια του λαού. Στον απόηχο της δήλωσης του Χρήστου Σταϊκούρα ότι «αξιολογείται αν θα καταβληθεί ή όχι», ο Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε... ηγετική παρέμβαση εγγυώμενος την καταβολή του δώρου, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιαγράμματα. Το οξύμωρο δε είναι ότι νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «τα fake news κάνουν κακό στην υγεία, σωματική και ψυχική»...

Η δύναμη της «εικόνας»

Παράλληλα, τη δύναμη της τηλεσκηνοθεσίας χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί στο -προνομιακό- ακροατήριο των πιστών μετά την ετεροχρονισμένη απόφαση να ανασταλούν οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Χρησιμοποιώντας ως φόντο μια εικόνα της Παναγίας, απέφυγε να κάνει την παραμικρή μνεία για τη μεσοβέζικη και αντιπαραγωγική στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μήνυμα Ν. Κακλαμάνη με το βλέμμα στο Μαξίμου

Το ερώτημα αν τα πρωθυπουργικά εγκώμια για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας θα έχουν πρακτικό αντίκτυπο και μετά το τέλος της «κορωνοκρίσης» τίθεται ακόμα και από -υποστηρικτές του ΕΣΥ- βουλευτές της Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανήγγειλε την καταβολή δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ωστόσο περιορίζεται στις -ανεπαρκείς σύμφωνα με τις ομοσπονδίες των υγειονομικών- 2.000 προλήψεις (κυρίως νοσηλευτών) που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι 1.500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για το 2019 και τις επιπλέον 2.500 μόνιμες προσλήψεις για το 2020 είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ...

Ως μήνυμα (και) προς το Μαξίμου, που σχεδιάζει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ερμηνεύεται από "γαλάζιους" παράγοντες η δήλωση του βουλευτή - γιατρού Ν. Κακλαμάνη, που... κάλεσε «τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έγραφαν τόσα χρόνια σχετικά με το δημόσιο εθνικό σύστημα Υγείας να μην ξαναπιάσουν την πένα τους για να γράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το δημόσιο ΕΣΥ, αυτό το σύστημα, με τα προβλήματά του, αλλά με τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, δεν ξέρω σήμερα αν θα μιλάγαμε».

Διγλωσσία στη "γαλάζια" παράταξη

Τη... νόσο της διγλωσσίας προκάλεσε στους "γαλάζιους" κόλπους η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα καταστρατήγησης του εργασιακού δικαίου. Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκωμίαζε την «πάρα πολύ υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης» προτάσσοντας την ανάγκη «να είμαστε ενωμένοι σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση».

Λίγες ώρες ωστόσο μετά τους επαίνους του Στ. Πέτσα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε «πανηγυρική» ανακοίνωση με την εξής εισαγωγή: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να βάλει τη χώρα σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που απέτυχε να κάνει επί τεσσεράμιση χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα», αποκρύπτοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο προσωρινό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας και όχι στο Q.E.!

Στο μεσοδιάστημα που συντελέστηκε η κυβίστηση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευαν την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τις επιχειρήσεις και την εργασία καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις για την προστασία των χειμαζόμενων εργαζομένων.

Έτσι, και ο Στ. Πέτσας κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «μικροπολιτική στάση» επειδή αναφέρθηκε σε «αποσπασματικά μέτρα» της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ο Μάκης Βορίδης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικροπολιτική» επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση στηλίτευσε την έλλειψη μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL