Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ο οπουρτινισμός της Δεξιάς και η απάντηση της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οπουρτινισμός της Δεξιάς και η απάντηση της Αριστεράς

Του Γιάννη Μπαλάφα*

Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 η Ν.Δ. δήλωνε ότι η οικονομική ανάπτυξη οφειλόταν στο ότι «οι αγορές προεξοφλούσαν τη νίκη της»...

Πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν πως «η επένδυση του Ελληνικού θα ξεμπλοκάρει την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης».

Πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι "δεν πρόκειται να ανεχτούμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας".

Στις 12 Νοεμβρίου 2013 ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε: «Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ: Κατάφερε να αποδομήσει το σύνολο της πολιτικής και των δεσμεύσεών της πριν περάσει ένας χρόνος από την εκλογική της νίκη! Η ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 περιορίστηκε στο 1%, μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν φαίνονται στον ορίζοντα, οι προσφυγικές ροές έχουν «πνίξει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ ο κορωνοϊός ανάγκασε τη δεξιά - φιλελεύθερη κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι στην πράξη αποδείχτηκε η σημασία της ύπαρξης, στήριξης και περαιτέρω αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας... Ακόμα και οι πολιτικοί φίλοι της Ν.Δ. στην Ευρώπη συνδιαλέγονται με τον Ερντογάν για θέματα που αφορούν και την Ελλάδα (προσφυγικό, Λιβύη) χωρίς καν να καλούν τη χώρα μας! Πολιτική τραγωδία!

Όσο όμως αποδομείται η δεξιά πολιτική της κυβέρνησης, τόσο θα ανεβάζουν τους τόνους τα «πρώτα βιολιά» της Ν.Δ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος του Ερντογάν», ενώ ο γραφικός κ. Μπογδάνος (μετά τις "βίγκαν, λεσβίες, αναρχικές, μπαχαλοσατανίστριες") τώρα σχολίαζε ότι «τουρκικό στρατιωτικό όχημα προσπαθεί να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο με τις πλάτες των συριζαίων»... Από κοντά και ο έτερος βουλευτής κ. Μαρκόπουλος ο οποίος ζητούσε «να προσέξουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολλοί Τσαουσέσκου έχουν μαζευτεί»...

Κατανοητή η αμηχανία, η νευρικότητα, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Κατανοητό το να υψώνουν τη φωνή διότι από επιχειρήματα ξέμειναν...

Ανθρωπισμός και αλληλεγγύη

Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα στις εθνικές υποθέσεις, να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα καθώς και τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και τις διεθνείς συνθήκες. Έτσι θα πολιτευόμαστε με υπευθυνότητα σε θέματα που είτε αφορούν τη δημόσια υγεία είτε έχουν σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα συμπεριφερόμαστε ως πολιτικάντηδες. Εμείς θα αναδεικνύουμε τη δική μας πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα κατακρίνουμε την κυβέρνηση για τη δική της πολιτική εξυπηρέτησης μόνο του μεγάλου κεφαλαίου, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Όλα αυτά θα τα κάνουμε διότι αυτή είναι και αυτή πάντα ήταν η Αριστερά: μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η οποία δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και του συμβιβασμού με τα μεγάλα συμφέροντα. Η Αριστερά πάντα ήταν και θα είναι πατριωτική, αλλά όχι πατριδοκάπηλη όπως άλλοι... Γι’ αυτό η Αριστερά μπορεί να απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια και πολιτικές δυνάμεις που εκτιμούν ότι δεν τους αξίζει μια τέτοια κυβέρνηση, προκειμένου να συμπήξουν ένα ισότιμο προοδευτικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που θα βγάλει τη χώρα από την απαξίωση και την υποβάθμιση στην οποία την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση της Ν.Δ.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL