Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Στα Ψιλά / Η ατομική ευθύνη και η ευθύνη της Πολιτείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα Ψιλά / Η ατομική ευθύνη και η ευθύνη της Πολιτείας

Περιστατικό πρώτο. Μητέρα κατήγγειλε στην πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ότι ιερέας που κλήθηκε να κοινωνήσει ένα παιδί άδραξε την ευκαιρία να κοινωνήσει και τα υπόλοιπα του θαλάμου χωρίς συναίνεση των γονέων. Όταν η μητέρα που έκανε την καταγγελία το αντιλήφθηκε, δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο, με τον ιερέα να δικαιολογείται λέγοντας «αν ήξερα ότι είστε άθεοι, θα ρωτούσα...».

Περιστατικό δεύτερο. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ενώ ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης η πρώτη ασθενής με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα η Λέσβος να ανήκει στις κόκκινες πλέον υγειονομικές περιοχές της Ελλάδας, κοινοποίησε εγκύκλιο της Μητρόπολης Μυτιλήνης με την οποία η Εκκλησία καλεί τους διευθυντές των σχολείων του νησιού να συμμετάσχουν οι μαθητές στη λειτουργία των «προηγιασμένων» που θα τελείται από 8 έως και 14 Μαρτίου.

Περιστατικό τρίτο. Από τις τηλεοπτικές συχνότητες, ιδιωτικές και δημόσιες, ιερείς έχουν καθημερινά την τιμητική τους υποστηρίζοντας χωρίς αντίλογο πως «δεν εμφιλοχωρούν μικρόβια στη Θεία Κοινωνία», αδιαφορώντας πλήρως για τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πιστών που καλούνται να μεταλάβουν άφοβα.

Την ώρα λοιπόν που η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιστορική κρίση, η Εκκλησία εξακολουθεί να θέτει εαυτήν υπεράνω προληπτικών μέτρων και απαγορεύσεων σπέρνοντας τον «παρανοϊό» της αδιαφορίας.

Την ώρα που η Πολιτεία υποχρεώνεται υπό τον κίνδυνο της πανδημίας να κλείσει τα σχολεία, εκπρόσωποι της Εκκλησίας κοινωνούν με το έτσι θέλω άρρωστα παιδιά στα νοσοκομεία και καλούν τους μαθητές να συμμετάσχουν ομαδικά σε εκκλησιασμούς. Και το επόμενο που μένει να ακούσουμε είναι πως τα κατηχητικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές γιατί τα χριστιανόπουλα δεν κινδυνεύουν από τους ιούς.

Και μέσα σε αυτό το παρανοϊκό μείγμα σκοταδισμού και αδιαφορίας το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα είτε σιωπούν είτε αποφεύγουν να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Εκκλησία και τους «ψηφοφόρους» της, νίπτοντας τας χείρας τους με το άχρωμο και άοσμο σαπούνι της ατομικής ευθύνης. Επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν και δημοσιογράφοι δεν τολμούν να αντιμιλήσουν στους ιεροκήρυκες του σκοταδισμού και της θρησκοληψίας μασώντας τα λόγια τους και ψιθυρίζοντας κι αυτοί μισόλογα περί ατομικής ευθύνης των πολιτών.

Μόνο που εκεί που τελειώνει η ατομική ευθύνη αρχίζει η ευθύνη της Πολιτείας. Και η Πολιτεία οφείλει να αναστείλει τις λατρευτικές συγκεντρώσεις στις εκκλησίες πριν είναι αργά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL