Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Υποστήριξε ότι το αίτημα δεν έχει κατατεθεί ακόμα γιατί η κρίση δεν έχει ολοκληρωθεί / Παραδοχή Μηταράκη ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ε.Ε. μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποστήριξε ότι το αίτημα δεν έχει κατατεθεί ακόμα γιατί η κρίση δεν έχει ολοκληρωθεί / Παραδοχή Μηταράκη ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ε.Ε. μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ε.Ε.

Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ο Νότης Μηταράκης μιλώντας χθες στη Βουλή. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει ακόμα υποβληθεί από την κυβέρνηση στα Ευρωπαϊκά όργανα για «ένα πολύ απλό στρατηγικό λόγο».

Υποστήριξε ότι η κρίση στα σύνορα της χώρας μας είναι ακόμα στο μέσο της και ισχυρίστηκε ότι το αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων θα υποβληθεί όταν θα ολοκληρωθεί η κρίση και θα υπάρχει «εικόνα» των αναγκών της χώρας.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη την κοινοβουλευτική του εκπρόσωπο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ρωτούσαν επίμονα τα κυβερνητικά στελέχη αν ισχύει η δήλωση της επιτρόπου Εσωτερικών της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων. Τα κυβερνητικά στελέχη απέφευγαν να τοποθετηθούν μέχρι αργά το απόγευμα, όταν ο Ν. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι το αίτημα για μετεγκατάσταση δεν έχει υποβληθεί.

Αντιπαράθεση για την «έξωση» όσων έχουν λάβει άσυλο

Ο Ν. Μηταράκης είχε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για διάταξη με την οποία γίνεται «έξωση» από τις δομές φιλοξενίας σε όσους πρόσφυγες έχουν λάβει πολιτικό άσυλο. Η διάταξη που υποχρεώνει όσους έχουν λάβει άσυλο να εγκαταλείψουν τις δομές μέσα σε έναν μήνα συμπεριελήφθη σε πολυτροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Υποστήριξε ότι όποιος έχει πάρει άσυλο πρέπει να γίνει «οικονομικά ανεξάρτητος» και δεν μπορεί να βασίζεται στις παροχές σε είδος και χρήμα που λαμβάνει μέχρι τώρα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντέδρασαν στην τροπολογία ότι ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά όταν έρχεται κάποια σχετική διάταξη «κάνουν δεύτερες σκέψεις». Ενημέρωσε ότι η διάταξη αφορά 11.200 άτομα, από τα οποία τα 1.000 βρίσκονται στα νησιά, μετέφερε την είδηση ότι ακόμα 1.000 άτομα που βρίσκονται στα νησιά πριν από την 1.1.2019 θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα κι υποστήριξε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα συνολικά 10.000 άτομα.

Έντονη κριτική από τη μεριά της αντιπολίτευσης

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε ότι η ισχύουσα ρύθμιση που επέτρεπε σε όσους έχουν λάβει άσυλο να παραμείνουν στις δομές για έξι μήνες είχε ψηφιστεί από τη Ν.Δ. Αναρωτήθηκε γιατί περιορίζεται αυτό το διάστημα στον ένα μήνα, τη στιγμή που η κυβέρνηση μόλις έλαβε μια σημαντική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις αυτής της εσπευσμένης ενέργειας της κυβέρνησης.

Στην τροπολογία αντέδρασαν το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου επέκρινε την τροπολογία γιατί η κάλυψη του κόστους συντήρησης των δικαιούχων ασύλου μεταφέρεται από τους ευρωπαϊκούς πόρους στους εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων αυτών θα έχει την ανάγκη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Να διεκδικήσετε επίσημες δηλώσεις καταδίκης της Τουρκίας

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνολικά τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την κρίση στον Έβρο υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξει διεκδικητική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για επίσημες δηλώσεις καταδίκης ενεργειών της Τουρκίας».

Τόνισε ότι οι δηλώσεις κι οι επισκέψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι «θετικές», όμως θα πρέπει να υπάρξουν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση, από μεριάς της, της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε., καθώς και μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν ξέρω κανέναν να φιλοξενεί στο σπίτι του τους εκβιαστές του

Έντονα αντιμεταναστευτική και ξενοφοβική ήταν η τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου για την κρίση στα σύνορα. Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «δεν ξέρω κανέναν ο οποίος να φιλοξενεί στο σπίτι του τους εκβιαστές του ή αυτούς που χρησιμοποιούν οι εκβιαστές του».

Ισχυρίστηκε πως «όλοι πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι που συνωθούνται στα σύνορά μας δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία ούτε κατατρεγμένοι και διωγμένοι άνθρωποι» συμπληρώνοντας ότι «είναι μετανάστες οι οποίοι παρανόμως επιχειρούν να μπουν στη χώρα, είναι άνθρωποι που το καθεστώς Ερντογάν τους χρησιμοποιεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL