Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Kαταγγελία ερευνητικού κέντρου: Επιβεβαιώνεται ο νεκρός Σύρος πρόσφυγας στον Έβρο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kαταγγελία ερευνητικού κέντρου: Επιβεβαιώνεται ο νεκρός Σύρος πρόσφυγας στον Έβρο (Video)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα έχει διαψεύσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες το βίντεο που κυκλοφορεί ως τουρκική προπαγάνδα και fake news, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας του θέματος οφείλει να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Ο πρόσφυγας σύμφωνα με την καταγγελία δολοφονήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαρτίου.

https://twitter.com/ForensicArchi/status/1235325831607652352?ref_src=twsrc^tfw

Το βίντεο δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture και περιέχει σκηνές από τη μετακίνηση του Σύρου πρόσφυγα, τους πυροβολισμούς, τις αντιδράσεις των συντρόφων του μετά το χτύπημα, τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, καθώς και μαρτυρίες της οικογένειάς του και αυτοπτών μαρτύρων.

https://player.vimeo.com/video/395567226?title=0&byline=0&portrait=0

Παραθέτει χάρτες και φωτογραφίες από την πορεία του 22χρονου την Κυριακή, όταν είχε διασχίσει τον Έβρο από την Τουρκία και είχε φτάσει σε σημείο, όπου διανυκτέρευσε, κοντά στις Φέρρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων προσφύγων της ομάδας του, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, όταν άκουσαν πυροβολισμούς.

Το γεγονός αποκάλυψε πρώτη η δημοσιογράφος Τζέναν Μούσα, που ανέφερε και το όνομα του πρόσφυγα, υποστηρίζοντας ότι μίλησε με την οικογένειά του. Ο αλ-Άραμπ ήταν πρόσφυγας από το Αλέππο και κατέφυγε στην Τουρκία πριν 5 χρόνια.

https://twitter.com/jenanmoussa/status/1234403547330088961?ref_src=twsrc^tfw

Ενώ στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος του Channel 4,  Paraic O’Brien, που βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφέρθηκε στον φόνο, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με πρόσφυγα αυτόπτη μάρτυρα που εμφανίστηκε στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, οι ελληνικές αρχές άρχισαν με βολές στον αέρα, στη συνέχεια άρχισαν να στοχεύουν χαμηλότερα και μία σφαίρα πέτυχε τον 22χρονο στον λαιμό.

H διεπιστημονική ομάδα  Forensic Architecture είχε ασχοληθεί ερευνητικά και με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

To διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture έχει ασχοληθεί ερευνητικά και έδωσε στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού που αφορούσε τον βίαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. 

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture είναι μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη διερεύνηση περιπτώσεων κρατικής βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα διευθύνεται από τον αρχιτέκτονα Eyal Weizman .

Ο οργανισμός αναπτύσσει νέες τεχνικές αποδεικτικών στοιχείων και αναλαμβάνει προηγμένη έρευνα αρχιτεκτονικής και μέσων ενημέρωσης σε συνεργασία με και για λογαριασμό των κοινοτήτων που επηρεάζονται από την κρατική βία, και συνήθως συνεργάζεται με διεθνείς εισαγγελείς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στην πολιτική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Ο οργανισμός είναι μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές λογισμικού, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι, δικηγόροι και επιστήμονες. Διεξάγει έρευνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κράτη ή εταιρείες, εξ ονόματος ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Η ομάδα χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές αρχιτεκτονικής και μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη διερεύνηση ένοπλων συγκρούσεων και περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς και τη διασταύρωση ποικίλων πηγών στοιχείων, όπως νέα μέσα, τηλεπισκόπηση, ανάλυση υλικών και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Σ. Πέτσας: Διαψεύδουμε τα fake news που διακινεί η Τουρκία πολλά ξένα ΜΜΕ έπεσαν θύματα της παραπληροφόρησης

Για fake news που διασπείρει η Τουρκία συνεχίζει να μιλά ο Στέλιος Πέτσας.

Συκεκριμένα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ανέφερε:  "Κάνουμε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τα fake news, τα οποία διασπείρει συνεχώς η Τουρκία. Παράδειγμα, χθες έγινε μία συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Κουμουτσάκου, με εκπροσώπους ξένων Μέσων στις Βρυξέλλες. Δείξαμε ένα βίντεο, το οποίο σε μεγάλη έκταση έδειχνε όλη αυτή τη διαδρομή, δηλαδή το χρονολόγιο από την Παρασκευή μέχρι και εχθές, τα fake news που διακινεί η άλλη πλευρά, αλλά και την οργανωμένη προσπάθεια να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο όπλο μας για όλα αυτά τα fake news που κατασκευάζει η Τουρκία, είναι η πραγματικότητα."

"Όταν λέει ο κ. Ερντογάν ότι πέρασαν 100.000, οφείλει η Ευρώπη να βλέπει ότι δεν πέρασε κανείς ή πέρασαν ελάχιστοι, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Όταν λέει ότι εμείς πυροβολούμε, ότι έχουν υπάρξει θύματα από πυροβολισμούς του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας, διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Στα βίντεο τα οποία έχει κυκλοφορήσει η Άγκυρα -και στα οποία αρκετά ξένα Μέσα έπεσαν θύματα της γρήγορης αναπαραγωγής- δεν φαίνεται τίποτα που να δείχνει κάτι τέτοιο. Διαψεύδουμε όλα τα fake news και κάνουμε ό,τι μπορούμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για τις θέσεις μας."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL