Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Φιέστα Μητσοτάκη στον Έβρο στο δόγμα της "ασύμμετρης απειλής" - Αλ. Χαρίτσης: Αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιέστα Μητσοτάκη στον Έβρο στο δόγμα της "ασύμμετρης απειλής" - Αλ. Χαρίτσης: Αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης

«Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, είναι μια κατάφωρη απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την τρομερή κατάσταση στη Συρία», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Καστανιές του Έβρου, αμέσως μετά την από αέρος (με στρατιωτικό ελικόπτερο) εξέταση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και την επίσκεψη τους στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών.

Την ανυπαρξία σχεδίου από την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού επισήμανε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. 

“Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται” διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ασκεί δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη ότι “συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών” και “αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης”, καθώς “και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών”.

"Η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όσο και για την  ευρωπαϊκή της διάσταση”, τονίζει ο ίδιος.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η κατάσταση στα σύνορά μας είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά

Για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα όσα είδαν κατά τη σημερινή επίσκεψη στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θα θελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και τους πολίτες και τη FRONTEX για τις άοκνες προσπάθειές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες και δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ' αυτή την κατάσταση».

Διευκρίνισε πως το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης είναι αυτό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της υποστήριξης προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε γιατί «είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Χαρακτήρισε προτεραιότητα την τήρηση της τάξης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα που όπως είπε είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν για την υποστήριξη των ελληνικών Αρχών

«Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η FRONTEX ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θ' αναπτυχθούν από τη FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος η κ. φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως «όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θ' απογοητευθούν». «Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις και δράσεις με βάση τις αξίες μας», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν μόνο αυτοσκοπό...».   

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι: Ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή παρουσία πολιτικής εκπροσώπησης, Κοινοβουλίου, ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε θα ήταν ανώφελη αν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες δεν διαφοροποιούνταν η σημερινή κατάσταση. Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν είχαμε ακούσει, πριν ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θ' αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είπε: «...Οφείλει να είναι η Ευρώπη, εκείνη η οποία θα πρέπει ν' ασκήσει μεταναστευτική πολιτική. Να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα με τρόπο που οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα είναι εγγυημένα».

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «εμείς θέλουμε να συνδιαλεγούμε, να συζητήσουμε και θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σασόλι στα ανήλικα ασυνόδευτα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, από κοινού με τους άλλους θεσμούς, χάραξης μίας ενιαίας στρατηγικής. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον τους», κατέληξε.   

Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβτς: Ήρθαμε να εκφράσουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή «να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της, γιατί η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο...». «Είναι προς όφελος όλων μας τα ελληνικά σύνορα να μην είναι πορώδη», τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Δήλωσε πως η σημερινή επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέραν του μηνύματος τής στήριξης στην Ελλάδα, με τα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρθηκαν, στέλνει κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία «ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ βασίζονται και στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αναζητήσουμε μια πολιτική και διπλωματική λύση, η οποία θα αποκλιμακώσει την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Καστανιές, που είδαμε πριν από μερικές ώρες», είπε ο κ. Πλένκοβιτς, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση αποτροπής μίας μεταναστευτικής κρίσης αντίστοιχης του 2015-2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL