Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ: / Ανδρέας Μιχαηλίδης: Η επιλογή της καταστολής ηττήθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ: / Ανδρέας Μιχαηλίδης: Η επιλογή της καταστολής ηττήθηκε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είναι σαφές ότι η επιλογή της καταστολής ηττήθηκε και πρέπει να υπάρξει μια άλλου είδους προσέγγιση, έστω και τώρα», σημειώνει στην «Αυγή» ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σχετικά με την ένταση της αστυνομικής καταστολής στα νησιά.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η «πρωτοφανής παρουσία» εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ στην Χίο και η «άγρια καταστολή» που άσκησαν «δυναμίτισε το κλίμα και πραγματικά εξόργισε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας». Ζητάει άμεση μεταφορών ικανού αριθμού αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα και εγκατάλειψη των κυβερνητικών σχεδιασμών για κατασκευή υπερδομών στα νησιά.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή των πολιτών της Χίου στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών «είναι καθολική, διατρέχει οριζόντια την τοπική κοινωνία και τις πολιτικές ή κομματικές ταυτότητες». Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και ο Αν. Μιχαηλίδης παρατηρεί ότι «η δική μας παρέμβαση στοχεύει να διαφυλάξει τον δημοκρατικό χαρακτήρα των τοπικών αντιδράσεων και να απομονώσει τις ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες φωνές που θα επιχειρήσουν να καρπωθούν πολιτικά οφέλη».

Υπογραμμίζει ότι «οι διαφορές της πολιτικής που ασκήσαμε εμείς με αυτήν της παρούσας κυβέρνησης θα πρέπει πλέον να γίνονται αισθητές και στους μεγαλύτερους επικριτές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθυμίζει ότι «όταν διαπιστώσαμε ότι κάποιες επιλογές μας συναντούσαν την πλήρη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, δεν διστάσαμε να υποχωρήσουμε και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς είναι η κατάσταση στη Χίο μετά την επίθεση της Αστυνομίας, της οποίας υπήρξατε κι εσείς θύμα; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σχετικά με την ένταση της αστυνομικής καταστολής στα νησιά;

Το κύριο γνώρισμα της κατάστασης είναι, από τη μία, η συνεχής και ωμή καταστολή από πλευρά κυβέρνησης μέσω των ΜΑΤ και, από την άλλη, η μαζική και ομόθυμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Η ένταση της καταστολής είναι πραγματικά πρωτοφανής για τα δεδομένα της Χίου. Τις δύο μέρες μετά την απόβαση, κυριολεκτικά, των ΜΑΤ καταγράφηκαν πολλές επιθέσεις εναντίον πολιτών, ιδίως στην περιοχή του Αίπους, οι οποίοι μάλιστα έχουν διακομιστεί τραυματίες στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει, δηλαδή τη δημιουργία ουσιαστικά κλειστών, τεράστιων δομών. Το ότι εμμένει σε αυτό το σχέδιο επιβεβαιώνεται από την επίταξη των περιοχών που έχει επιλέξει, από τη διαδικασία ανάθεσης των εργασιών κατασκευής σε τρεις εταιρείες (μην μείνει και κανείς δυσαρεστημένος) που ολοκληρώθηκε εντός μιας μόλις εργάσιμης μέρας, καθώς και από το ότι ο «διάλογος» με τις τοπικές κοινωνίες ήταν εντελώς προσχηματικός.

Βεβαίως, αναγκάστηκε να αποσύρει την Πέμπτη βεβιασμένα τα ΜΑΤ, υπό το κράτος της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που δημιουργήθηκε στα νησιά με δική της ευθύνη. Δεν ξέρω αν με βάση αυτές τις εξελίξεις θα προβεί σε σοβαρή αναθεώρηση των σχεδιασμών της. Είναι, πάντως, σαφές ότι η επιλογή της καταστολής ηττήθηκε και πρέπει να υπάρξει μια άλλου είδους προσέγγιση, έστω και τώρα.

* Ποια είναι τα άτομα που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών; Πώς αντέδρασαν στην επιλογή της κυβέρνησης να καταφύγει στην αστυνομική καταστολή;

Η συμμετοχή του κόσμου στις διάφορες κινητοποιήσεις -μπλόκα, συγκεντρώσεις, απεργία- που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες είναι μεγάλη. Ειδικά οι τρεις, έως σήμερα, συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν πραγματικά εντυπωσιακά μαζικές. Η συμμετοχή είναι καθολική, διατρέχει οριζόντια την τοπική κοινωνία και τις πολιτικές ή κομματικές ταυτότητες. Έχει σημασία ότι οι θεσμικοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, βρίσκονται ενωμένοι απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

Ο ένας βασικός λόγος αυτής της καθολικής αντίδρασης είναι οι εν γένει κυβερνητικές επιλογές όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με αιχμή, έχω την αίσθηση, την απόφαση περί επίταξης. Ο δεύτερος λόγος ήταν η ίδια η πρωτοφανής παρουσία εκατοντάδων ανδρών ΜΑΤ στο νησί και η άγρια καταστολή που άσκησαν. Αυτή ήταν μια εξέλιξη η οποία δυναμίτισε το κλίμα και πραγματικά εξόργισε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

* Ποια είναι η στάση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο; Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση; Ποιές είναι οι προτάσεις σας για την εκτόνωση της έντασης;

Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ενεργά και άμεσα στις κινητοποιήσεις. Η Νομαρχιακή Επιτροπή και η δημοτική παράταξη κάνουν συνεχείς παρεμβάσεις για το ζήτημα. Δεν μπορούν προφανώς να μείνουν χωρίς αντίδραση από μέρους μας η επικίνδυνη -για τις τοπικές κοινωνίες και τους πρόσφυγες- μεταναστευτική πολιτική της Ν.Δ. ούτε οι αυταρχικές επιλογές της, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών.

Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο πως η δική μας παρέμβαση στοχεύει να διαφυλάξει τον δημοκρατικό χαρακτήρα των τοπικών αντιδράσεων και να απομονώσει τις ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες φωνές που θα επιχειρήσουν να καρπωθούν πολιτικά οφέλη.

Αυτό που ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν η άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ. Η κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να πράξει αυτό εν μέσω γενικής κατακραυγής για την τακτική της τυφλής καταστολής και την πλήρη αποτυχία της επιλογής της. Εν συνεχεία, όπως επίμονα ζητάμε τους τελευταίους μήνες, πρέπει να γίνει άμεση προώθηση στην ενδοχώρα ικανού αριθμού αιτούντων άσυλο ώστε να υπάρξει μια πρώτη αισθητή αποσυμφόρηση. Σε τρίτο επίπεδο, απαιτείται εγκατάλειψη των κυβερνητικών σχεδιασμών για κατασκευή υπερδομών στα νησιά.

* Πόσο διαφορετική ήταν η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της συμφόρησης των νησιών λόγω του προσφυγικού - μεταναστευτικού σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Νομίζω πως οι διαφορές της πολιτικής που ασκήσαμε εμείς με αυτήν της παρούσας κυβέρνησης θα πρέπει πλέον να γίνονται αισθητές και στους μεγαλύτερους επικριτές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι παραλάβαμε σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές και υπηρεσίες και εν μέσω των γνωστών πολυπληθών ροών του 2015, καταφέραμε να διαχειριστούμε σε ικανοποιητικό βαθμό το ζήτημα. Παρ’ όλες τις αστοχίες και ανεπάρκειες που μπορεί να μας καταλογίσει κανείς, ο αριθμός όσων παρέμεναν στα ΚΥΤ μετά το Μάρτιο 2016 δεν ήταν, στη χειρότερη περίπτωση, ούτε ο μισός από τον σημερινό των πλέον των 40.000.

Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, τοποθετήσαμε και στελεχώσαμε σχετικά γρήγορα την Υπηρεσία Ασύλου και άλλες υπηρεσίες στα νησιά, με αποτέλεσμα να γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό η προώθηση μεγάλης μερίδας των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, παρότι ήταν προφανώς δύσκολες, καταφέραμε να φτάσουν σε ένα ελάχιστο ανεκτό επίπεδο. Ταυτόχρονα, τους παρείχαμε πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Περιττεύει, νομίζω, να υπενθυμίσω τι ισχύει σήμερα ως προς αυτές τις διαστάσεις του ζητήματος στα νησιά, αποτέλεσμα καθαρά των επιλογών της Ν.Δ. Να υπενθυμίσω όμως κάτι άλλο: όταν διαπιστώσαμε ότι κάποιες επιλογές μας συναντούσαν την πλήρη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, δεν διστάσαμε να υποχωρήσουμε και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL