Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η "απόβαση" των ΜΑΤ στα νησιά και ο ρόλος της Ε.Ε. / Βία "μέσα", υποκρισία "έξω" η ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "απόβαση" των ΜΑΤ στα νησιά και ο ρόλος της Ε.Ε. / Βία "μέσα", υποκρισία "έξω" η ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό...

Την ώρα που οι εικόνες συμπλοκής μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων των ελληνικών νησιών κάνουν τον γύρο του κόσμου συνοδευόμενες από επικριτικά σχόλια εναντίον των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για κλειστά κέντρα, το ευρωπαϊκό αδιέξοδο στο προσφυγικό παραμένει και η υποκρισία βασιλεύει.

Άλλωστε, όπως σχολίαζε τις προηγούμενες μέρες το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", η επίσπευση απελάσεων και διαδικασιών, καθώς και τα κλειστά κέντρα είναι μέτρα τα οποία συνέστησαν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο με το σκεπτικό ότι, μόλις μαθευτούν, «θα έρχονται λιγότεροι».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ της Συρίας μεταξύ του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και των ανταρτών που υποστηρίζει η Τουρκία συνεχίζονται, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να αναγνωρίζει πως πρόκειται για "τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Συγχρόνως, η κατάσταση στη Λιβύη δεν έχει σταθεροποιηθεί και ο κίνδυνος εκτοπισμού ακόμα μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων είναι παραπάνω από υπαρκτός, όπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Πόσο, λοιπόν, άσκοπη αποδεικνύεται αυτή η λογική;

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δρα πανικόβλητη απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, που συνεχίζονται αμείωτες, και δεν διστάζει να μετατρέψει -με τη βία, πλέον- τα νησιά του Αιγαίου σε φυλακές ψυχών.

Η φράση του πατέρα Στρατή στη Λέσβο ότι η αστυνομία έχει "όπλα, εμείς τις καρδιές και τις ψυχές μας" πρωταγωνίστησε στα ρεπορτάζ των ξένων μέσων όπως η γαλλική “Le Monde” και η γερμανική “Zeit”. Το ίδιο και η δήλωση, νωρίτερα, του Φιλίππο Γκράντι, ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος έκανε λόγο για «σοκαριστικές και ντροπιαστικές συνθήκες» στα ελληνικά νησιά.

Φυσικά η αυταρχική στρατηγική της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να έχει επίσημα την «ευχή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, αναμένουμε από τις αρχές των κρατών - μελών να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις χρησιμοποιώντας μέτρα που είναι αναγκαία και αναλογικά» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη.

Εξάλλου η Επιτροπή υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, προσθέτοντας ότι η νησιωτική ασφάλεια αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

Και στο βάθος... το Δουβλίνο

Ποιος ο ρόλος, λοιπόν, των Ευρωπαίων; Ουσιαστικά μηδαμινός, αφού αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το 2016, ένα πραγματικά κοινό σύστημα ασύλου με αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, έχει καταλήξει σε απόλυτη αποτυχία. Η πρόταση της Επιτροπής για υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. κατέληξε στον κάδο των αχρήστων, όπως και οι όποιες παραλλάξεις της από τις τελευταίες χώρες που άσκησαν την προεδρία της Ε.Ε. ή το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο λόγος φυσικά η αμετακίνητη στάση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που απορρίπτουν κάθε σχέδιο για έναν πιο δίκαιο καταμερισμό ευθυνών, φέρνοντας την Ε.Ε. σε μια κατάσταση παρατεταμένου διχασμού.

Η νέα Επιτροπή θέλησε κι αυτή να προβάλει ως προτεραιότητά της την επίτευξη συμφωνίας στο εν λόγω θέμα. Όμως, τώρα όλα δείχνουν ότι ο πήχης κατεβαίνει. Τον επόμενο μήνα προβλέπεται να παρουσιάσει η Επιτροπή τις προτάσεις της για Κοινό Σύστημα Ασύλου, χωρίς όμως την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Ήταν αυτό που η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε πολεμήσει με νύχια και με δόντια, δηλαδή να μην χωριστούν τα διαφορετικά κομμάτια του νομοσχεδίου. Και ο λόγος, βέβαια, ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε ο δρόμος για τις χώρες του Βίσεγκραντ να επιβάλουν τη δική τους άποψη για «αλληλεγγύη» προκειμένου να βρεθεί συμφωνία.

Αυτή δεν είναι άλλη από την «προσφορά» χρημάτων και συνοριοφυλάκων στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα προκειμένου να μην περνάει κανένας πρόσφυγας στην υπόλοιπη Ευρώπη (με εξαίρεση τις χώρες που εθελοντικά θα δέχονται όσους και όποιους επιλέγουν).

Ακόμα και αυτή βέβαια η «λύση» είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί στις παρούσες συνθήκες, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ακόμη μία φορά. Η επόμενη προεδρία, στο δεύτερο μισό του έτους, ανήκει στην Γερμανία και μάλλον θα είναι το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» για το εν λόγω ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL