Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στα ψιλά / Φαντάσου να μην είχαμε και επιτελικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Φαντάσου να μην είχαμε και επιτελικό κράτος

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια αξιωματική αντιπολίτευση που επί μονίμου βάσεως ανίκανη ανέβαζε και απροετοίμαστη κατέβαζε την τότε κυβέρνηση, με την κριτική να βρίσκεται μονίμως στα κόκκινα. Στην κάθε ευκαιρία και με την παραμικρή αφορμή τα βέλη στρέφονταν κατά των κυβερνώντων με απίστευτη σφοδρότητα. Και από δίπλα μια μιντιακή συμμαχία να λειτουργεί όπως οι ενισχυτές του ήχου, δυναμώνοντας την ένταση των επιθέσεων.

Στην «ανικανότητα» των τότε κυβερνώντων αυτοί αντιπαρέθεταν με περισσή ευκολία τα ένσημα κυβερνητικής προϋπηρεσίας, τα οποία παρουσίαζαν ως εχέγγυο αποτελεσματικότητας άμα τη επιστροφή τους στην εξουσία.

Δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν θανάτους ανθρώπων, τραγωδίες, συγκυρίες, δυστυχήματα και φυσικές καταστροφές μοιράζοντας ευθύνες, βγάζοντας «εισαγγελικές αποφάσεις» και στέλνοντας ενόχους στο επικοινωνιακό απόσπασμα.

Εκμεταλλεύτηκαν τα πάντα. Στοχοποίησαν ανθρώπους. Καταδίκασαν πολιτικά πρόσωπα. Παρουσιάζοντας παράλληλα εαυτούς ως τη μόνη αποτελεσματική λύση που διέθετε έτοιμα σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που η «ανίκανη» κυβέρνηση αδυνατούσε να διαχειριστεί.

Έτσι πορεύτηκε για χρόνια εκείνη η αξιωματική αντιπολίτευση, που, παράλληλα με τις κατηγορίες κατά των κυβερνώντων, άθελά της έβαζε από τότε πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων με τις οποίες η ίδια φρόντιζε να χρεώσει τον εαυτό της σε μια μελλοντική διακυβέρνηση.

Και οι καιροί άλλαξαν. Και η αξιωματική αντιπολίτευση έγινε κυβέρνηση. Μόνο που ο πήχης έμεινε εκεί ψηλά όπου οι ίδιοι τον είχαν τοποθετήσει με την αυστηρή κριτική και την ευκολία των αναθεμάτων που κάποτε μοίραζαν.

Όμως τώρα που οι καιροί άλλαξαν αλλά τα προβλήματα κάνοντας τον κύκλο τους έρχονται και ξανάρχονται, τα ψέματα τελείωσαν για τους τότε αντιπολιτευόμενους και σημερινούς κυβερνώντες.

Τελείωσαν τα μικρά και τα μεγάλα ψέματα της δήθεν αποτελεσματικότητας, καθώς η κυβέρνηση περνά μονίμως κάτω από τον πήχη τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα.

Τελείωσαν τα ψέματα με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τελείωσαν τα ψέματα με την αντιμετώπιση ακόμη και συνηθισμένων καιρικών φαινομένων. Τελείωσαν τα ψέματα με τις φθηνές μεγαλοστομίες στην εξωτερική πολιτική. Όπως τελειώνουν τα ψέματα και με αυτούς που τους προηγούμενους χειμώνες κατηγορούσαν τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς της εποχικής γρίπης και σήμερα αντιμετωπίζουν με φαιδρή παθητικότητα μια παγκόσμια επιδημία που αύριο μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας.

Φαντάσου να μην ήταν και προετοιμασμένοι για όλα. Φαντάσου να μην είχαμε και επιτελικό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL