Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ψυχογιός: Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχογιός: Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό

«Η αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης θα μας βρει απέναντι. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο δίπλα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους πρόσφυγες», επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος σημειώνει «Στις αντιδράσεις των κατοίκων του Μανταμάδου η Κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να απαντήσει με ΜΑΤ και αυταρχισμό στο αίτημα για αποσυμφόρηση και διάλογο.

Το μόνο που καταφέρνουν με τους χειρισμούς τους σε ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί καθημερινή διαχείριση και ανθρωπισμό, είναι να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και αυτοματισμός , να επανεμφανιστούν τάγματα εφόδου ακροδεξιών στα νησιά και να καταφέρνουν «αγανακτισμένοι» γονείς να διώχνουν από το νηπιαγωγείο παιδιά προσφύγων στα Βρασνά. Και μέσα σε όλα αυτά, επιστρατεύουν πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ για να τιθασεύσουν εξαθλιωμένους πρόσφυγες, αλλά και τους κατοίκους των νησιών και να επιβάλουν Κέντρα-φυλακές.»

Η δήλωση του Γ. Ψυχογιού, τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει τα λάθη 7 μηνών στο προσφυγικό όχι με σχέδιο και βιώσιμες λύσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους πρόσφυγες, αλλά με βία καταστολή και αυταρχισμό. Από όταν επανασυστάθηκε το αρμόδιο Υπουργείο – που για λόγους ιδεοληψίας και άγνοιας είχε καταργήσει η ΝΔ - επιμένουμε ότι η ύπαρξή του δεν συνιστά πανάκεια για να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργήσει.

Το πρώτιστο λοιπόν είναι η επιστροφή της πολιτικής διαχείρισης του Προσφυγικού σε ένα μοντέλο αποσυμφόρησης των νησιών με τακτικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαμονής για όλους, ο ειλικρινής διάλογος με την τοπική κοινωνία και η απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο άσυλο και τις συνοριακές διαδικασίες, με αντίστοιχη πίεση προς την Ευρώπη για κατανομή των ευθυνών.

Ο διάλογος που εξήγγειλε ο κος Μηταράκης δεν έγινε ποτέ, ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα του Υπουργείου για να αποπροσανατολίσει την τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσει να την αιφνιδιάσει με τη δημοσίευση του επείγοντος διαγωνισμού για την κατασκευή του κλειστού κέντρου στην περιοχή της Καράβας. Στις αντιδράσεις των κατοίκων του Μανταμάδου η Κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να απαντήσει με ΜΑΤ και αυταρχισμό στο αίτημα για αποσυμφόρηση και διάλογο.

Το μόνο που καταφέρνουν με τους χειρισμούς τους σε ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί καθημερινή διαχείριση και ανθρωπισμό, είναι να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και αυτοματισμός , να επανεμφανιστούν τάγματα εφόδου ακροδεξιών στα νησιά και να καταφέρνουν «αγανακτισμένοι» γονείς να διώχνουν από το νηπιαγωγείο παιδιά προσφύγων στα Βρασνά. Και μέσα σε όλα αυτά, επιστρατεύουν πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ για να τιθασεύσουν εξαθλιωμένους πρόσφυγες, αλλά και τους κατοίκους των νησιών και να επιβάλουν Κέντρα-φυλακές.

Η αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης θα μας βρει απέναντι. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο δίπλα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους πρόσφυγες και καθιστούμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της αποκλειστικά υπεύθυνους για την εκρηκτική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται στα νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL