Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ανένδοτος Θάνου κατά της κατάλυσης του κράτους δικαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανένδοτος Θάνου κατά της κατάλυσης του κράτους δικαίου

Βρυξέλλες, αποστολή: Νίκος Μορφονιός

Με "ανένδοτο" ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων δικαίου σκοπεύει να απαντήσει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η οποία καθαιρέθηκε με μια σκανδαλώδη ρύθμιση με αναδρομική ισχύ από τη νέα κυβέρνηση.

Με την καταληκτική αυτή πρόταση ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η Β. Θάνου κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα "Ανεξάρτητες αρχές και κράτος δικαίου". Ένα κράτος δικαίου που πλήττεται βάναυσα στην Ελλάδα, όπως συνομολόγησαν όλοι οι ομιλητές, με φόντο και το νέο κρούσμα αντιδημοκρατικής εκτροπής με την απόπειρα αποκάλυψης της ταυτότητας προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής, (που συμπτωματικά εκτυλίχθηκε λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη της δημόσιας εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο).

Η "Αυγή" βρέθηκε εκεί καλύπτοντας την εκδήλωση, κατά την οποία ο λόγος της πρώην προέδρου του Αρ. Πάγου κυριάρχησε, καθώς ανέλυσε λεπτομερώς για ποιο λόγο η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με τον νόμο 4623/2019, με αναδρομική μάλιστα ισχύ -η οποία χρησιμοποιήθηκε για την αποπομπή της- παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας και του συντάγματος για την προστασία της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών.

Αρχικά, παραβιάζει την Οδηγία 1/2019, η οποία ενισχύει την ανεξαρτησία των μελών των εθνικών ανεξάρτητων αρχών, ορίζοντας ρητώς ότι "οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται. Για τον σκοπό αυτό, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίζει τους λόγους παύσης από την εθνική διοικητική αρχή ανταγωνισμού των προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις ασκώντας τις εξουσίες για τη ρύθμιση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να αρθούν τυχόν εύλογες υπόνοιες όσον αφορά την αμεροληψία τους και τη θωράκισή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων".

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι έπραξε η κυβέρνηση, η οποία όρισε εκ των υστέρων ασυμβίβαστα προσόντα, τα οποία δεν είχαν οριστεί κατά τον διορισμό των μελών της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για τον λόγο αυτό, η Β. Θάνου ισχυρίστηκε ότι "οι ανεξάρτητες Αρχές λειτουργούν κατ' εφαρμογήν του δικαίου της Ε.Ε.". Αιφνίδια λήξη θητείας ανεξάρτητης αρχής, όπως ανέφερε, υπήρξε σε Ουγγαρία και Ισπανία. Στην τελευταία, μάλιστα, η διοίκηση της αρχής Τηλεπικοινωνιών, που παύθηκε με αντίστοιχο τρόπο, προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο έστειλε ερώτημα στο δικαστήριο Ε.Ε. και αποφάνθηκε ότι η οδηγία που αναφέρεται στην ανεξαρτησία των αρχών είναι αντίθετη στη λήξη της θητείας των μελών τους!

Με βάση την απόφαση αυτή η πρώην πρόεδρος ευελπιστεί να κριθεί άκυρη η αποπομπή της από το ΣτΕ, στο οποίο πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε η υπόθεσή της κι αναμένονται αποφάσεις. Σε ερώτηση της "Αυγής", τι επιφυλάσσεται να κάνει στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί από το δικαστήριο, η Β. Θάνου απάντησε ότι "αν δεν δικαιωθούμε, καθώς στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει καταφανής παράβαση ενωσιακού δικαίου και αποφάσεων ευρωπαϊκού δικαστηρίου, θα προχωρήσουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αν χρειαστεί, ακόμη και σε ανένδοτο ενάντια στην κατάλυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας", κατέληξε σε υψηλούς τόνους.

Παπαδημούλης: Θολή απάντηση Βεστάγκερ

Μπορεί η κυβερνητική ρύθμιση να ήταν εξόφθαλμα φωτογραφική με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, σε απανωτές ερωτήσεις του τελευταίου η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ παρείχε μια θολή απάντηση, χωρίς να τοποθετείται ως προς τη σκανδαλώδη αναδρομικότητα της ελληνικής τροπολογίας. Αντίθετα, η Μ. Βεστάγκερ έσπευσε να απαντήσει ότι ακόμη δεν έχει παρέλθει η προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, ενώ υπάρχει και ως προς αυτό το θέμα σαφής ενωσιακή νομολογία που απαγορεύει τη λήψη εθνικών μέτρων κατά τη διάρκεια της προθεσμίας, εφόσον αντιβαίνουν στον σκοπό μιας Οδηγίας, όπως έγινε τώρα.

Κ. Αρβανίτης: Σύνθεση για να ανακοπεί η Ακροδεξιά

Εκ μέρους της διοργάνωσης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης μίλησε για την άνοδο της Ακροδεξιάς και ειδικότερα την ενίσχυσής της μέσω των ΜΜΕ σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που ομοιάζουν με την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από τρεις μεγιστάνες του Τύπου, που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Ο ίδιος προέταξε τη σύνθεση και τις συμμαχίες για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού κύματος, σημειώνοντας ότι "στην Ε.Ε. γίνονται συνθέσεις και συμμαχίες. Το ζήτημα της παρέμβασης για τη δημοκρατία δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα ούτε αγαθό της Αριστεράς. Μπορούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις να βρούμε κοινούς δρόμους και φωνές για συμμαχίες. Στην Ελλάδα δυστυχώς αυτές οι κινήσεις δεν έχουν δίαυλο επικοινωνίας", κατέληξε.

Παγκόσμιο πλήγμα στον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα

Ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, επισήμανε ότι η αποτελεσματική λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών προϋποθέτει συναίνεση σε πολιτικό και σύγκλιση αντιθέσεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ ο Κώστας Ζώρας, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου υπογράμμισε ότι "κατήργησαν τη Θάνου και διέκοψαν τη συζήτηση και την έρευνα για το Άργος Α.Ε.".

Τέλος, ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επέλεξε να αναφερθεί στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων τονίζοντας πως "η πολιτική στάση απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες θα αναπτύξει δυσμενείς συνέπειες σε βάρος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αλλά και σε βάρος της ασφάλειας. Δεν θα πλήξει μόνο την Ελλάδα αλλά θέτει υπό δοκιμασία τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο μέλλον όσοι κληθούν να καταθέσουν ως προστατευόμενοι ίσως φοβηθούν να μην ταυτοποιηθεί η ταυτότητα των μαρτύρων όπως στην Ελλάδα".

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, αλλά και οι βουλευτές Μάριος Κάτσης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL