Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Από την αποσυμφόρηση στα σχέδια για επίταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την αποσυμφόρηση στα σχέδια για επίταξη

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Μετά από επτά μήνες μπρος - πίσω όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού από την κυβέρνηση της Ν.Δ., με κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και επανίδρυσή του μετά από έξι μήνες, αλλαγές υπουργών και συντονιστών, οδηγηθήκαμε στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο απόλυτο μπάχαλο και σε μια πρωτοφανή κατάσταση.

Η άγνοια όσων εμπλέκονται στη διαχείριση του θέματος είναι παροιμιώδης και ακραία προκλητική. Δημιούργησαν μια αβίωτη κατάσταση, τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν (;) σε άθλιες συνθήκες -από πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης-, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, τους οποίους η Ν.Δ., οι πολιτευτές και οι αυτοδιοικητικοί που πρόσκεινται σε αυτήν προεκλογικά τους χρησιμοποίησαν τάζοντάς τους ότι «θα φύγουν όλοι» και λέγοντάς τους ότι ευθύνεται για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού τους χρησιμοποίησαν απροκάλυπτα μόνο και μόνο για να τους υφαρπάξουν την ψήφο και να καμωθούν τους σωτήρες και τους υπερασπιστές των νησιωτών και της κανονικότητας της καθημερινότητάς τους, σήμερα όχι μόνο τους αγνοούν, αλλά και τους εμπαίζουν.

Ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν τότε, που έρχονται στα νησιά μας οι μετανάστες γιατί δεν θέλει να φυλάξει τα σύνορα από ιδεοληψία, ενώ εκείνοι θα το πράξουν και θα μειωθούν οι ροές. Αποτέλεσμα της φύλαξης και του άρτιου σχεδιασμού που διατυμπάνιζαν είναι η κατάσταση που βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Για να καλύψουν την κατάσταση ακολούθησαν μια επικοινωνιακή πολιτική της κάμερας και των δελτίων των οκτώ, γεμάτη λόγια, μεγαλοϊδεατισμούς, εξυπνάδες. Από τα αποτελέσματα που ζούμε όλοι μας και αντί να παραδεχτούν την ανεπάρκειά τους μας παρουσιάζουν σχέδια ανεδαφικά και προκλητικά τετελεσμένα. Έφτασαν στο σημείο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να επιτάξουν εκτάσεις και κτήρια στα πέντε νησιά δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Επίταξη λοιπόν για την ασφάλειά μας...

Επίταξη αφού δεν μπορούν να αποσυμφορήσουν τα νησιά, γιατί πολύ απλά έπεσαν μέσα στην παγίδα που έστησαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δέσμιοι του ακροδεξιού λαϊκισμού και των δικών τους δημάρχων της ηπειρωτικής χώρας. Των δημάρχων που εκλέχθηκαν με τη σημαία να γράφει: “Θα φύγουν όλοι”. Αυτή είναι η πραγματικότητα, που γίνεται πολύ επικίνδυνη όταν χρησιμοποιούνται πρακτικές άλλων μαύρων εποχών.

Στο αδιέξοδο που δημιούργησε η Ν.Δ. και μη μπορώντας να κάνει κάτι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για προστασία των δικαιωμάτων όλων που εμπλέκονται και κατόπιν της καθολικής άρνησης για τη δημιουργία των κλειστών - ελεγχόμενων κέντρων απ’ όλους τους φορείς και την Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε να κάνει ό,τι και σε συνθήκες πολέμου να επιτάξει εκτάσεις και κτήρια, να καταστρέψει τα νησιά μας με το “έτσι θέλω”, να τα κάνει τεράστια κέντρα κράτησης, εμάς τους νησιώτες δεσμοφύλακες και να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες στα τεράστια κέντρα κράτησης διαβιώντας σε περιοχές απομονωμένες και σε συνθήκες στις οποίες δεν ζει άνθρωπος ούτε χειμώνα ούτε καλοκαίρι.

Τι είναι όμως πέντε νησιά μπροστά στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Σκέφθηκα πότε -και αν- άκουσα ξανά τη λέξη επίταξη. Δεν θυμάμαι, γιατί δεν θυμίζει δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης. Μου θυμίζει την επιστράτευση, μου θύμισε και το χαρτί που μας επέδωσαν ως εκπαιδευτικούς, αστυνομικά όργανα επί κυβερνήσεως Σαμαρά για να μην απεργήσουμε. Ήταν λίγο πριν μας στείλουν σε διαθεσιμότητα, πάλι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τους ξέρουμε, άλλωστε η Ν.Δ. δεν χάνει ευκαιρία να αποδείξει τι πιστεύει και σε ποιους απευθύνεται.

Επειδή όμως το ακροδεξιό παραλήρημα υπερβαίνει πλέον τα όρια, εμείς όλοι οι άλλοι, που αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα στη βάση της ανθρωπιάς και των δικαιωμάτων, μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος, μακριά από ρατσισμό και μισαλλοδοξία, που μαυρίζει τις ψυχές και καταστρέφει τα νησιά και τους κατοίκους τους. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της υπεύθυνης και τεκμηριωμένης στάσης που δίνει λύση στο κάθε πρόβλημα, χωρίς αυταρχισμό, επίδειξη εξουσίας και φόβου.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL