Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οδηγός για την επίτευξη της "δεύτερης φοράς Αριστερά" / Ομόφωνα εγκρίθηκε ο απολογισμός από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδηγός για την επίτευξη της "δεύτερης φοράς Αριστερά" / Ομόφωνα εγκρίθηκε ο απολογισμός από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο απολογισμός της περιόδου 2012 - 2019, ένα ιστορικό ντοκουμέντο που θα αποτελέσει τη βάση της προσυνεδριακής συζήτησης και παράλληλα οδηγό για την επίτευξη του στόχου τής "δεύτερης φοράς Αριστερά". Μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος, που αντέδρασαν με μεγάλη αμηχανία μπροστά στον ανοιχτό, ειλικρινή και συνολικό απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

"Βλέπουν κάτι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ αυτοί στο εσωτερικό τους. Βλέπουν συντροφικότητα, βλέπουν αλληλεγγύη, βλέπουν πίστη σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, παρά τις διαφορετικές απόψεις", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να πορευόμαστε με διαφορές που δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί, αλλά να πορευόμαστε με σύνθεση των απόψεων, προωθητική σύνθεση και δημιουργική σύνθεση".

"Η ταυτότητα κερδίζεται στους αγώνες"

"Πιστεύω βαθιά ότι αυτή η διαδικασία για μας, ο ειλικρινής και πολλές φορές τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός, είναι δύναμη", είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρώτη φορά ένα κόμμα που βρέθηκε στην κυβέρνηση "έχει το πολιτικό θάρρος, την πολιτική γενναιότητα" να αποτιμήσει αυτή την πορεία, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν τόλμη: "Υποτιμούμε τον εαυτό μας επιλέγοντας μια μάχη οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων σε οργανωτικά ζητήματα", είπε στο κλείσιμό του και πρόσθεσε: "Έχουμε να δώσουμε πολύ σοβαρές μάχες και στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ταυτότητά μας. Αλλά η ταυτότητα είναι κάτι που κερδίζεται καθημερινά μέσα στους αγώνες, μέσα στη δράση, στα συνδικάτα, στους κοινωνικούς χώρους, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στο πρόγραμμά μας".

Μέχρι τις 17 Απριλίου η παραλαβή της κάρτας μέλους

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε και ο οδικός χάρτης στον δρόμο προς το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε πλούσια συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης ένταξης των νέων μελών που έχουν εγγραφεί μέσω του iSYRIZA, ζήτημα για το οποίο υπήρξε και σχετική τροπολογία, η οποία απορρίφθηκε.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του κόμματος κατά την εισήγησή του εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα "και θέλουν να συμμετάσχουν στην κομματική μας ζωή -προφανώς και διά ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεών μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές", καλώντας τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος για "ανοιχτό μυαλό και δημοκρατία. Εσωκομματική δημοκρατία. Και τόλμη να προχωρήσουμε μπροστά".

Έτσι, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα ή διά ζώσης στις οργανώσεις μέχρι 17 Απριλίου θα παραλάβουν κάρτα μέλους, την οποία θα μπορούν να πάρουν έως και την ημέρα της ψηφοφορίας για τους συνέδρους, καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο, το ύψος του οποίου θα αποφασιστεί στη συνέχεια.

Την κάρτα μέλους θα παραλάβουν και τα παλιά μέλη καθώς θα δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο μελών ενώ με κάθε κάρτα θα δίνεται και ένας κωδικός για τη δυνατότητα συμμετοχής σε ψηφοφορίες.

Κάθε οργάνωση μελών θα έχει τον συντονιστή και τον υπεύθυνο που διαχειρίζεται την πλατφόρμα της οργάνωσης, που θα είναι σε επικοινωνία με την κεντρική πλατφόρμα, για την οποία θα έχει ευθύνη το Οργανωτικό Γραφείο και θα είναι σε συνεχή ανατροφοδότηση και οι οργανώσεις μεταξύ τους και θα διεξάγεται ουσιαστικός διάλογος.

Η τροπολογία

Η τροπολογία που καταψηφίστηκε με 55 ψήφους, λαμβάνοντας 50 υπέρ και 5 λευκά, ανέφερε πως η αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων -μέσω του Διαδικτύου- μελών θα έπρεπε να υπάρξει στις προσυνεδριακές διαδικασίες, με μία έστω παρουσία πριν από τις τελικές ψηφοφορίες ή ακόμα και κατευθείαν, σε κάποιες περιπτώσεις, στην τελική ψηφοφορία.

Δύο ακόμα τροπολογίες σχετικά με την ποσόστωση των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στο συνέδριο και τη νέα Κεντρική Επιτροπή απορρίφθηκαν από το σώμα της Κ.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Π.Γ. και πλέον της Κ.Ε. προβλέπει τη συμμετοχή σε ποσοστό 5% προσκεκλημένων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία. Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα Κ.Ε., είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

“Να δώσουμε χρεώσεις δουλειάς στον νέο κόσμο, να ανοίξουμε τις καρδιές μας”

"Πρέπει να ενθαρρύνουμε εντωμεταξύ όλοι, παλιοί και νέοι, ψηφιακοί και μη ψηφιακοί, αναλογικοί κ.λπ., να έχουν συμμετοχή στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στις οργανώσεις, στις μεγάλες εκδηλώσεις; Πρέπει. Πρέπει να το επιδιώξουμε. Αλλά μην πάμε τώρα και στο άλλο άκρο.

Να το βάλουμε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει κανείς και να βάζουμε τους συντρόφους μας να κάνουν τους απουσιολόγους και τους παρουσιολόγους", είπε στο κλείσιμο της διαδικασίας ο Αλ. Τσίπρας. "Σημασία δεν έχει ποια είναι η διαδικασία για να πάρουν την κάρτα τους αλλά να δώσουμε χρεώσεις δουλειάς στον νέο κόσμο, να ανοίξουμε τις καρδιές μας, τις αγκαλιές μας και τις ψυχές μας", πρόσθεσε.

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα

Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε μέσω της εισήγησης του Αλ. Τσίπρα την προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο θα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η οποία μεταφέρθηκε για τις 8 Μαρτίου. Η τελική έγκριση, βέβαια, θα δοθεί από το συνέδριο. Παράλληλα, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η συγγραφή του προγράμματος από την επιτροπή υπό τον Γ. Σταθάκη. Μάλιστα χθες συζητήθηκε η τελική του φάση στην Επιτροπή Προγράμματος.

Γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε τη μετάθεση της ΚΕΑ υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα "είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην πορεία προς το συνέδριο και στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στις οργανώσεις. Και πρέπει να συζητήσει με άνεση και η Επιτροπή Προγράμματος, μετά και η Π.Γ. και το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία". Μάλιστα στις 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Λάρισα το προσυνέδριο για την αγροτική πολιτική, εν όψει και της προγραμματικής συζήτησης.

Π. Σκουρλέτης για τα σενάρια αλληλοσπαραγμών στα "Παραπολιτικά" - "Οι κομμένες και ραμμένες κατά το δοκούν, κακόηχες και ασύνδετες υποκλοπές, συνιστούν μονάχα ένα αποτυχημένο παραπειστικό εγχείρημα"

Περαστικά τους...

Με μια ηχητική κοπτοραπτική τοποθετήσεων στην κλειστή Κεντρική Επιτροπή το site των "Παραπολιτικών" επιχείρησε να στοιχειοθετήσει τον δήθεν αλληλοσπαραγμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. "Τα 'Παραπολιτικά' σκηνοθετούν εμφύλιους σπαραγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι κομμένες και ραμμένες κατά το δοκούν, κακόηχες και ασύνδετες υποκλοπές, συνιστούν μονάχα ένα αποτυχημένο παραπειστικό εγχείρημα. Αποτυχία και στη δραματουργία. Περαστικά τους...", ήταν το σχόλιο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη μέσω Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL