Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
«Βοήθειά σου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Βοήθειά σου»

Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου η Φώφη Γεννηματά βρισκόταν σε περιοδεία στις δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου. Εκεί τη συνάντησε οπαδός του ΠΑΣΟΚ και, αφού της είπε κάποιες ενθαρρυντικές κουβέντες, της ανέφερε ότι εκείνος στον δυτικό τομέα «ψηφίζει Καρχιμάκη». «Βοήθειά σου» ήταν η «ξερή» απάντηση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο άνθρωπος κατάλαβε ότι η πρόεδρος του κόμματός του στηρίζει Νάντια Γιαννακοπούλου.

Την περασμένη εβδομάδα η Φ. Γεννηματά έλαβε επιστολή από τη (βουλευτή πλέον) Ν. Γιαννακοπούλου, στην οποία της έγραφε ότι αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα» η «φημολογία για ‘μορατόριουμ’ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στη Βουλή» επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος ούτε αποφάσεων συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.». Δεν το λες και ευχαριστήρια επιστολή για τη στήριξη που της παρείχε...

Η επιστολή Γιαννακοπούλου μαζί με τις δηλώσεις Λοβέρδου υπέρ των κλειστών κέντρων κράτησης αποτελούν την «επανάσταση της Δεξιάς» μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η απειλή της δεξιάς πτέρυγας προς τη Φ. Γεννηματά είναι καθαρή: «Θα σε ρίξουμε». «Και η ίδια γνωρίζει ότι εκεί είναι προσωρινά και ότι είναι προσωρινή» έλεγε την περασμένη εβδομάδα βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μάλιστα ο ίδιος εκτιμούσε ότι «δεν θα φτάσει ούτε μέχρι τις εκλογές ούτε μέχρι το συνέδριο» που έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Έχουν ήδη βρει τον υποψήφιό τους, που δεν είναι άλλος από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Λέγεται ότι έχουν γίνει κινήσεις προσέγγισης, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί να εμφανίστηκε στα εσωκομματικά προερχόμενος από τη δεξιά πτέρυγα, όμως τώρα βρίσκεται αριστερότερα της Φ. Γεννηματά. Άρα θα πρέπει να τους δώσει εγγυήσεις αν θέλει να γίνει πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι παράγοντες της δεξιάς πτέρυγας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρούν ότι δεν περνάει στη βάση του κόμματος ούτε η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν ότι όσοι απέμειναν στο κόμμα έχουν «αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά» και πιο εύκολα θα μετακινηθούν προς τη Ν.Δ. παρά θα αποδεχθούν μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, που δείχνουν ότι αρχίζει εσωτερική σύγκρουση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. εφόσον η Φ. Γεννηματά απορρίψει το τελεσίγραφο, έχει σημασία ότι ήδη ορισμένοι από τη δεξιά πτέρυγα αρχίζουν να μιλούν υπέρ της αυτονομίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Φροντίζουν να ασπαστούν την ιδέα της αυτονομίας -η απουσία της οποίας είναι ενοχλητική για κάθε μέλος ενός κόμματος- ξεχνώντας ότι η συναντίληψη απέναντι σε μία δεξιά κυβέρνηση ή ακόμη και η συνεργασία σε επιμέρους τομείς εναντίον της Ν.Δ. δεν σημαίνει άρνηση της αυτονομίας.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι συγκυβέρνησε με τη Δεξιά χωρίς να χάσει την αυτονομία του -την πολιτική του δύναμη απώλεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL