Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ενημερωτικό δελτίο iSYRIZA #7: Κλειστές δομές, καταδικασμένες ζωές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημερωτικό δελτίο iSYRIZA #7: Κλειστές δομές, καταδικασμένες ζωές

Η μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος σε αυτό το κορυφαίο της έργο είχε τοποθετήσει δέκα άγνωστους μεταξύ τους ταξιδιώτες, σε ένα απομακρυσμένο νησί. Οι δέκα ήρωες έπεσαν στην παγίδα ενός αλαζονικού ανθρώπου, εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να το εγκαταλείψουν. Εκεί, ένας ένας δολοφονούταν με μυστηριώδη τρόπο, μέχρι που έπεσε νεκρός κι ο τελευταίος.

Στο προσαρμοσμένο αστυνομικό μυθιστόρημά μας “Δέκα μικροί υπουργοί”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει το προσφυγικό με όρους ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να τοποθετήσει υπεύθυνους ανθρώπους με ειδικό βάρος και εμπειρία, που να μπορούν να κρατήσουν σταθερά το τιμόνι της διαχείρισης. Αντίθετα, τοποθετεί ανθρώπους μιας χρήσης, που είτε είχαν πρωταγωνιστήσει σε φιέστες λαϊκισμού όσο ήταν στην αντιπολίτευση, είτε δεν μπόρεσαν να αντισταθούν σε μια πολιτική καρέκλα κι ας βρίσκεται σε ένα κεκαυμένο γραφείο.

Πρώτα, ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο στον Γιώργο Κουμουτσάκο, τον οποίο προηγούμενα είχε αφήσει να πνιγεί στις Πρέσπες. Ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε σκληρή αντιπολίτευση κατά της ομώνυμης συμφωνίας, τόσο που κατέστη τελικά ακατάλληλος για το υπουργείο Εξωτερικών που επιθυμούσε. Χολωμένος παρέλαβε τον φάκελο της μετανάστευσης, αλλά δεν τον άνοιξε ποτέ. Και τελικώς βρέθηκε από υπουργός Εξωτερικών, υφυπουργός του Μηταράκη.


Ύστερα ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε σε έναν στρατηγό, πολιτικά αδιάφορο, τον οποίο έκανε υφυπουργό Άμυνας, την διαχείριση του προσφυγικού, δίνοντάς του εκ των πραγμάτων περιορισμένες αρμοδιότητες. Τα αποτελέσματα ήταν από γραφικά μέχρι καταστροφικά.

Εκεί κάπου στα μισά του δρόμου, μέχρι να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όρισε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τοποθέτησε δίπλα της και τον Απόστολο Δοξιάδη. Μετά τον ορισμό τους, εξαφανίστηκαν κι αυτοί.

Και ενώ πλήθαιναν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα νησιά και η κατάσταση είχε γίνει εκρηκτική αποφάσισε να επαναφέρει το υπουργείο και να ορίσει υπουργό τον Νότη Μηταράκη. ‘Όχι επειδή έχει κάποια γνώση για το θέμα. Απλά ο Νότης Μηταράκης ήταν πρόβλημα στο Εργασίας που βρισκόταν και με την τοποθέτησή του εκεί έλυσε ένα πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δια της τακτικής της μεταφοράς των βαρών “δολοφονεί” υπουργούς για να μένει ο ίδιος όρθιος στα μετόπισθεν. Την ίδια ώρα, όσο επιδίδεται σε μακιαβελικούς χειρισμούς, η ανθρωπιστική κρίση αυξάνεται. Χιλιάδες άνθρωποι απελπισμένοι δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες δείχνουν αδύνατον να περιοριστούν. Και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του “δεν έμαθε τίποτα, δεν ξέχασε τίποτα”.

Στους “Δέκα μικρούς νέγρους” στο τέλος όλοι την πλήρωσαν. Αφ’ ενός για την αλαζονεία τους να δεχθούν μια πρόσκληση για ένα ειδυλλιακό ταξίδι παραγνωρίζοντας βασικές λεπτομέρειες. Και αφ’ ετέρου – το μαθαίνουμε προς το τέλος – για τη συμμετοχή τους σε ένα παλιό έγκλημα.

Ακολουθεί spoiler: Δεν έφυγε ζωντανός από το νησί ούτε ο ιθύνων νους.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL