Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στην πορεία προς το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην πορεία προς το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Των Δημήτρη Βίτσα - Γιάννη Μπασκόζου*

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προχωρήσει πετυχημένα το εγχείρημα της διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα μαζικό δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό συνέδριο, γιορτή δημοκρατίας, πολιτικής και προγραμματικής ανανέωσης, όπου θα διασφαλίζεται η ισότιμη ενεργητική συμμετοχή νέων και παλαιότερων μελών.

Η απαιτούμενη προγραμματική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έχει στο κέντρο της τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα ως διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού για την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Το πρόταγμα του σοσιαλισμού στο σήμερα περνάει μέσα από τους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που πυροδοτούνται και εντείνονται από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η ολική επικράτηση του αντιδραστικού μπλοκ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εκλογές του Ιούλη επιστεγάζεται από την ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού, καθώς και την ολική αντεπίθεση σε διαχρονικά δικαιώματα και κεκτημένα της πενταετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από την εργασία και το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων μέχρι τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η ολική αντεπίθεση συνοδεύεται από βαθιές θεσμικές τομές στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής με στόχο να διασφαλιστεί ότι η Αριστερά δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει ξανά την κυριαρχία του αντιδραστικού μπλοκ. Φέρει δε την απόλυτη στήριξη και συναίνεση των ΜΜΕ που κόβουν και ράβουν την ενημέρωση στα μέτρα τους. Οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι κομβικές στον βαθμό που αποτελούν εκφάνσεις της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο φόντο της λήξης των μνημονίων και της σταδιακής αποκλιμάκωσης της κρίσης με την κοινωνία «όρθια», αμφότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η αντιπαράθεση μετατοπίζεται από το δίπολο Μνημόνιο - αντιμνημόνιο στις νέες συνθήκες όπου το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό αφήγημα προτάσσει την επιστροφή στην «κανονικότητα» της Ελλάδας του 2000. Σε αυτές τις νέες συνθήκες καλούμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουμε εκ νέου τους όρους της αντιπαράθεσης, όπου η διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς αποκτά σαφή και κυρίαρχα χαρακτηριστικά. Η σύγκρουση κεφάλαιου - εργασίας παίρνει έντονο διεθνικό χαρακτήρα και οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μεσοβέζικες.

Να είμαστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή

Η υπεράσπιση της εργασίας, του μισθού και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων, η ευημερία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που ήταν κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένη ή περιορισμένη μέχρι πρόσφατα, η άμεση κινητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή με μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, η βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου πρέπει να αποτελούν κεντρικά στοιχεία του πολιτικού μας σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι το κόμμα που ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να εκφράζει τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, κάθε πληττόμενη ή ευάλωτη κοινωνική ομάδα, να επεξεργάζεται και να συνθέτει τα αιτήματα τους σε μια συνεκτική προοδευτική πολιτική στρατηγική και να αγωνίζεται για την πραγμάτωσή τους. Από τις γειτονιές και τους χώρους εργασίας μέχρι το κοινοβούλιο. Με ουσιαστικό προγραμματικό λόγο να είμαστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή. Να είμαστε πρωταγωνιστικό κομμάτι όλων των μικρών και μεγάλων κοινωνικών αντιστάσεων. Να είμαστε η θρυαλλίδα αυτών. Με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με κινήματα και συλλογικότητες. Με την κοινωνική χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα ως βασικό κριτήριο της πολιτικής μας.

Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη αλλά με πνεύμα διεκδίκησης και όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας. Η ριζική επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε κατεύθυνση φιλειρηνική, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική, ανταγωνιστική στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση του οράματος της ενότητας και της συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών.

Κόμμα μαζικό και ανοιχτό στην κοινωνία

Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε ένα κόμμα μαζικό και ανοιχτό στην κοινωνία. Ένα κόμμα που εργάζεται με τόλμη και σχέδιο για την αναγκαία οικοδόμηση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τέτοιες συμμαχίες πρέπει να επιδιώκουμε πρώτα και κύρια με κοινωνικές δυνάμεις και κινήματα, αλλά και με πολιτικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες, στη βάση προγραμματικού διαλόγου. Οι συμμαχίες μας στοχεύουν στην έκφραση και υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, των δυνάμεων της εργασίας, μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, σε συνάρτηση με την υγιή μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Η συμμαχία με δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας στη χώρα μας και την Ευρώπη, που παίρνουν αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό, είναι αναγκαία συνθήκη δημιουργίας ενός προοδευτικού αντίπαλου δέους στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και του φασισμού, επ’ ουδενί όμως διολίσθηση ή ενσωμάτωση στον αστικό συνασπισμό εξουσίας, την ιδεολογία και τις πρακτικές αυτού, ούτε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ εντός μιας ασαφούς προοδευτικής παράταξης.

Μέσα στη ζοφερή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις οικονομικές προοπτικές των εργαζόμενων και μεσαίων στρωμάτων κατάσταση, με τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια της σκληρά νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ν.Δ., απαιτείται να σπάσει άμεσα η λογική του αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία της μεγάλης πλειοψηφικής προοδευτικής παράταξης, με κορμό το μαζικό ενισχυμένο ποιοτικά και ποσοτικά κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανασυγκρότηση εν κινήσει»

«Ανασυγκρότηση εν κινήσει» είναι αυτό που χρειάζεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστοιχηθεί ακόμα καλύτερα με τις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζόμενων της υλικής και πνευματικής παραγωγής, της πόλης και της υπαίθρου, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. Για να είναι παντού παρών, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα πολύμορφα κινήματα.

Δεν χρειαζόμαστε ένα «άλλο κόμμα», αλλά ένα «κόμμα αλλιώς». Ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα υιοθετεί και θα εκφράζει προχωρημένες ιδέες, με σαφές ταξικό πρόσημο υπέρ των αδύναμων, κινηματική πρακτική, άρνηση ενσωμάτωσης στο κυρίαρχο σύστημα. Παράλληλα, χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα μένει μακριά από στερεότυπα, δογματισμούς και φανατικές προσκολλήσεις, που θα εμπιστεύεται βαθιά τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη δύναμη της συμμετοχής των μελών αλλά και του λαού ευρύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα χιλιάδες νέα μέλη που προσέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο καλοδεχούμενοι αλλά και απαραίτητοι, ως ισότιμοι διαμορφωτές της νέας εποχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να απεμπολήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του που τον έφεραν μέχρι εδώ για να τους «χωρέσει όλους». Δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε κεντρώο - κεντροαριστερό σχήμα, όπως πολύ έντονα μας καλούν διάφορα κέντρα έξω από το κόμμα, που δεν τρέφουν κανένα σεβασμό και εκτίμηση σε αυτά που κάναμε μέχρι τώρα. Που προσπαθούν να παρέμβουν ώστε να παγιωθεί πάλι ένας κλασικός συναινετικός δικομματισμός στη θέση του διπολισμού, του οποίου ο ένας πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει και δεν θέλει να έχει τον ρόλο του άοσμου και άχρωμου ενός πόλου του κλασικού δικομματισμού, που κατέρρευσε με την κρίση και τα μνημόνια, αλλά κυρίως με το αρνητικό φορτίο που κουβαλούν οι καταστροφικές για τη χώρα και τον λαό πολιτικές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κρατήσει τα βασικά στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ αφήνοντας στην άκρη τις διαχρονικές, κοινά διαπιστωμένες παθογένειες για να μπορέσει να εντάξει στις γραμμές του τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γνωρίζουμε πως οι πολίτες που προσέρχονται για να γίνουν μέλη κατά χιλιάδες, αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη να δυναμώσει ο ρόλος του κόμματος ως αποτελεσματική απάντηση στη δεξιά αυταρχική κατρακύλα, έλκονται από το αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό φορτίο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι νεοεισερχόμενοι δεν επιθυμούν να βρουν μπροστά τους αυτά που άφησαν πίσω τους (αντιδημοκρατικές κομματικές πρακτικές, προσωπολατρία, φέουδα, φθαρμένα πρόσωπα, απομάκρυνση από ιδέες και οράματα για "ρεαλιστικές επανατοποθετήσεις", ούτε βέβαια και παγιωμένες η εξ οφίκιο καπαρωμένες θέσεις κομματικής εξουσίας).

Οργανώσεις Μελών κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ

Επιδιώκουμε να επαναθεμελιωθεί η πολιτική λειτουργία των Οργανώσεων Μελών και να ξαναζωντανέψει η πολιτική συζήτηση σε αυτές. Αισθανόμαστε την ανάγκη να επαναλάβουμε τη συστατική ουσία του καταστατικού του κόμματός μας. Οι Οργανώσεις Μελών αποτελούν το κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ και την εκπόνηση των επιμέρους πολιτικών στοχεύσεων στον κοινωνικό χώρο αναφοράς τους. Την ίδια ώρα τα δευτεροβάθμια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακτήσουν τον ρόλο τους ως όργανα πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού της δράσης των Οργανώσεων Μελών αναφοράς τους. Κοινό παρονομαστή της ανασύνταξης του κόμματος αποτελεί η τακτική δημοκρατική λειτουργία και η αλληλεπίδραση των Οργανώσεων Μελών και των Οργάνων του κόμματος.

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι όποιος/όποια επιθυμεί να συμβάλλει στο κοινό μας σχέδιο και συμφωνεί με την ομόφωνα εγκριθείσα διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ζητούμενο είναι η ομαλή ένταξη όλων των νέων μελών και η ποιοτική αναβάθμιση του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να διασφαλιστεί και η ισότιμη συμμετοχή τους προς το 3ο Συνέδριο, με θεσπισμένες, συμφωνημένες δημοκρατικές θετικές ρυθμίσεις, εντός του πνεύματος του καταστατικού, αλλά με ευελιξία και πνεύμα καλής θέλησης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου και η καθολική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα μας προσανατολίζει καθοριστικά προς την κατεύθυνση της ταξικής υπεράσπισης των συμφερόντων όλων αυτών που μας στήριξαν και μας στηρίζουν, ενταγμένων βεβαίως σε μια συνεκτική πολιτική για την πρόοδο και την ευημερία της μεγάλης πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα καθιστά αναγκαία την πολιτική αξιολόγηση και κριτική αποτίμηση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη φάση της ανόδου και την περίοδο της διακυβέρνησης. Η αποτίμηση αυτή οφείλει να γίνει με οργανωμένο τρόπο, προκειμένου να ενσωματωθεί δημιουργικά στην απαιτούμενη προγραμματική ανανέωση. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά χρήσιμο και εποικοδομητικό το κείμενο απολογισμού που παρουσιάστηκε στην Π.Γ.

Βασικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάκτηση της πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας. Γι’ αυτό χρειάζεται όσο ποτέ η ιδεολογικοπολιτική συντροφική συζήτηση και πιθανά αντιπαράθεση.

Ο ρόλος των τάσεων

Σε αυτό το καθήκον είναι προφανώς χρήσιμος ο ρόλος των τάσεων, τάσεων όμως που δεν θα προσλαμβάνουν τα απεχθή χαρακτηριστικά της φράξιας και των ιδιοτελών στρατηγικών ή τον ρόλο του κόμματος μέσα στο κόμμα. Ανησυχούμε λοιπόν και θα αντιταχθούμε στις απόπειρες προνομιακού προσεταιρισμού των νέων μελών και των προσερχόμενων στην προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος. Διαφωνούμε ριζικά με όσους ομνύουν στο «νέο» και στο δικαίωμα έκφρασης των νέων μελών χρησιμοποιώντας τις πιο αδιέξοδες, αρνητικά δοκιμασμένες συνταγές.

Θεωρούμε πως αν οι στόχοι μας αποδειχθούν ρεαλιστικοί και πλειοψηφικοί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, πιθανότατα θα τροποποιηθεί και όλο το σκηνικό των τάσεων, αλλά ίσως και η ίδια η αναγκαιότητα τους, τουλάχιστον όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Μ’ αυτές τις βασικές αρχές και απόψεις προσερχόμαστε στο 3ο Συνέδριο μας, πιστεύοντας ακράδαντα, ότι ο διευρυμένος και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι προστεθεί στον τίτλο με απόφαση του Συνεδρίου, με πρόεδρο τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα και προωθώντας τις απαραίτητες συμμαχίες, μπορεί να οδηγήσει τον λαό σε νέες νίκες και στην εκ νέου ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

* Ο Δημήτρης Βίτσας είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL