Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Θεοδ. Κουρίδης, τότε νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ: / Θεοδ. Κουρίδης, τότε νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ: «Πέτρο, πρόσεχε, πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεοδ. Κουρίδης, τότε νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ: / Θεοδ. Κουρίδης, τότε νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ: «Πέτρο, πρόσεχε, πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός»

Κι εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι η δίκη για τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου ήταν κάποιου είδους κοινωνικό πείραμα σχετικά με τις δυνατότητες ανθρώπων χωρίς μνήμη να συμμετέχουν σε ακροαματικές διαδικασίες, βρέθηκε ο πρώτος μάρτυρας της υπόθεσης που ευδόκησε να πει κάτι άλλο εκτός από «δεν θυμάμαι». Πρόκειται για τον Πέτρο Κωνσταντινέα, πρώην διεθνή διαιτητή, πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, όταν «άγνωστοι» ανατίναξαν τον φούρνο του, μετά από έναν αγώνα Ξάνθης - Ολυμπιακού τον οποίον κέρδισε η ομάδα της Θράκης, παρά τις πιέσεις που είχε δεχθεί ο διαιτητής για το αντίθετο.

Ο κ. Κωνσταντινέας μίλησε αναλυτικά για τις απόπειρες επηρεασμού του πριν τον αγώνα εκείνο, προς όφελος του Ολυμπιακού, αλλά και για το τι ακολούθησε την άρνησή του να ακολουθήσει τις υποδείξεις, τόσο για τον ίδιο όσο και συνολικά για τις αρμόδιες επιτροπές της ελληνικής διαιτησίας.

Όπως ανέφερε ο παλαίμαχος ρέφερι, τις παραμονές του αγώνα δέχτηκε επίσκεψη από τον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ Θεοδ. Κουρίδη, ο οποίος του είπε ότι θα περάσει από τον φούρνο του «να αγοράσει μερικά παξιμάδια». Τελικά, όμως, αποδείχτηκε ότι πρόθεση του Κουρίδη ήταν να επηρεάσει τον Κωνσταντινέα, στον οποίον ανέφερε: «την Κυριακή πρόσεξε, Πέτρο, πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός». Του επισήμανε δε ότι ο τότε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Κύρος Βασσάρας «είναι τελειωμένος». Ο Κωνσταντινέας απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται και την επόμενη ημέρα επικοινώνησε με τον τότε αντιπρόεδρο της ΕΠΟ Άρη Σταθόπουλο, ο οποίος του επανέλαβε την ίδια προτροπή, λέγοντάς του ότι «τα πράγματα με τον Μαρινάκη έχουν φτιάξει, πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός», για να λάβει την απάντηση του Κωνσταντινέα «θα παίξω αυτό που θα δω» και να ανταπαντήσει «Πέτρο, πρόσεχε».

Την επόμενη του αγώνα, τον οποίον κέρδισε η Ξάνθη, ο Κωνσταντινέας δέχθηκε τηλέφωνο από τον Κύρο Βασσάρα, ο οποίος απαγόρευε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους διαιτητές μετά τους αγώνες μέχρι να λάβει τις εκθέσεις των παρατηρητών διαιτησίας. Ο Βασσάρας ρώτησε τον Κωνσταντινέα τι συνέβη και «τον έχουν πρήξει στα τηλεφωνήματα». Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Κύρος Βασσάρας καρατομήθηκε από την ΚΕΔ, ο φούρνος του Κωνσταντινέα δέχθηκε βομβιστική επίθεση και, όπως είπε, ο Σταθόπουλος τον πήρε τηλέφωνο ταραγμένος για να του πει ότι από τον Ολυμπιακό «ζητάνε το κεφάλι του».

«Ένας κύκλος επιχειρηματιών ελέγχει μίντια, ομάδες και ελέγχουν την πολιτική εξουσία, αλλά εγώ θα πω την αλήθεια», δήλωσε λίγο αργότερα ο Π. Κωνσταντινέας, μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης είχε καταθέσει αναφορικά με παλαιότερες καταγγελίες του, για τις οποίες είπε ότι βασίζονταν σε διαβεβαιώσεις τρίτων, για τις οποίες πιστεύει ότι ήταν αληθινές, που αφορούσαν καρατομήσεις διαιτητών και εύνοιες σε τοπικές ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL