Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΙ / Αντιμέτωποι με ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΙ / Αντιμέτωποι με ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Έχει γίνει πια απολύτως κατανοητό από τους συμπολίτες μας ότι ο μύθος που καλλιέργησε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση σχετικά με τη μεσαία τάξη, ότι θα λάμβανε πρωτοβουλίες ως κυβέρνηση για να την απαλύνει, ήταν άλλο ένα χονδροειδέστατο ψέμα, ήταν άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα -όπως τόσα άλλα-, με μόνο στόχο την υφαρπαγή των ψήφων και τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού πέρασε πλέον επαρκής χρόνος, αντιλήφθηκαν οι πάντες ότι ποτέ δεν νοιαζόταν για τη μεσαία τάξη, αλλά μόνο για τους λίγους και ισχυρούς και ιδιαιτέρως για τη νομή της εξουσίας.

Μέσα σε έξι μήνες έκαναν τα πάντα για να αποδείξουν την ακραία νεοφιλεύθερη πολιτική τους, καταργώντας οτιδήποτε είναι προς όφελος των μεσαίων και ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Τους ασθενέστερους συμπολίτες μας που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ομπρέλα και τους προστάτευε, τους έδωσε φωνή και τη θέση που δικαιούται ο κάθε πολίτης, τους «διαφορετικούς», τους Ρομά.

Τους ήθελαν στο περιθώριο και αόρατους

Θυμόμαστε όλοι τι γίνονταν πριν το 2015. Άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια, οι νέοι μετανάστευαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν, οι δημόσιες δομές ήταν εξαθλιωμένες (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια), υπήρχε τέτοια φτώχεια στα κατώτερα στρώματα και τόση ανισοκατανομή πλούτου, απόρροια ακριβώς των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στα Μνημόνια και κατέστρεψαν τη χώρα.

Η επιλογή το 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει με το πρώτο νομοσχέδιο το σχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν ίσως η πιο ανθρώπινη και σοβαρή πρόταση αντιμετώπισης ενός υπαρκτού προβλήματος που εσκεμμένα έκαναν ότι δεν έβλεπαν, γιατί είχαν άλλες προτεραιότητες και πολύ περισσότερο γιατί αδιαφορούσαν. Πάρθηκαν τότε μέτρα και δόθηκαν ενισχύσεις (ΚΕΑ, επίδομα στέγασης, ενοικίου) που βοήθησαν και προσπάθησαν να εντάξουν ισότιμα αυτούς τους συμπολίτες μας στην κοινωνία, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τους ήθελαν στο περιθώριο και αόρατους.

Η προσπάθεια όμως ένταξης στην κοινωνία όλων αυτών των ανθρώπων, εκτός από πολιτική επιλογή προϋπόθετε και οικονομική ενίσχυση η οποία φάνηκε και πολύ περισσότερο χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση -τότε- και τα ΜΜΕ, ότι φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη.

Πες, πες, όπως το συνήθιζαν, στοχοποιώντας αυτούς τους ανθρώπους και τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο για την επιλογή του, κατάφεραν να επηρεάσουν πολλούς συμπολίτες μας που έδωσαν την ευκαιρία στη Ν.Δ. να ξανακυβερνήσει και να ξαναμπούν από τα δεδομένα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. πολλοί ξανά στο περιθώριο.

Έπεσαν σαν χάρτινος πύργος

Τι έγινε όμως σ’ αυτό το διάστημα και έπεσαν σαν χάρτινος πύργος τα ταξίματα και τα «θα» της Ν.Δ., συνεπικουρούμενης πάντα από τα ΜΜΕ, που υποκριτικά νοιάζονταν τότε για τη μεσαία τάξη και σήμερα τσιμουδιά, επιστροφή στα παλιά με βλαχογκλάμουρ δελτία για να ξεχνιόμαστε και να χορταίνει το μάτι.

Βαρεθήκαμε να ακούμε τη Ν.Δ. ως αντιπολίτευση να μιλά για ανάπτυξη, επενδύσεις, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων.

Τι βλέπουμε όμως καθημερινά με βάση τα στοιχεία της Εργάνης; Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια η ανεργία αυξάνεται, μειώθηκαν οι εξαγωγές κατά 11%, η βιομηχανική παραγωγή κατά 8,1%. Με σειρά νομοθετημάτων κατάφεραν, εκτός των άλλων, να ενταθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να μειωθούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπισης της ανεργίας.

Το κοινωνικό μέρισμα το οποίο επιστρεφόταν στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας επί τέσσερα έτη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη χρονιά μειώθηκε από τη Ν.Δ. από 850 εκατ. ευρώ σε 200 εκατ. ευρώ. Η μη στήριξη στη μεσαία τάξη αποδεικνύεται πεντακάθαρα, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την περίοδο των γιορτών με μείωση εισπράξεων μεγαλύτερη του 30%.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών του κεφαλαίου, υλοποιεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης ακραία νεοφιλελεύθερο με συρρικνωμένα δικαιώματα, με λιγότερες κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους, με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ανισότητες και διακρίσεις.

Σήμερα τα ΜΜΕ δείχνουν ανέμελα και ευτυχισμένα, όλα πάνε καλά. Ακόμα και την προστασία της πρώτης κατοικίας χαρακτηρίζει υπουργός ζημιογόνα και στα κανάλια πέρα βρέχει. Λίγο - πολύ μας λένε ότι όλα γίνονται για το καλό μας.

Έχουμε λοιπόν από τη μία την κυβέρνηση που υλοποιεί αυτή την αντικοινωνική, άνιση και φοβερά ταξική πολιτική και από την άλλη τα ΜΜΕ που δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται σοβαρή και στοχευμένη αντιπολίτευση, λόγος πειστικός με επιχειρήματα και τεκμηριωμένος, καθαρός λόγος, που πείθει. Χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά έτσι μόνο μπορούν να αντιμετωπιστούν ο σκοταδισμός και το «ολοταχώς πίσω».

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL