Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Νέα συνεδρίαση της Π.Γ. σήμερα για το κείμενο του απολογισμού / Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα συνεδρίαση της Π.Γ. σήμερα για το κείμενο του απολογισμού / Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα εισηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το ερχόμενο σαββατοκύριακο όπως ανέφεραν χθες κομματικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας. Η Π.Γ. που συνεδρίασε χθες συζήτησε τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του κόμματος τον Μάιο, ενώ θα υπάρξει σήμερα νέα συνεδρίαση στις 12 στο μεσημέρι προκειμένου να παρουσιαστεί το κείμενο του απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στην Κ.Ε.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στην Κ.Ε. την πρότασή του για προσθήκη στο όνομα του κόμματος προκειμένου να εκφράσει και στον τίτλο τη διεύρυνση και το άνοιγμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πρόταση του Αλ. Τσίπρα προκύπτει μετά από διαβούλευση και με στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και θα τεθεί προς έγκριση στην Κ.Ε..

Σε περίπτωση ωστόσο που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ήτοι στις 5-6 Απριλίου. Η Π.Γ. συζήτησε επίσης, στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου, να εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Κάρτα για νέα και παλιά μέλη

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, η Π.Γ. αποφάσισε την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών και τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη, παλιά και νέα.

Σημειώνεται πως η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ανά την χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Ο οδικός χάρτης

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο, αποφασίστηκε να προταθεί: Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού όσο και το πρόγραμμα. Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές γίνεται, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου. Επισημαίνεται ακόμα ότι όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

5.000-6.000 σύνεδροι

Οι υπολογισμοί της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για 5.000-6.000 συνέδρους. Κομματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι, μιας και πρόκειται για συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα Κ.Ε. είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αλ. Χαρίτσης: Κανείς δεν διαφωνεί στον στρατηγικό στόχο

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ "κανείς δεν διαφωνεί ως προς τον στρατηγικό στόχο". "Η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί σε ευρύτερα στρώματα”, σημείωσε και πρόσθεσε πως, “αντίθετα με τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού, είμαστε ένα ζωντανό κόμμα, στο οποίο όλες οι φωνές και οι διαφωνίες ακούγονται”.

Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε ακόμα για τις προγραμματικές συγκλίσεις, σε συνέντευξή του στο “Βήμα”, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρος σχετικά με την ανάγκη διαμόρφωσης πειστικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. "Η απλή αναλογική άλλωστε διαμορφώνει συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Όλοι θα κληθούν να πάρουν θέση στα ξεκάθαρα διλήμματα που θα προκύψουν", είπε χαρακτηριστικά.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:

Η διεύρυνση έχει ποσοτική αλλά και ποιοτική διάσταση

“Η απλή αναλογική θέτει ερωτήματα και προκλήσεις προς όλους, όχι μόνο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25"

"Εμείς πολλές φορές έχουμε απευθυνθεί στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καλώντας το να πάρει αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό και τη Δεξιά", υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης στη “Real News”, υπογραμμίζοντας ότι η απλή αναλογική θέτει ερωτήματα και προκλήσεις προς όλους, "όχι μόνο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25". Όσον αφορά στη διεύρυνση, σημείωσε πως έχει και ποσοτική αλλά και ποιοτική διάσταση.

Σημείωσε ακόμα ότι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα κριθούν στο πεδίο του τίτλου και στο όνομα". "Θα κριθούν από την ικανότητά του να εκφράζει τις ανάγκες ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις, να αποκαθιστά την επικοινωνία του με εκείνα τα τμήματα των πολιτών που δεν τον στήριξαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και από την ικανότητά του να δημιουργήσει μια νέα δυναμική, που θα θέσει τις βάσεις για μια νέα προοδευτική κοινωνική πολιτική πλειοψηφία", είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ

Σημαντικό να επανέλθει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε προοδευτική τροχιά

“Στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε 'ναι, μεν, αλλά', παρά μόνο γείωσή μας με τους πολίτες, τις κοινωνικές δυνάμεις και τα αιτήματά μας"

"Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε ‘ναι, μεν, αλλά’, παρά μόνο γείωση των οργανωμένων δυνάμεών μας με τους πολίτες, τις κοινωνικές δυνάμεις και τα αιτήματά τους" ανέφερε ο Αλ. Φλαμπουράρης στη “Νέα Σελίδα” αναφερόμενος στον στόχο δημιουργίας της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον Κώστα Γείτονα, ανέφερε ότι ο καθένας, από τη σκοπιά του, στάθηκε στα θέματα που ενοχλούν, "αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτά να περιορίζονται, ώστε να αρχίσουν βήματα συζήτησης, ανταλλαγές απόψεων, για ανάκτηση της κλονισμένης εμπιστοσύνης". Υπογράμμισε δε ότι ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να καταφέρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "να επανέλθει σε προοδευτική τροχιά και να αντιληφθεί ότι το αύριο της χώρας δεν περνάει μέσα από την πολιτική Μητσοτάκη και εναντίον της πολιτικής της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL