Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΣΥΡΙΖΑ / Ανασυγκρότηση και αντιπολίτευση με άνοιγμα στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Ανασυγκρότηση και αντιπολίτευση με άνοιγμα στην κοινωνία

 Το ότι τόσο σύντομα η... επιτελική κυβέρνηση των έτοιμων και καλά διαβασμένων αρίστων θα έβλεπε το πολιτικό της κεφάλαιο να αμφισβητείται σε όλα τα πεδία, δεν το "έβλεπαν" πολλοί.

Ο εγκλωβισμός της Ν.Δ. και τα επίδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μνημειώδη αποτυχία διαχείρισης στο προσφυγικό, το ξήλωμα υπουργών, το δόγμα του προβλέψιμου και δεδομένου στην εξωτερική πολιτική, την εξαπάτηση των συνταξιούχων και της πλειοψηφίας των μεσαίων στην οικονομία έως το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο και το αντάρτικο Σαμαρά, τίποτα δεν θυμίζει κανονικότητα για την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο επίδικο. Να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του κόμματος, χωρίς όμως αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε εσωστρέφεια αλλά να εμπλέξει την ίδια την κοινωνία, το πλειοψηφικό ρεύμα των προοδευτικών πολιτών. Και από την άλλη, να εμποδίσει το ξήλωμα των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων από τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον και την ανάγκη η χώρα μας να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή αλλά και ένας ισχυρός και υπολογίσιμος παράγοντας.

Στη Σπάρτη αύριο ο Αλ. Τσίπρας

Μετά το σφυροκόπημα του Αλ. Τσίπρα στον πρωθυπουργό, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, που εμπεριείχε φυσικά και τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για τα εργασιακά. Στο μεταξύ, αύριο, Δευτέρα, θα βρεθεί στη Σπάρτη, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συνέλευση του κόμματος. Στο μεταξύ, η διαδικασία στον δρόμο προς το συνέδριο του Μαΐου αποκτά τα δικά της ορόσημα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στις 8-9 Φεβρουαρίου η Κ.Ε. για τον απολογισμό...

Έτσι, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε τη διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όπου θα παρουσιαστεί ο απολογισμός της διακυβέρνησης, ενώ θα συζητηθούν και οργανωτικά ζητήματα αναφορικά με το 3ο Συνέδριο. Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και ρΑ. Μπαλτάς βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο του απολογισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί, πιθανότατα, στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, θα συνέλθει και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

...και για δημοψήφισμα

Ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν στην Κεντρική Επιτροπή είναι και η διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Με στόχο την εμπλοκή παλαιών και νέων μελών στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων, τα στελέχη της Κ.Ε. θα συζητήσουν για το περιεχόμενο και τα ερωτήματα. Μεταξύ αυτών δεν αποκλείεται να είναι η προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρό brand και δεν αλλάζει", ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει προσθήκη δίπλα στο "ΣΥΡΙΖΑ", που θα εκφράζει τη διεύρυνση και την ταυτότητα του κόμματος.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να προταθούν και άλλα ερωτήματα που αφορούν προγραμματικά θέματα. "Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έδιναν εξωστρεφή χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα μέλη του κόμματος για τις εξορύξεις ή για την εισβολή των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ", ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του, ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης. Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην Κ.Ε., ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα στηθούν κάλπες στις Ο.Μ. προκειμένου να εγγραφούν και νέα μέλη.

Κεντρική πολιτική εκδήλωση στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα

Επιπλέον, προγραμματίζεται μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 6-8 Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έως το Πάσχα θα διεξαχθούν τέσσερις θεματικές προσυνεδριακές ημερίδες σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την Αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό. Όσον αφορά το διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 3-4 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια, 5-6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 4 Μαΐου.

Πρωτοβουλία κεντρώων στελεχών

Στο μεταξύ, αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιαστεί πρωτοβουλία στελεχών από τον κεντρώο και κεντροδεξιό χώρο, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και είχαν συνεργαστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μ. Χρυσοβελώνη και ο Β. Κόκκαλης. Η εκδήλωση μάλιστα θα γίνει στη Λάρισα, παρουσία στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κίνηση αναμένεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Συζητείται μάλιστα και η παρουσία του ίδιου του Αλ. Τσίπρα.

Όπως ανέφερε η Μ. Χρυσοβελώνη στην ΕΡΑ Βόλου, αμέσως μετά την επίσημη ανακήρυξη της κίνησης αυτής και την ανακοίνωση του ονόματός της θα ακολουθήσει η οργάνωση των δομών της, ταυτόχρονα με την κοινοποίηση της σχετικής διακήρυξης αρχών, σε όλη τη χώρα. Ο ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός της κίνησης τόνισε πως αποτυπώνεται στο τρίπτυχο "Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο".

Σήμερα η Συνδιάσκεψη του Τομέα Δικαιωμάτων

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λεωνίδου θα διεξαχθεί σήμερα, Κυριακή, η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος με θέμα τον απολογισμό του τομέα και τον σχεδιασμό της περαιτέρω δράσης και παρέμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL