Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε / Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τα επόμενα βήματα στον δρόμο προς την ανασυγκρότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε / Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τα επόμενα βήματα στον δρόμο προς την ανασυγκρότηση

Το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε χθες στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά από μια μικρή διακοπή εξαιτίας της ψηφοφορίας στη Βουλή ("πάμε να δούμε αν ήταν πέναλτι" είπε αστειευόμενος ο Αλ. Τσίπρας σε δημοσιογράφους) το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στα επόμενα βήματα στον δρόμο προς την ανασυγκρότηση.

Έτσι η Κεντρική Επιτροπή του Φεβρουαρίου θα συζητήσει τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής Θ. Δρίτσας, Γ. Δραγασάκης και Α. Μπαλτάς βάζουν τις τελευταίες πινελιές με το κείμενο να αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί από την Π.Γ., που θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη, και στη συνέχεια να αποτελέσει εισήγηση για την Κ.Ε.

Συμβουλευτικό δημοψήφισμα στις 5-6 Απριλίου

Ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν στην Κεντρική Επιτροπή είναι η διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Όπως υπογραμμίζουν κορυφαία κομματικά στελέχη, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα αποφασίσουν το περιεχόμενο και τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος, μεταξύ των οποίων θα είναι πιθανότατα η προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ.

"Κατά την άποψή μου το όνομα ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ δυνατό brand που δεν πρέπει να αλλάξει. Το αν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να δίνει και μια άλλη προοπτική είναι ανοικτό και είναι συζητήσιμο, όλη αυτή η συζήτηση όμως θέλουμε να τη διεξαγάγουμε όχι σε κλειστές πόρτες, αλλά πλατιά, με τον κόσμο που μας στηρίζει" έλεγε τη Δευτέρα στον Ν. Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Σκουρλέτης: Δημοψηφίσματα για προγραμματικά ζητήματα

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης ανέφερε νωρίτερα ότι το σκεπτικό της πρότασης για την προσθήκη στον τίτλο είναι να αποτυπωθεί η συνάντηση με τον κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και των ανένταχτων της Αριστεράς. Υπογράμμισε δε πως είναι ένα ζήτημα που "κατεξοχήν θα συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο" και, ως εκ τούτου, "δεν είναι σκόπιμο να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν από το συνέδριο προκαταλαμβάνοντας τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου".

Όπως υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, προσυνεδριακός διάλογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύνθεση των απόψεων. "Θεωρώ γόνιμη την ιδέα των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για προγραμματικά ζητήματα. Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έδιναν εξωστρεφή χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα μέλη του κόμματος για τις εξορύξεις ή για την εισβολή των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ" πρόσθεσε.

Αλ. Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κόσμο ενεργό, που θα αναζωογονήσει το κόμμα

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Action24 ο εκπρόσωπός του Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συμπαγής, πολιτικά ριζοσπαστικός και πολυσυλλεκτικός φορέας της Αριστεράς. "Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την επιρροή μας σε όμορους πολιτικούς χώρους, διαδικασία που θα κορυφωθεί στο συνέδριό μας" επισήμανε τονίζοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κόσμο ενεργό, που θα αναζωογονήσει το κόμμα και τις διαδικασίες του".

Μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Φεβρουαρίου

Επιπλέον η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συγκεκριμένα βήματα στον δρόμο προς το συνέδριο στις 14-17 Μαΐου. Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποφασίστηκε η διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις 6-8 Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έως το Πάσχα θα διεξαχθούν τέσσερις θεματικές προσυνεδριακές ημερίδες σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

Αρχές Μαΐου η εκλογή συνέδρων

Όσον αφορά το διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας της πρώτης αριστερής κυβέρνησης αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 3-4 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια, 5-6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το συμβουλευτικό δημοψήφισμα με ερωτήματα που θα αποφασίσει η Κ.Ε.

Επιπρόσθετα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, σύμφωνα με την Π.Γ., οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 4 Μαΐου. Τέλος, την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.

Παρέμβαση 51 μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

"Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι 'πολυτελής αρχή'' της Αριστεράς, αλλά συνεκτικός ιστός των χιλιάδων μελών της που δεν είναι απλά ψηφοφόροι και οπαδοί των οργάνων του στα συνέδρια και στις εκλογές" σημειώνουν σε παρέμβασή τους 51 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

"Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το δημοκρατικό κεκτημένο της λειτουργίας των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαθίσταται από 'προσωπικότητες - παράγοντες' παλιών, δοκιμασμένων και αποτυχημένων πολιτικών, να εκπροσωπούν και να επιλέγουν τον μελλοντικό δρόμο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ασκώντας κριτική στη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου -"ένα μη εκλεγμένο όργανο"- τονίζουν πως αποφάσισε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριό του "ενάντια στις καταστατικές του αρχές, δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο".

"Χαιρετίζουμε τη διεύρυνση και ανασυγκρότηση του κόμματός μας με πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με πρόσημο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βασισμένα στις αξίες της Αριστεράς" τονίζουν υπογραμμίζοντας πως "δεν επιθυμούμε ένα κόμμα οπαδών που ταυτίζεται με ηγετικές ομάδες, αφορίζει τη διαφορετική άποψη, δαιμονοποιεί τη συζήτηση, τον προβληματισμό και την αυτοκριτική".

"Η διεύρυνση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη εκλογική απήχηση -που δεν είναι για μας ο μοναδικός στρατηγικός στόχος, που «αγιάζει όλα τα μέσα»- αν δεν στηριχθεί στη δημοκρατική διαδικασία και στον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία" σημειώνεται στην παρέμβαση των 51 μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL