Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Το πλήγμα κατά της Χρυσής Αυγής από την παρέμβαση της Δικαιοσύνης παραμένει ζητούμενο πώς θα μεταφρασθεί σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο, με μόνη βεβαιότητα την ανάσχεση της ραγδαίας δημοσκοπικής ανόδου της. Αντίστροφη είναι η δυναμική στην υπόλοιπη Ε.Ε. και Ευρωζώνη, όπου στις ευρωεκλογές της άνοιξης θα καταγραφεί εντυπωσιακή ενίσχυση της Άκρας Δεξιάς σε όλες της τις εκφάνσεις πολιτικά και μη ορθές.

Στη Γαλλία η Λεπέν διεκδικεί τη δεύτερη θέση με τους Σοσιαλιστές τρίτο κόμμα, στη Βρετανία παραμένει ζητούμενο το αν η αντιευρωπαϊκή στροφή του Κάμερον θα συγκρατήσει την άνοδο του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου), σε Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο αλλά και στην εκτός Ε.Ε. Νορβηγία η Ακροδεξιά ενισχύεται σε διαφορετικές κοινωνίες και χώρες, για να διαψεύσει την απλούστευση ότι η κρίση αποτελεί την προφανή εξήγηση για την άνοδο των κάθε λογής εκφάνσεών της.

Το πιο ενδιαφέρον ζητούμενο είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που έφτασε στις πρόσφατες εκλογές σε ποσοστό γύρω στο 5% μόνον όταν εμπλούτισε τη ρητορική για επιστροφή στο μάρκο με ξενοφοβικά και προσεκτικά διατυπωμένα ρατσιστικά συνθήματα.

Οι μουτζαχεντίν ευπρεπείς αστοί καθηγητές της Οικονομίας είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους ξυρισμένους skinheads που συναντά κανείς γύρω από την Alexanderplatz στο Βερολίνο. Με το άλλοθι της τεχνοκρατικής ουδετερότητας προτείνουν ως μονόδρομο την κατεδάφιση της Ευρωζώνης και την αναδίπλωση στα εθνικά σύνορα. Άλλωστε τι άλλο παρά νεοναζιστική ρητορική με περιτύλιγμα τεχνοκρατικής διαπίστωσης είναι η άποψη του καθηγητή Ζιν ότι η Μογγολία είναι πιο παραγωγική και ανταγωνιστική από την Ελλάδα;

Drei Professoren und das Vaterland verlorren (τρεις καθηγητές και η πατρίδα καταστρέφεται) είχε πει ο Μπίσμαρκ αναφερόμενος στο εθνικιστικό παραλήρημα κάποιων πανεπιστημιακών κύκλων. Η Λεπέν ως ξανθιά της διπλανής πόρτας και ο Ζιν ως πατριώτης πανεπιστημιακός είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Του Γιώργου Καπόπουλου από τη στήλη "Υστερόγραφο", 2/10/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL