Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα τόνισε ο Αλ. Τσίπρας / Αλ. Τσίπρας: Η απλή αναλογική θρυαλλίδα για την επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα τόνισε ο Αλ. Τσίπρας / Αλ. Τσίπρας: Η απλή αναλογική θρυαλλίδα για την επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων

"Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα της Βουλής εκτιμώντας πως η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρες εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε την απλή αναλογική κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιμένει στις "συνταγές του χθες" που μας οδήγησαν στην κρίση, με την επαναφορά ενός συστήματος που δεν σέβεται την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

"Εμείς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι ούτε συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος, αλλά φορέα της αλλαγής και της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου. Γι’ αυτό και πιστεύουμε βαθιά στην αξία της δημοκρατίας. Στην αξία της ισοτιμίας της ψήφου. Και εμπιστευόμαστε τον λαό και τις επιλογές του" επισήμανε.

Υποκριτική η ευαισθησία για την ισοτιμία της ψήφου

Αναδεικνύοντας την υποκρισία της Ν.Δ., θύμισε ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί σε όλους όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια δικαίωμα ψήφου, αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες "γιατί δήθεν αυτό που σας έκοπτε ήταν η ισοτιμία της ψήφου τους". "Ενώ η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό" είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι με τον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση μπαίνει οριστικά τέλος "στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα".

"Μέρα με τη μέρα αποδεικνύετε ότι όχι μόνο δεν μπορείτε να είστε μέρος της λύσης για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά αποτελείτε ήδη μέρος του προβλήματος για το σήμερα. Το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που καταφέρατε να αναδείξετε μόλις μέσα σε έξι μήνες δεν μπορεί να καλυφθεί από κανένα εκλογικό σύστημα" επισήμανε ο τέως πρωθυπουργός στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική.

Εξυπηρέτηση συμφερόντων στην Παιδεία

Το μόνο σας μέλημα στην Παιδεία είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι άνοιξε η πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο των κατόχων διπλωμάτων κολεγίων, με το πρόσχημα ότι "δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση". "Σας κατήγγειλε ο ΔΟΑΤΑΠ. Σας ζητάει η Βουλή των Ελλήνων επίσημα στοιχεία, τα κρύβετε και λέτε ψέματα. Έχετε αναλάβει απροκάλυπτα τον ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανικανότητα και ψέματα στο προσφυγικό

Έκανε λόγο ακόμα για ανικανότητα και προεκλογικά ψέματα στο προσφυγικό που κινητοποίησαν τους πολίτες των νησιών. "Ρωτήστε τους πολίτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, αυτούς τους έξι μήνες που εσείς κάνατε πειραματισμούς, τι έγινε, η ζωή τους βελτιώθηκε, όπως υποσχεθήκατε, ή χειροτέρευσε;" είπε χαρακτηριστικά.

Απώλειες για το 90% των συνταξιούχων

Στο ασφαλιστικό ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι, αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο Νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, έρχονται αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. Υπογράμμισε ακόμα πως το 90% των ήδη συνταξιούχων θα έχει απώλειες σε ετήσια βάση από την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

Επιβαρύνσεις και απολύσεις αντί για ελαφρύνσεις

"Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Πού είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Πού είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους;" ανέφερε σχετικά με την εξαπάτηση της μεσαίας τάξης. "Αντί για ελαφρύνσεις, βλέπουμε επιβαρύνσεις και μαζικές απολύσεις" είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αλωνίζουν μαφιόζοι και ναρκωτικά

Στο πεδίο της ασφάλειας αναφέρθηκε στο "φιάσκο" με την εισβολή στην οικία Ινδαρέ επισημαίνοντας πως το αυτονόητο θα ήταν μια "συγγνώμη". "Την ίδια στιγμή που κάνετε επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις με τυμπανοκρουσίες, κάμερες και drones, δεκάδες αστυνομικούς για τέσσερις καταληψίες, το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, αλωνίζει η διακίνηση ναρκωτικών, όχι μόνο στα Εξάρχεια" υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές της Ν.Δ.:

"Είστε μιας χρήσης στα σχέδια του αρχηγού σας"

Τον σχεδιασμό πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση για να "καεί η απλή αναλογική" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει: "Μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη"

"Στην πραγματικότητα δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση. Μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και αλαζονεία. Ότι, αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στην πολιτική εξαπάτηση τον περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά" ανέφερε. "Εχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα, λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ" πρόσθεσε. Γι' αυτόν τον λόγο, υποστήριξε, αλλάζει τώρα ο εκλογικός νόμος, "ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση".

"Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε αύριο, είτε το φθινόπωρο, είτε του χρόνου, είτε το 2023, θα γίνουν με απλή αναλογική" τόνισε. "Μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη" υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης προειδοποίησε ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο δεν θα εκλεγούν ξανά. "Οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης. Πόσο δε μάλλον που όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες προσδοκίες που απατηλώς δημιούργησε ο Κ. Μητσοτάκης διαψεύδονται παταγωδώς" τόνισε. Σημείωσε ακόμα ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης πως θα πάμε ξανά σε εκλογές αφού δεν θα βγει κυβέρνηση με απλή αναλογική είναι "ένα εξαιρετικό επιχείρημα για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να μποϊκοτάρει τις εκλογές και να ενισχύσει την αποχή, όχι όμως για κάποιον που θέλει να τις κερδίσει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL