Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Με πρόσχημα την τρομοκρατία, δημοκρατία όσο πατάει η γάτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρόσχημα την τρομοκρατία, δημοκρατία όσο πατάει η γάτα

Είναι ότι πιστεύει πως μπορεί να ακυρώσει εν τη γενέσει τους, την αντίδραση, την εναντίωση κάθε φωνής, απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της.

Άλμα λογικής είναι το σπάσιμο του άβατος των Εξαρχείων, κατά τους κυβερνώντες. Τόπος σφηκοφωλιάς αντιεξουσιαστών, λένε, που φέρνουν τη βία και την ανομία. Άβατο τα Εξάρχεια και εκδιώκουν πρόσφυγες από εγκαταλελειμμένα κτήρια στην περιοχή και στη συνέχεια τους εγκαθιστούν σε κτήρια που υπολείπονται και αυτών των εγκαταλελειμμένων.

Άμεση προτεραιότητα, στην ίδια περιοχή, οι εκκενώσεις καταλήψεων χώρων με κοινωνικό πρόσημο-κοινωνικά ιατρεία, δομές στήριξης με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα, κ.α σε πρόσφυγες και πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Την ίδια στιγμή, αφήνονται  αλώβητοι έμποροι ναρκωτικών που δρουν, με τα ΜΑΤ να έχουν καταλύσει σε κεντρικά σημεία της περιοχής των Εξαρχείων. Τις ληστείες σε καταστήματα και αυτοκίνητα να αποτελούν καθημερινότητα για τους έντρομους πολίτες της ιστορικής περιοχής των Εξαρχείων. Ούτε καταδίκη, ούτε έρευνα και εντοπισμός των φασιστών, ούτε καν διεξαγωγή ΕΔΕ για τα μάτια του κόσμου, για την άγρια επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Θωμάς Ιακόμπι της DW, απόγευμα στο Σύνταγμα, μπροστά στους απαθείς αστυνομικούς.  

Και ενώ, συμβαίνουν αυτά, το ποινικό έγκλημα  αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να μπουκάρουν μέρα μεσημέρι δολοφόνοι και να πυροβολούν εν ψυχρώ τα θύματα τους σε ταβέρνα στη Βάρη. Στο συγκεκριμένο χώρο, βρίσκονται οικογένειες με τα παιδιά τους να είναι πλήρως εκτεθειμένες  στις σφαίρες των εγκληματιών. Και δεν είναι το μόνο άγριο περιστατικό που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.  

Το αστυνομικό δελτίο βρίθει γεγονότων εγκληματικότητας, καθημερινών ληστειών σε σπίτια και καταστήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μπαράζ  ανατινάξεων ΑΤΜ, εμπρηστικών επιθέσεων σε αυτοκίνητα, κ.α. Φτάνει μια ματιά μόνο να ρίξει κανείς στα δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ για να πειστεί.

Όλα αυτά, φυσικά, καμία σημασία δεν έχουν για το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη. Σημασία έχει, η Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού, που προανήγγειλε πρόσφατα, με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας.

Μάλιστα,  ο Κ. Μητσοτάκης στην πολιτική των λογικών αλμάτων που έχει υιοθετήσει, δεν δίστασε να πει ότι «η πολύχρονη παρουσία της βίας στη δημόσια ζωή, της επέτρεψε να κλιμακωθεί ποσοτικά, αλλά και να μεταλλαχθεί ποιοτικά: Η γροθιά έγινε ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ Καλάσνικοφ». Πρόσθεσε ότι «η παράνομη διαμαρτυρία σε μία σχολή μετατράπηκε εύκολα σε μία κατάληψη ενός ξένου κτιρίου. Και ύστερα -πολύ εύκολα- σε γιάφκα παρανομίας, συχνά σε συνεργασία με το κοινό ποινικό έγκλημα».

Τι θέλει να μας πει ο πρωθυπουργός με λογικά άλματα που εξισώνει τη γροθιά με τα καλάσνικοφ; Και τη διαμαρτυρία σε μια σχολή την εξισώνει με το κοινό ποινικό έγκλημα;

Όλα τα κακά σε έναν τόπο προέρχονται από τις διαμαρτυρίες, ακόμα και τις διαφωνίες απέναντι στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας των ιδιοκτητών του τόπου, που δεν είναι άλλοι από τον ίδιο και το πολιτικό του σινάφι. Θέλει να πείσει πως εξ ορισμού κάθε διαμαρτυρία, καθίσταται παράνομη, στη συνέχεια μετατρέπεται σε κατάληψη, για να γίνει   γιάφκα παρανομίας και να καταλήξει ταυτόσημη με το κοινό ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία.

Τα λογικά άλματα που επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης σκοπό έχουν τους πολιτικά αφελείς και μη σκεπτόμενους. Αυτούς, δηλαδή, που θα χρεώσουν συμπεριφορές που αντιστοιχούνται με το κοινό ποινικό έγκλημα ,σε όσους αντιστέκονται με επιχειρήματα και δράσεις στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και κατακτήθηκαν με αίμα. Όπως, του δικαιώματος στην απεργία, διεκδίκηση δικαιωμάτων στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, κ.α.. Ακόμα και δικαιώματος έκφρασης γνώμης, όταν αυτή δεν συμφωνεί με την άποψη της κεντρικής εξουσίας τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης, στην ίδια εκδήλωση, ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ιδρυθεί Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, δηλαδή, ένα «ειδικό επιτελείο με αιχμή του ενδιαφέροντός του τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον ίδιο το πεδίο δράσης της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας θα απλώνεται παντού: «από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι δρομολογείται «εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε το "οπλοστάσιο ιδεών" του αίματος». Αυτή τη διαφαινόμενη κυβερνητική κατήχηση, τη χαρακτήρισε ως «καμπάνια ευαισθητοποίησης, από κοινού με τους Δήμους, με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών», καθώς -όπως είπε- «στους ταραγμένους καιρούς μας, η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση εύκολα γίνεται τάση ή μόδα της βίας».

Με πρόσχημα την τρομοκρατία καμία αμφισβήτηση της εξουσίας των «αρίστων» δεν θα επιτρέπεται. Πόσο μάλλον, διαμαρτυρία, ή διαφωνία, ή κατάθεση θέσεων-αιτημάτων. Για οικονομικές-κοινωνικές διεκδικήσεις, ούτε λόγος να γίνεται. Το «οπλοστάσιο ιδεών» του αίματος», κατά τον Κ. Μητσοτάκη δεν αφήνει περιθώρια για δημοκρατία.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για ένταση της καταστολής.

Όσα είδατε να διαδραματίζονται στα Εξάρχεια, στο Κουκάκι και στο Μαρούσι είναι μόνο ο κόκκος της άμμου… στο σχέδιο της κυβέρνησης νόμος και τάξη με δημοκρατία όσο πατάει η γάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL