Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων στην Παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων στην Παιδεία

Η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να συμμετέχουν στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών ισότιμα με τους πτυχιούχους των δημόσιων πανεπιστημίων κατατέθηκε σχεδόν εν κρυπτώ, μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου της Ν. Κεραμέως, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ένα βήμα πίσω στα εκπαιδευτικά πράγματα και περιορίζει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση κατέφυγαν σε αυτή τη μεθόδευση επειδή γνώριζαν πολύ καλά ότι θα ξεσηκώνονταν εναντίον τους και οι πέτρες: φοιτητές, σύγκλητοι, ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, ακόμα και η παράταξη της Ν.Δ. στους εκπαιδευτικούς, η ΔΑΚΕ.

Και αυτό διότι ακόμη και όσοι τάσσονταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και επιθυμούσαν την τροποποίηση του άρθρου 16 του συντάγματος δεν είχαν στο μυαλό τους μια τέτοια ξεδιάντροπη καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αριστείας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην Παιδεία που να δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ για διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εις βάρος των κορόιδων που πέρασαν τη βάσανο των Πανελλαδικών εξετάσεων και σπούδασαν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η επίκληση από την κυβέρνηση της ενσωμάτωσης κοινοτικής Οδηγίας δεν πείθει, καθώς η Παιδεία είναι στο πεδίο της αρμοδιότητας των κρατών - μελών, άρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίζουν πολιτικά πώς θα κινηθούν.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των δωρεάν διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ και την επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας των 37 νέων Τμημάτων ΑΕΙ σε 11 δημόσια πανεπιστήμια, η ρύθμιση για τα κολέγια αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα των σχολαρχών, ως πλασιέ των οποίων λειτουργεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL