Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Αλ.Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Αλ.Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου

"Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση της Ν.Δ. συσσωρεύει ζημιές για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης. "Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε, μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου", υπογράμμισε.

Συνειδητή η στήριξη στη Σακελλαροπούλου

"Εμείς δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιγνίδια και επικοινωνιακές φούσκες", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη σημερινή διαδικασία εκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία και τη "συνειδητή" θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας πυρά κατά των "προεδρικών καλλιστείων" που έστησε ο Κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε εντούτοις ότι η επιλογή ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη, "δεν γίνεται με σκοπό να χτιστούν γέφυρες και κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την προοδευτική αντιπολίτευση, αλλά με σκοπό να σκεπαστεί πρόχειρα το μεγάλο χάσμα που με τις βασικές πολιτικές του επιλογές έχει δημιουργήσει στους προοδευτικούς πολίτες".

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μάς έφεραν εδώ

"Άλλωστε", πρόσθεσε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής", κάνοντας λόγο για την επαναφορά ενός εκλογικού νόμου που "κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα αποβλέπει στην παντοδυναμία του ενός".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μονοκομματικές και παντοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις οι οποίες δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. "Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, η διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων, αυτές οι παλιές συνταγές φτιάχτηκαν ακριβώς για να υπηρετήσουν ένα πολιτικό παιχνίδι στημένο στον στόχο της αυτοδυναμίας, το οποίο διευκολύνει ο εκλογικός νόμος που χαρίζει στον πρώτο έδρες που δεν του ανήκουν. Αυτές λοιπόν τις παλιές συνταγές και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, προσπαθεί να επαναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης".

Περίσσευμα αλαζονείας Μητσοτάκη

Εκτίμησε δε ότι ο πρωθυπουργός αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοηθούν ο ίδιος και το κόμμα του. "Με περίσσευμα αλαζονείας θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας τον πως "σκάβοντας τον λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος".

"Ενώ αύριο θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο θα ψηφίσει μόνος του", τόνισε προβλέποντας πως μόνος του θα μείνει και το βράδυ των εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική. "Το πολιτικό του σχέδιο, οι προγραμματικές του θέσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα", υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση πως εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση η οποία "δεν θα τον περιλαμβάνει", γιατί θα είναι προοδευτική και δημοκρατική.

Η χώρα δεν πάει καλά ούτε μέσα ούτε έξω

"Η χώρα δεν πάει καλά ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό", σημείωσε κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τόνισε πως αντί για εθνικά κέρδη προέκυψε εθνική ζημιά. "Αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα συμπεριφοράς. Και σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα", είπε χαρακτηριστικά. Επέκρινε και από το βήμα της Κ.Ο. τη δήλωση Μητσοτάκη για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί ενώ σημείωσε πως η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας μετά το "φιάσκο" του Βερολίνου.

"Αντί να οχυρωθεί πίσω από κοινοτικές αποφάσεις και να τις επεκτείνει, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που κερδίσαμε τον Ιούνη για την Κύπρο, που έπρεπε να επεκταθούν και για την περιοχή νότια της Κρήτης, απειλεί την Ε.Ε., δείχνοντας άγνοια των ευρωπαϊκών κανόνων", τόνισε αναφορικά με το βέτο. "Τα επικοινωνιακά κόλπα δεν πιάνουν στο εξωτερικό”, πρόσθεσε. Μιλώντας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως “παραδώσαμε τον Ιούλιο μια χώρα νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, υπολογίσιμο και όχι προβλέψιμο εταίρο”.

Θέμα κοινωνικό και πολιτικό, όχι οργανωτικό, το προσφυγικό

Ως προς το προσφυγικό, επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με την μετά από έξι μήνες αναγνώριση του λάθους της κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και τις ρατσιστικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, τονίζοντας πως "δεν είναι ένα πρόβλημα απλώς οργανωτικό, αλλά και κοινωνικό και πολιτικό". "Αν δεν αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα πρώτης γραμμής και χρειάζεται εθνική πολιτική και κινητοποίηση με όρους ανθρωπισμού και εθνικής ευθύνης για να αντιμετωπιστεί, τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε", πρόσθεσε.

Επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα

Αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η θέση των μεσαίων συμπολιτών μας όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται, σε αντίθεση με αυτή των εχόντων και κατεχόντων, η οποία πράγματι βελτιώνεται, γιατί εκεί τις τηρεί τις υποσχέσεις του.

Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, "δεν βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν βλέπουμε, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισο για ελεύθερους επαγγελματίες". Αντιθέτως, τόνισε, "βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με τη διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές και κατάργηση της 13ης σύνταξης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL